Plakbak

Plakkerige auto: onder deze bomen kun je beter niet parkeren

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStock - Lucy RyanPlakkerige auto: onder deze bomen kun je beter niet parkeren
RTL

Heb je net je auto blinkend schoon gewassen, blijkt je wagen de volgende dag alweer vies genoeg te zijn voor een volgende wasbeurt. Niet alleen vogelpoep of Saharastof blijken de boosdoeners, ook bomen en insecten kunnen je bolide behoorlijk vies en vooral extreem plakkerig maken. Daarom kun je je auto bepaalde maanden van het jaar maar beter niet onder de volgende bomen parkeren.

Een plakkerig laagje waar stof, zand, stuifmeel, vliegjes en ander viezigheid op blijft plakken. Het is een grote ergernis van menig auto-eigenaar. Zeker wanneer je je auto nét gewassen hebt en deze de volgende dag alweer onder de plak zit. Dweilen met de kraan open, zeker in de zomermaanden. Daarom kun je het voortaan maar beter voorkomen, simpelweg door je auto op de juiste plek te parkeren. 

Wat is dat plakkerige spul op je auto eigenlijk? 

In veel gevallen gaat het om honingdauw. Dat klinkt misschien lekker, maar dat valt helaas tegen. Honingdauw is een goedje dat onder andere bladluizen – maar ook wolluizen, dopluizen en witte vliegen – uitscheiden na het opzuigen van plantensappen. Een deel van die plantensappen gebruiken ze als voeding voor zichzelf en het andere deel – voornamelijk suikers – scheiden ze uit. Oftewel: zoete poep. Deze nectar-achtige vloeistof wordt ontzettend plakkerig door die suikers. 

Haal je de honingdauw niet direct weg, dan kan hier roetdauw op ontstaan. Omdat dit een schimmelsoort is, kleurt de honingdauw zwart en is je auto nog viezer en plakkeriger. 

In deze gevallen krijg je een flinke boete als je je auto op straat (of de oprit) wast
Lees ook

In deze gevallen krijg je een flinke boete als je je auto op straat (of de oprit) wast

Lindeboom© Pixabay: jhenning + szjeno09190
Lindeboom

De boosdoeners: parkeer je auto niet onder deze bomen 

Uiteraard komen bladluizen op ontzettend veel bomen en planten voor, maar er zijn verschillende bomen die er echt om bekend staan ‘s zomers geliefd te zijn onder de bladluizen. Het gaat hierbij om eikenesdoorns en bovenal de lindeboom. Hoewel het vooral in de zomer begrijpelijk is dat je je auto het liefst in de schaduw van een boom zet, kun je de schaduw van specifiek deze bomen dus maar beter vermijden. 

Eikenboom© Pixabay: mariya_m
Eikenboom

Staat er een van deze boomsoorten voor je huis of in je tuin? Dan is het ook handig om andere voorwerpen zoals je fiets, tuinmeubilair of vuilnisbakken hier niet direct onder of naast te zetten. Want ook deze gaan geheid plakken van de zoete bladluizenpoep! 

Esdoorn© Pixabay: gregovish
Esdoorn

De oplossing: bladluis op natuurlijke manier bestrijden

Uiteraard kap je zo’n boom natuurlijk niet zomaar even om voor dit 'probleem'. Het enige wat je dus kunt doen is je auto – en eventueel andere voorwerpen – in de zomermaanden niet onder deze boomsoorten te zetten, of je auto beschermen met een hoes. 

Wil je de bladluis op een natuurlijke manier bestrijden? Dan zul je hun natuurlijke vijand in moeten schakelen: lieveheersbeestjes en de larven daarvan. Deze zijn namelijk dol op bladluizen en eten er zomaar 80 tot 120 per dag. Het zijn zulke goede opruimers dat sommige gemeenten ze zelfs actief inzetten bij overlast van lindebomen op straat. 

Honingdauw van je auto verwijderen

Is voorkomen inmiddels te laat? Dan kun je de honingdauw gelukkig vrij gemakkelijk verwijderen met warm water. Hoe warmer het water, hoe makkelijker de honingdauw oplost, net als met suiker. Maar let wel op: gebruik nooit te heet water, om kans op beschadiging te voorkomen. Geadviseerd wordt om water van maximaal 40 ºC te gebruiken. 

Hars van je auto verwijderen

Iets hardnekkiger en nóg plakkeriger is hars op je auto. Ook dit is afkomstig van de boomsappen, maar dan uitgescheiden door de bomen zelf. Hiervoor kun je het beste harsverwijderaar, autoshampoo of een glasreiniger gebruiken.  

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Auto