Huisdieren

Zo laat je je kat het beste wennen aan een nieuw thuis

Door Miriam Felix··Aangepast:
© iStock - Detry26Zo laat je je kat het beste wennen aan een nieuw thuis
RTL

Als je gaat verhuizen, verhuist je huisdier automatisch mee. Dat kan best een beetje onwennig zijn voor kat en baasje. Maar ook wanneer je een nieuwe kat in huis haalt moet het beestje enorm wennen aan de nieuwe plek en situatie. Hoe lang moet je je kat dan eigenlijk binnen houden? En hoe zorg je ervoor dat hij weer terugkomt nadat hij voor het eerst naar buiten mag? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet!

Laat lang genoeg wennen aan het huis

Het zal best een beetje wennen zijn, een nieuw huis, een nieuwe geur en wellicht ook veel nieuwe meubels. Je moet er daarom ook voor zorgen dat je huisdier genoeg tijd krijgt om hier rustig aan te wennen. Houd je kat daarom in ieder geval een aantal weken binnen, voordat je hem naar buiten laat. Vaak wordt er zes weken geadviseerd, maar volgens Praktijk voor Kattengedrag is dit nergens op gebaseerd. Het verschil per huisdier hoe snel hij went aan de nieuwe omgeving, maar laat hem zeker niet te snel naar buiten. 

Zorg er daarnaast voor dat je een ritme aanhoudt waardoor het beestje vastigheid heeft, door bijvoorbeeld op een vast tijdstip eten te geven. En vergeet natuurlijk niet genoeg aandacht te geven. Ook dat zorgt ervoor dat hij vertrouwd raakt met de nieuwe situatie. 

Chippen

Naast je kat lang genoeg binnen houden is het verstandig om hem ook te laten chippen. Hoewel het vooralsnog niet verplicht is in Nederland, wordt het wel aangeraden. Doordat je hem laat chippen is je huisdier makkelijker terug te vinden. Of eigenlijk ben jij als baasje altijd terug te vinden zodra je kat ergens wordt gesignaleerd. 

Je kunt je kat al na negen weken laten chippen bij de dierenarts. Een chip heeft een registratienummer, dat nummer is aan baasje en adres verbonden. Als je je kat dus al voor je verhuizing gechipt is, moet je niet vergeten het adres te wijzigen!

Waarom het voer- en drinkbakje van je kat niet bij elkaar moeten staan
Lees ook

Waarom het voer- en drinkbakje van je kat niet bij elkaar moeten staan

Voor het eerst naar buiten

Heb je je kat lang genoeg binnengehouden, dan mag hij eindelijk naar buiten. Niet alleen voor de kat kan dit spannend zijn, maar ook voor het baasje. Het is aan te raden om je kat vlak voordat hij eten hoort te krijgen naar buiten te laten. Hij weet immers waar hij eten krijgt en zal daarom ook terug moeten komen. 

Woon je in een drukke omgeving? Laat je kat dan op een zo rustig mogelijk moment naar buiten. Doe dit alleen niet te laat in de avond. Een kat is namelijk een schemerjager, als je hem te laat naar buiten doet gaat je huisdier er waarschijnlijk juist vandoor. 

Meelopen

Vind je het toch behoorlijk spannend? Je kan er altijd voor kiezen om mee te lopen met je kat. Het ligt alleen heel erg aan het huisdier zelf of hij dat ook fijn vindt. De ene kat is namelijk nieuwsgieriger dan de andere kat. 

Maar onthoud wel dat een kat de omgeving heel goed in zich opneemt. Als je hem dus lang genoeg binnen houdt, zal hij wennen aan de omgeving en dus ook terugkomen!

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: