Plantentips van Tom: Dit moet je weten over de begonia en de zilverstruik
Wat meer kleur in huis is zeker tijdens de grauwe najaarsmaanden extra welkom. Twee kamerplanten die daarbij zeker helpen zijn de prachtige begonia’s met zijn bijzondere tekeningen en de zilverstruik met zijn sprookjesachtige uiterlijk. Tom vertelt er alles over in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven.
Begonia
Deze plant staat bekend om zijn retro look en zijn bijzondere kleuren en tekeningen. Een prachtig plantje om je woonkamer wat meer kleur te geven. Daarnaast zijn er maar liefst meer dan duizend soorten die je kunt onderverdelen in vier subgroepen. De struikbegonia die zich kenmerkt aan de hangende bladeren en bloemen, de knol geteelde begonia waar vanuit de knol een grote bloem ontstaat, de winterharde soorten en de bladbegonia die bekend staan om zijn bladtekeningen.
Verzorging
Wat de plant met name kenmerkt zijn dus de bladtekeningen die per type kunnen verschillen. Zo kan het blad stippen, strepen of vlekken hebben. Om ervoor te zorgen dat deze tekeningen niet vervagen is het belangrijk dat je de plant op de juiste plek zet: een lichte plek zet zonder direct zonlicht.
Daarnaast is het van belang dat je 'm regelmatig water geeft. In de vanaf het voorjaar tot aan de herfst is twee keer per week genoeg. Je kan ervoor kiezen om dit op verschillende manieren te doen, een scheutje water van boven, met waterreservoir in de grond of je laat de plant dit zelf opzuigen vanuit de wortelen. Dit doe je door de plant een paar uurtjes in de gootsteen of bak met water te zetten. Het is een dorstig plantje, dus dit is de perfecte manier om je plant te voorzien van zijn behoeften. In de wintermaanden heeft hij nog genoeg watervoorraad en is een klein scheutje water per week voldoende. Verder is het belangrijk om in de zomermaanden je plant wat vloeibare en aangelengde plantenvoeding te geven, dit hoeft maar één keer per maand.
Gele bladeren?
Het blad van deze plant verandert naarmate hij ouder wordt. Jong blad kun je herkennen aan de lichtgroene kleur en pas als het ouder wordt komen de tekeningen tevoorschijn. Regelmatig vind je ook gele bladeren aan de onderkant die je weg kunt halen. Dit geeft het verouderingsproces aan voor nieuwe bladeren. Tenzij ze slap hangen of al halverwege de plant verschijnen. In dat geval betekent dit dat hij te veel water heeft gekregen. Controleer dit regelmatig door de grond aan te voelen en corrigeer dit door minder water te geven.
Bloeien kost energie
De bladbegonia kan ook gaan bloeien, als je dit mooi vindt kun je deze bloemen laten zitten. Toch kost het produceren van deze bloemen veel energie en gaat het dus ten koste van de rest van de plant. Haal de bloemetjes er dus vooral uit om je plant sterk te houden.
Zilverstruik
De Leucophyta, beter bekend als de Zilverstruik, is een prachtige plant die zowel binnen als buiten kan overleven. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn mooie zilverachtige gloed. De plant is aardig stug, compact en lijkt op een afstand op een bolletje prikkeldraad. Maar gelukkig is hij wel wat zachter dan dat.
Verzorging en onderhoud
Dit plantje zie je vaak terugkomen in potten door de hoge sierwaarde, vooral wanneer de zon erop schijnt. Toch kan hij zich ook aardig redden in de borders van je tuin. Wel heeft hij een beetje hulp nodig bij lage temperaturen. Bij temperaturen van onder de -5 graden is het aan te raden om hem af te dekken of om hem vorstvrij weg te zetten.
Verder is het een makkelijke plant om te verzorgen. Geef hem regelmatig water, maar als dit een keer wordt overgeslagen is er geen reden tot paniek want hij kan wel tegen een stootje. Dit komt doordat hij geen bladeren heeft die water verdampt. Verder is het aan te raden om de plant om de twee maanden wat plantenvoeding te geven in het voorjaar.
Snoeien is overigens niet per se nodig. Hij wordt namelijk maar maximaal 40 tot 50 cm groot en het enige wat gesnoeid moet worden is hetgeen wat uit model valt. Als dit het geval is snoei hem dan bij voorkeur in het voorjaar zodat hij de tijd heeft hem zichzelf weer sterk te maken voor de koudere maanden.
De plant doet het goed in de zon of halfschaduwplek en is daarnaast ook nog eens goed bestand tegen de zilte zeelucht. Ideaal als je dicht bij de kust woont.