Schurft herkennen, bestrijden en uit huis verwijderen: zo kom je er vanaf
Schurft komt steeds vaker voor in Nederland en is onder andere in studentenhuizen een groot probleem. Bij deze vervelende en ontzettend besmettelijke huidinfectie kruipen er beestjes onder je huid, waar ze vervolgens eitjes leggen. Hoe je schurft herkent, hoe je er vanaf komt en welke maatregelen je moet nemen in je huishouden zetten we op een rij.
Schurft herkennen
Schurft wordt veroorzaakt door schurftmijt: een minuscuul beestje dat je niet met het blote oog kunt waarnemen. Als je last van schurft hebt krijg je veel jeuk, wat over heel je lichaam kan voorkomen. Hoewel je het beestje niet kunt zien, kun je de gevolgen van het beestje wel waarnemen in de vorm van rode bultjes en rode strepen op de huid. Kinderen tot vier jaar kunnen ook jeuk krijgen op het hoofd. Om zeker te weten of het schurft is raadt het RIVM aan om langs de huisarts te gaan.
Schurft behandelen van top tot teen
Als er bij jou in huis schurft terecht is gekomen, moet iedereen zich laten behandelen met permetrine crème. Met deze crème smeer je heel het lichaam in, vanaf je kin tot je voeten. Maar voordat je je daarmee insmeert dien je eerst zowel je teennagels als je vingernagels zo kort mogelijk te knippen. Tijdens het insmeren breng je ook crème aan onder je nagels, omdat ook daar de schurftmijt en de eitjes kunnen zitten.
Twaalf uur nadat je je hebt ingesmeerd met de crème kun je gaan douchen. Het is daarbij belangrijk je af te drogen met een schone handdoek en vervolgens ook je beddengoed te verschonen. Dit hele stappenplan herhaal je na acht dagen nogmaals.
Schurft uit je huis verwijderen: dit moet je allemaal schoonmaken
Naast het beddengoed moet al het overige textiel in huis ook grondig schoongemaakt worden, zowel van jouzelf als van je huisgenoten. Dit is essentieel aangezien schurftmijt drie dagen kan overleven in textiel. Denk daarbij aan kleding (wat in de afgelopen drie dagen is gedragen), handdoeken en badmatten, maar ook je bank, stoelen, gordijnen, kussen en je matras. Was dit allemaal op 60 graden, zodat alle schurftmijt gedood wordt. Draag hier bij voorkeur zelf ook handschoenen bij, om te voorkomen dat de beestjes opnieuw onder je nagels terecht komen.
Zitten er kledingstukken bij die niet op 60 graden gewassen mogen worden, dan kun je ze in een dichtgeknoopte plastic zak stoppen en minstens 72 uur op kamertemperatuur bewaren. Daarna zijn de beestjes gedood en kun je je kledingstukken alsnog wassen op je gewenste wasprogramma van 30 of 40 graden.
Tip: vergeet ook knuffels, sierkussens, stoffen schoenen, mutsen en sjaals niet!