Hond met wagenziekte mee in de auto? Let dan hierop!
Je hond meenemen op vakantie is natuurlijk erg gezellig. Niet alleen voor jou, maar ook je hond blijft vaak liever bij zijn baasje dan dat hij naar de opvang moet. Maar, niet voor elke hond is dit een fijn idee. Hondjes kunnen namelijk ook wagenziek zijn. Dierenarts Piet Hellemans vertelt ons waar je op moet letten als je je hond met wagenziekte meeneemt in de auto.
Wagenziekte
Volgens de Dierapotheker heeft bijna 20% van de honden wel eens of vaker last van wagenziekte. Wat een hond meemaakt tijdens zijn wagenziekte, is vergelijkbaar met dat van een mens. Dierenarts Piet Hellemans vertelt: “Wagenziekte komt doordat je evenwichtssignaal wat anders zegt dan je ogen zien. Die signalen kloppen dan niet meer.” Honden kunnen natuurlijk niet vertellen dat ze misselijk zijn en daarom kan het lastig zijn om te weten of ze last hebben van hun wagenziekte. Een aantal symptomen waar aan jij het kunt herkennen zijn: braken, kwijlen, smakken, rusteloosheid, trillen en hijgen.
Ook vertelt Dierapotheker dat wagenziekte bij honden erger kan worden. Dit komt namelijk doordat reiszieke honden een soort transport stress ontwikkelen. Ze kunnen de autorit associëren met iets bijzonder onaangenaams, zoals een vervelend bezoekje aan de dierenarts in het verleden. Deze stress, angst en spanning zorgt ervoor dat een hond al kan gaan braken bij het horen van het startgeluid van de auto.
Associaties
Net als dat honden de auto associeerden met negatieve dingen kun je ook aanleren dat je hond de auto associeert met leuke dingen. Piet legt uit: “Door met je hond naar een park of bos te gaan, zullen ze de autoritten ook gaan associëren met iets leuks. Anders sta je al met 1-0 achter. Daarnaast is het ook belangrijk om ze iets lekkers te geven als ze in de auto gaan zitten. Je moet ze immers belonen.”
Medicatie
Er bestaan ook speciale medicijnen voor honden met wagenziekte. Maar Piet vult aan: “Als je huisdier echt zo wagenziek is dat je medicijnen moet geven, moet je je eerst afvragen wie je er een plezier mee doet.”
Tips
Om het voor je hond zo comfortabel mogelijk te maken hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet. Neem bijvoorbeeld wat leuke speeltjes mee en beloon je hond zodra hij in de auto gaat zitten met een snoepje. Hierdoor zal je hond de autorit met iets leuks associëren, wat erg zal helpen.
Piet gaf al eerder aan dat de misselijkheid ontstaat omdat je evenwichtssignaal wat anders zegt dan je ogen zien. Daarbij geeft hij de tip: “Als je je hond op een verhoging zet waarbij hij vooruit naar buiten kan kijken, wordt de kans op misselijkheid kleiner.”
Daarnaast is het goed om pauzes in te lassen. Richtlijnen geven aan dat het verstandig is om ongeveer om de twee uur een pauze te nemen. Dit is nodig om je hond even te laten plassen en te bewegen en niet constant in een bewegend voertuig te laten zitten. Ook is het handig om vertrouwde spullen mee te nemen. Als je zijn kussen of dekentje waar hij altijd op slaapt meeneemt, zal je hond al veel meer op zijn gemak zijn.
Tot slot geeft Piet nog aan: “Denk vooral na voor wie je het doet. Als je hond erg wagenziek is, neem hem dan liever niet mee op vakantie. Of maak het 'm zo comfortabel mogelijk.”