Solliciteren kun je leren

7 dingen waar je op moet letten tijdens een sollicitatiegesprek

Door Shanna Willard··Aangepast:
© iStock7 dingen waar je op moet letten tijdens een sollicitatiegesprek
RTL

We besteden over het algemeen een heel groot gedeelte van onze tijd aan ons werk. Dus dit kan maar beter iets zijn wat je ook écht leuk vindt. Maar om je droombaan te bemachtigen zal je ook moeten solliciteren. Dit kan voor sommige mensen best wel spannend zijn en aanvoelen als een vragenvuur. In Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven gaf 'carrièrebooster' Laura Bas tips zodat je zelfverzekerd je gesprek in gaat en goed voor de dag komt.

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Kijk goed naar de missie, visie en kernwaarden van een bedrijf en neem dit mee in je voorbereiding. Zo kun je kijken of het bedrijf aansluit bij wat jij belangrijk vindt. Om het gesprek vloeiender en intereactiever te laten verlopen kan je ook altijd nog een kleine backgroundcheck uitvoeren bij degene met wie jij een gesprek hebt, tipt 'carrièrebooster' Laura Bas. Zo kun je volgens haar gerichtere vragen stellen en interesse tonen, zodat je de organisatie kunt zien vanuit de ogen van de werknemer. Bijvoorbeeld: 'Wat maakt deze organisatie nou zo leuk dat u er al 10 jaar werkt?'

2. Zorg voor een professionele uitstraling

Als je een sollicitatie hebt wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Zorg daarom dat je een professionele uitstraling hebt en dat je kleding schoon en gestreken is. Een kleur die het altijd goed doet is blauw. Dit komt omdat deze kleur rust en betrouwbaarheid uitstraalt. Een leuk weetje is dat blauw een kleur is die iedereen goed staat. Daarnaast kun je ook altijd nog gaan voor de klassieke zwarte blazer voor een zakelijke look.

Een kleur die je beter in de kast kunt laten hangen is rood. Deze kleur is heel dominant en opvallend. Daarnaast wordt rood ook vaak geassocieerd met gevaar. Denk aan bijvoorbeeld een stopbord. Volgens Laura Bas kun je deze kleur beter dragen op een date, dan tijdens een sollicitatiegesprek. 

© iStock

3. Stel jezelf goed voor 

Als een sollicitatiegesprek begint krijg je bijna altijd de vraag om jezelf voor wil stellen. Bas advies luidt: 'Maak hier een mooie mix van tussen het verleden, heden en de toekomst. Vertel dus kort wie je bent, wat je hebt gedaan en waar je naartoe wilt.' 

4. Let op je houding

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om aan een professionele en open houding te denken. Ga dus niet onderuitgezakt zitten, maar buig ook niet te veel naar voren en doe vooral niet je armen over elkaar. Zorg voor een open houding door je voeten goed op de grond te zetten, je rug te rechten en je handen ontspannen neer te leggen.

5. Niet alle vragen hoef je te beantwoorden

Soms kan een sollicitatie aanvoelen als een vragenvuur, maar wist je dat je helemaal niet verplicht bent om op alle vragen een antwoord te geven? Vragen over bijvoorbeeld een kinderwens, politieke overtuigingen of religie hoef je niet te beantwoorden. Hier kun je simpelweg op reageren met: 'Dat lijkt me een privéaangelegenheid, maar ik beantwoord met heel veel plezier vragen over de functie.'

6. Wacht niet met het stellen van vragen

Wil je nou een blijvende indruk maken? Wacht dan niet met het stellen van vragen tot het einde van je sollicitatiegesprek. Maak er een interactief gesprek van en stel je vragen tussendoor al. Om mogelijke twijfels direct weg te nemen kan het volgens Laura Bas handig zijn om deze vraag te stellen aan het einde van het gesprek: 'Zijn er op basis van dit gesprek dingen waar u mogelijk over twijfelt of competenties waarvan u ze afvraagt of ik ze bezit?' Door deze vraag te stellen geef je jezelf de mogelijkheid om twijfels direct weg te nemen en weet je waar je bij een mogelijk vervolggesprek nog op moet inzetten.

7. Kom ruim op tijd

Vertrek op tijd! Neem een half uur speling en wees 15 minuten van tevoren aanwezig. Je kunt je namelijk nog zo goed voorbereiden, maar als je te laat bent sta je al een aantal stappen achter.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
SolliciterenWerknemers