Schoonmaakstress

Visite! Deze 6 dingen vallen het eerst op aan jouw huis

Door RTL Wonen··Aangepast:
© iStock - imaginimaVisite! Deze 6 dingen vallen het eerst op aan jouw huis
RTL

Je hebt mensen die spontaan beginnen met schoonmaken als er visite komt en mensen die zich hier niks van aantrekken. Behoor jij tot de eerste groep? Dan hebben we misschien wel goed nieuws voor je, want je schoonmaakstress kun je voortaan misschien wel laten voor wat het is. Het blijkt namelijk dat de hygiëne van je huis niet per se het eerste is waar je gasten op letten.

Verschillende experts zeiden tegen Huffpost dat je gasten echt niet meteen letten op hoe schoon je huis is, hoe recht alles hangt of staat en hoe netjes je bank, plaid en sierkussens erbij staan. Wat je gasten wél als eerste opvalt? In ieder geval de volgende 5 zaken: 

1. De geur van je huis

Elk huis(houden) heeft zo z’n eigen geur. Dat merk je meteen als je bij anderen op visite bent, maar niet per se in je eigen huis. Behalve als je langere tijd weg bent geweest, of als er echt iets goed mis is. Hoe het komt dat je je eigen huisgeur niet ruikt, leggen we hier uit. Maar de mensen die bij jou op visite komen ruiken deze geur wel iedere keer als ze langskomen. Sterker nog, het is een van de eerste dingen die hen opvalt. 

“We herkennen niet altijd de geur van ons eigen huis, dus het is belangrijk om even een raam te openen, een luchtverfrisser te gebruiken of een kaars te branden,” legt schoonmaakexpert Becky Rapinchuk aan Huffpost. “Als je huisdieren hebt, maak dan de kattenbak of hondenmand schoon en stofzuig even.”

Om deze reden kun je je eigen huis niet ruiken, maar anderen wel
Lees ook

Om deze reden kun je je eigen huis niet ruiken, maar anderen wel

2. Verlichting en daglicht 

De juiste verlichting maakt of breekt de sfeer in huis. Je wil dat het licht niet te fel of kil is, maar te donker kan ook weer ongezellig zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste verhouding tussen sfeerlicht en functioneel licht toe te passen en daarbij ook de juiste lichtwarmte en wattage te kiezen. 

“Een huis dat slecht verlicht is, is een afknapper”, vertelt ook interieurontwerper Megan Hersch. “We willen elkaar allemaal goed kunnen zien en ons comfortabel voelen als we door het huis lopen, dus zorg voor voldoende verlichting.”

Daarnaast is natuurlijk ook daglicht erg bepalend, waarbij raambekleding en eventueel zonwering maar ook begroeiing in de tuin een grote rol speelt.

3. Rommel en viezigheid 

Oke vooruit, het schoonmaken en opruimen heeft toch wel enigszins invloed op de indruk die jouw visite van je huis krijgt. Maar alle hoeken en randjes tot in de kleinste details schoonpoetsen hoeft (gelukkig) niet. Als je in ieder geval grote oppervlakken – zoals de vloer, de salontafel en eettafel – vrij houdt van rommel en viezigheid geeft dit al direct een frisse en opgeruimde indruk. 

“Een opgeruimde ruimte zorgt voor een opgeruimd hoofd, en dat is iets wat je gasten ook zullen voelen,” aldus Hersch.

Daarnaast is het ook aan te raden de wc van tevoren goed schoon te maken. Mocht je een open keuken hebben, dan is een opgeruimd aanrechtblad en een schoon fornuis ook wel zo prettig. Vergeet tot slot ook de hal niet, dit is immers het allereerste wat je gasten zien. Schoenen, jassen en andere accessoires die achter gesloten deurtjes, lades en mandjes opgeborgen kunnen worden helpen hierbij al enorm. 

4. Kale muren 

Lege muren ogen niet alleen sfeerloos en ongezellig – en zorgen voor een minder fijne akoestiek – maar geven ook de indruk dat je huis nog niet af is. En dat zou dan weer ‘minder gastvrij’ voelen volgens Hersch. 

Overigens hoeft dit echt niet te betekenen dat je gelijk dure kunst in huis moet halen, een paar ingelijste prints of mooie foto’s maken ook al enorm verschil. Een andere favoriet waarmee je eindeloos kunt variëren: wandplanken. Hier kun je lijsten, maar ook plantjes, lampjes en accessoires op etaleren. Ideaal als je om de zoveel tijd graag wisselt in de styling van je huis! 

5. Temperatuur 

“Zorg ervoor dat de temperatuur in je huis comfortabel is”, adviseerde eventplanner Brooke Primm. Want inderdaad, ook de temperatuur in huis is erg bepalend voor het comfort van je gasten. Heb jij het bijvoorbeeld altijd koud en zet je de verwarming daarom graag lekker hoog, check dan altijd even bij je gasten of ze het niet te warm vinden. Maar ook andersom. Er is weinig zo ongezellig als een kil en koud huis.  

Een aangename kamertemperatuur ligt over het algemeen tussen de 18 en 21 graden. Al kan dit natuurlijk altijd verschillen per persoon, dus houd – als je een goede gastheer of gastvrouw wil zijn – een beetje in de gaten hoe jouw gasten hierover denken. 

Bekijk het artikel van Huffpost voor de hele lijst met tien dingen die opvallen bij je gasten.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: