Toms plantentips

Plantentips van Tom: dit moet je weten over de Drakenbloedboom en de Vuurdoorn

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
© noel bennett - iStockPlantentips van Tom: dit moet je weten over de Drakenbloedboom en de Vuurdoorn
RTL

We zitten weer in volop in de herfst. Het regent veel, de bladeren vallen van de bomen en het is allemaal een beetje grauw. Tijd om zowel binnen als buiten de sfeer een beetje op te leuken met wat kleurrijke planten! Tom vertelt je alles over de Drakenbloedboom en de Vuurdoorn die hier perfect geschikt voor zijn.

Namen van sommige planten kunnen heel duidelijk en voor de hand liggend zijn, maar soms ook totaal niet. Neem bijvoorbeeld een Pannenkoekenplant, daar kun je je nog wel wat bij voorstellen. Maar bij de Drakenbloedboom en de Vuurdoorn heb je wellicht geen idee wat je hierbij moet verwachten. Tom bracht deze bijzondere planten mee naar de boerderij van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven en vertelt erover.

Drakenbloedboom

De Drakenbloedboom, ook wel bekend als de Dracaena, is er in verschillende soorten en maten en is daardoor extra leuk om met elkaar te combineren. De bijzondere naam komt voort uit de kleur van het sap van de plant, deze is bij sommige exemplaren namelijk vuurrood als bloed. 

De diverse soorten Dracaena’s verschillen in hun vorm van blad, stam en de hoogte van de plant. Tom heeft vandaag gekozen voor een hoog exemplaar met een palmachtige groei die wordt ondersteund door een robuuste stam. Door al deze factoren heeft deze plant een stoere uitstraling. Daarnaast heeft deze plant ook nog eens een luchtzuiverende werking. Hij neemt namelijk schadelijke stoffen uit de lucht op die hij in zijn wortels zuivert en vervolgens weer uitstoot in de omgeving. Bij één plant kun je daarin nog niet zo veel verschil merken, maar met een hele groep luchtzuiverende planten bij elkaar scheelt het zeker!

© iStock - CCeliaPhoto

Onderhoud

De Dracaena is geen moeilijke plant om te onderhouden. Als je maar onthoudt dat de plant het fijn vindt om op een lichte plek te staan, zonder direct zonlicht. Na 2 à 3 uur in de volle zon kunnen de bladeren namelijk al verbranden. 

Daarnaast is de juiste hoeveelheid water geven erg belangrijk. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig is en check dit regelmatig, al is een keertje overslaan ook geen probleem. Dit komt doordat hij in staat is water en vocht op te slaan in zijn stam, waardoor hij zichzelf makkelijk kan onderhouden. Uiteraard voor een korte periode. Wacht je te lang met water geven, of heb je juist te veel gegeven, dan kun je dat als het goed is zien aan de bladeren. Kleuren er bladeren geel? Dan heeft hij te veel water gekregen. Worden de bladeren bruin en 'crispy', dan heeft hij juist dorst! 

Om een extra boost aan deze plant te geven is het belangrijk om deze plant eens per maand universele plantenvoeding te geven. Dit hoeft alleen in de zomermaanden en in het voorjaar doordat dit het groeiseizoen is. In het najaar gaat hij in winterslaap. 

Verpotten

Elke maand je plant verpotten hoeft echt niet, maar wanneer wel? Planten moeten eens in de 1,5 à 2 jaar verpot worden en het liefst in het groeiseizoen, het voorjaar dus. Hierbij is het belangrijk om te letten op de wortels. Als er voldoende potgrond tussen de wortels zit hoeft de plant namelijk nog niet verpot te worden. Belangrijk is ook om te letten op de grootte van de nieuwe pot. Kies er altijd een die twintig procent groter is dan de pot waarin hij zat. Hierdoor is er genoeg ruimte voor de wortels om te groeien. 

Vuurdoorn

De Vuurdoorn, ook wel bekend als de Pyracantha, is een prachtige buitenplant. Deze plant staat bekend om zijn vuurrode of oranje besjes en stevige en scherpe doornen in het najaar. Verder is deze plant een groenblijvend heester met donkergroene bladeren. Extra leuk: in het voorjaar bloeit de plant met ontelbaar veel kleine bloemetjes, die ontzettend geliefd zijn bij de bijen. Na deze bloei ontstaan er besjes, die daarna weer druk bezocht worden door vogels, zoals merels en lijsters die zelfs kunnen nestelen in de plant. 

Let op: Kijk uit met kinderen! De besjes zijn namelijk mild giftig en dus niet voor consumptie.

Vuurdoorn in bloei© Jobalou - iStock
Vuurdoorn in bloei

Verschillende soorten

Ook deze plant is er in verschillende soorten. Zo heb je bodembedekkers die laag aan de grond blijven, horizontaal groeien en niet hoger worden dan 50 cm. Zulke bodembedekkers zijn erg handig tegen het verminderen van onkruid en het vochtig houden van de grond. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om hem solitair in de border te plaatsen. Dit geeft hem de vrijheid om alle kanten op te groeien. 

Vuurdoorn met rode besjes. © middelveld - iStock
Vuurdoorn met rode besjes.

Goed om te weten

De Vuurdoorn koop je vaak als klimplant maar is dit van nature niet. Daarom moet je de plant een handje helpen met bindbuis. Dit is erg flexibel en werkt perfect om 'm vast te zetten en de ruimte te geven die hij nodig heeft. Zo kan hij vrijuit groeien en beschadigt het de takken niet tijdens een flinke windkracht of regenbui. 

Waar, wanneer en hoe?

De Vuurdoorn kan je op veel verschillende plekken in je tuin of tegen de gevel kwijt. Het is een oersterke plant waardoor hij in de volle zon, halfschaduw of schaduw kan staan. Het beste zou je hem kunnen aanplanten in het najaar. Dit komt doordat de grondtemperatuur nog warm en vochtig is waardoor de wortels goed kunnen settelen in de grond. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt en wordt aangeplant in grond met voldoende voeding. 

Als dit gebeurt kan de plant heel groot en breed worden, snoeien is dan ook zeker wel nodig. Doe dit één keer per jaar na het bloeien in het voorjaar. Bind hiervoor de hoofdtakken goed vast en knip met een heggenschaar de vorm weer in de plant.

Dit is een artikel van