To do

5 dingen die je niet moet vergeten te regelen voor en na het verhuizen

Door Miriam Felix··Aangepast:
5 dingen die je niet moet vergeten te regelen voor en na het verhuizen
RTL

Verhuizen staat gelijk aan een hoop regelwerk. En als je dan denkt dat alles eindelijk op de juiste plek staat, blijken er toch nog meer dingen te zijn die je voor, tijdens en na de verhuizing nog moet regelen. Wij helpen je dat to do-lijstje nog iets langer te maken, want de volgende 5 dingen worden vaak vergeten bij een verhuizing.

1. Adreswijziging bij de gemeente (en voorkom een boete)

Geef je verhuizing door aan de gemeente waar je gaat wonen. Dit kan je doen vier weken vóór tot vijf dagen na je verhuizing. Doe je dit niet in deze periode dan kan je zelfs een boete ontvangen. Eentje met een behoorlijk prijskaartje, want dit kan maximaal oplopen tot €325. Buiten het feit dat je deze boete natuurlijk wil mislopen is dit ook gewoon een heel belangrijke taak. De gemeente geeft de wijziging namelijk weer door aan alle overheidsinstanties. Een to do die dus absoluut bovenaan je to do-lijstje hoort te staan. 

2. Gemeentelijke belastingen terugvragen

Bij vrijwel elke gemeente betaal je aan het begin van het jaar in een keer al de gemeentebelasting. Als je dus halverwege het kalenderjaar uit je huidige gemeente verhuist is het slim om het voorgeschoten belastinggeld terug te vragen.  

3. Nieuwe adres van gechipte hond of kat doorgeven

Heb jij een gechipte hond of kat in huis? Dan is het belangrijk dat je het adres dat aan zijn registratienummer gekoppeld is zo snel mogelijk wijzigt. Zeker in een nieuwe omgeving kan het nog wel eens spannend zijn of de viervoeters jouw voordeur weer terugvinden. Als jouw huisdier om wat voor reden dan ook zoek raakt en door iemand anders wordt gevonden, kunnen ze via de chip achterhalen waar het baasje woont. Maar dan moet het adres natuurlijk wel up-to-date zijn. Dit geldt overigens ook voor gewijzigde telefoonnummers. 

Zo laat je je kat het beste wennen aan een nieuw thuis
Lees ook

Zo laat je je kat het beste wennen aan een nieuw thuis

4. Van bezorger tot bank: geef overal je nieuwe adres door

Naast dat je bij de gemeente je nieuwe adres moet doorgeven zijn er nog veel meer plekken waar je dit moet doen. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon-, televisie- en internetprovider, je bank, verzekeringen, sportclubs en andere zaken waar je klant bent of een abonnement op hebt.

Maar vergeet ook niet de postorderbedrijven en bezorgdiensten. Je wilt natuurlijk niet dat je pakketje of pizza op je oude adres wordt bezorgd. Dus regel het op tijd, dat scheelt later weer een hoop geregel en gedoe. 

Daarnaast is het natuurlijk ook wel zo handig en netjes om je vrienden, familie en werk op de hoogte te stellen van je adreswijziging. Zou een beetje onhandig zijn als ze op het verkeerde adres staan als ze langskomen of iets op willen sturen.

5. Overstappen naar nieuwe huisarts

Ook iets wat je moet regelen als je de gemeente uit verhuist is een nieuwe huisarts en tandarts. Als je dan eens met enige spoed naar de huisarts of tandarts moet, hoef je dat niet last-minute te doen of enorm om te rijden naar je oude praktijk. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: