Wel voor de poes

Nieuwe bank kopen? Deze zijn het meest geschikt voor kattenbaasjes (en deze het minst)

·Aangepast:
© iStock - ​​AaronAmatNieuwe bank kopen? Deze zijn het meest geschikt voor kattenbaasjes (en deze het minst)
RTL

De kat krabt niet alleen de krullen van de trap, maar helaas ook van jouw mooie bank. Ben je op zoek naar een nieuwe bank, maar durf je het niet aan met een kat in huis? Geen zorgen. Er zijn genoeg banken die wel zijn opgewassen tegen die scherpe nagels. Zo lang je maar kies voor de juiste materialen. We zetten op een rij welke je beter wel én niet kunt kiezen.

Onlangs gaven we al tips voor het uitkiezen van een ‘kidsproof bank’. Oftewel: een bank die zo lang mogelijk netjes blijft en makkelijk schoon te maken is met springende én knoeiende kinderen. Maar er is ook nog een ander type huisgenoot die een bedreiging kan vormen voor je bank: de poes. Niet alleen de kattenharen kleven als magneten aan je bank, maar hun nagels verdwijnen ook maar al te graag in je meubels. Hoe ernstig de schade is verschilt echter nogal per materiaalsoort. Daarom geven we een aantal tips voor het kiezen van de juiste materialen van je bank als je een kat in huis hebt. Ook vertellen we welke materialen je beter niet kunt kiezen. 

Je kat afleren aan de bank te krabben

Een kat afleren om z’n nagels ergens aan te krabben is erg lastig. Het is immers hun natuurlijke instinct. Ze bakenen hiermee hun territorium af door middel van geur en bovendien ‘vijlen’ ze hiermee hun nagels. Wel heeft Dierenarts Piet een aantal handige tips om er op andere manieren voor te zorgen dat ze evengoed van jouw bank afblijven en liever voor een ander object kiezen. 

Krabt jouw kat graag aan je meubels? Dit is de oplossing volgens dierenarts Piet
Lees ook

Krabt jouw kat graag aan je meubels? Dit is de oplossing volgens dierenarts Piet

© iStock - Claudiad

Deze materialen zijn bestand tegen kattennagels 

Wil je liever geen krabpaal in huis, of past het niet in je interieur of woonkamer? Dan is het slim om er in ieder geval voor te zorgen dat je voor je bank (en andere meubels) kiest voor een stof die zo min mogelijk lijdt onder de nagels van je kat. Het beste kun je daarbij kiezen voor stoffen die strak zijn geweven, aangezien dit voor minder grip zorgt bij je kat en daardoor dus minder aantrekkelijk zijn als ‘krabpaal’. In grof geweven stoffen blijven hun scherpe nageltjes veel makkelijker hangen, waardoor er lusjes ontstaan of zelfs hele draden uitgetrokken kunnen worden. Dus onthoud: hoe strakker de stof, hoe beter. Voor jou dus, niet voor je kat. 

Enkele voorbeelden van zulke strakke (en voor de kat onaantrekkelijke) stoffen zijn: 

  • Velours (of ook wel fluweel of velvet genoemd) is een strak geweven stof die minder aantrekkelijk is voor je kat. Uiteraard kan het wel zo zijn dat ze hier evengoed hun nagels in zetten, maar de schade is bij deze stof veel minder snel zichtbaar júíst doordat het zo strak is geweven. 
  • Microvezel kennen we van de handige schoonmaakdoekjes, maar het blijkt ook een ideale materiaalkeuze voor je bank te zijn, mits deze volgens visgraatpatroon is geweven. Ook dit is ontzettend strak geweven, waardoor de schade nauwelijks zichtbaar is als je kat er evengoed zijn nagels in zet. 
  • Denim is misschien een verrassende stofkeuze voor een bank, maar helemaal geen verkeerd idee als je een stof zoekt die écht slijtvast is. Net als je spijkerbroek! 
  • Synthetisch polyester en andere synthetische stoffen (zoals kunstsuède, acryl, nylon of kunstzijde) zijn meestal ook erg strak geweven, waardoor ze behoorlijk slijtvast zijn. 

Tip: Check altijd de ‘martindale’ score van een bank, wat aangeeft hoe slijtvast deze is. Heb je een kat in huis, dan kun je het beste kiezen voor een stevige stof van minimaal 35.000 martindale. 

Deze materialen kun je beter niet kiezen voor je bank als je een kat in huis hebt

  • Stoffen met een grovere textuur en reliëf zoals linnen kun je beter niet kiezen als je een kat in huis hebt. Je kat is hier namelijk gek op, dus ziet én gebruikt hij dit maar al te graag als een krabpaal. Hiermee lok je het dus eigenlijk alleen maar uit. 
  • Leer of imitatieleer kun je ook beter vermijden. Ondanks dat dit materiaal niet heel erg geliefd is bij katten aangezien ze niet zo’n fan zijn van glad materiaal, kan de schade dusdanig erg zijn dat het nauwelijks te herstellen is als ze hun nagels er wél in zetten. 
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
InterieurinrichtingKat