Hond wel of niet in bed? Dit zijn de voor- en nadelen
De één vindt het hartstikke gezellig als zijn hond op of zelfs in bed slaapt, terwijl de ander daar niet aan moet denken. De meningen zijn enorm verdeeld. Logisch ook, want aan de ene kant hoor je dat het onhygiënisch is, terwijl het aan de andere kant ook rustgevend zou werken. Tijd om een opsomming van de voor- en nadelen te maken.
Nederland telt zo'n 1,5 miljoen honden, waarvan maar liefst dertig procent weleens bij hun baasje in of op bed mag slapen. De grootste redenen dat mensen het niet willen, heeft te maken met hygiëne. Ze vinden het vies als hun hond buiten loopt en vervolgens deze bacteriën meeneemt en haren en eventuele parasieten in bed achterlaat. Maar naast deze onhygiënische nadelen zijn er ook een hoop voordelen die het slapen van een hond in bed met zich meebrengen. We zetten de voor- én nadelen op een rijtje:
De voordelen van slapen met je hond in bed
Omdat honden roedeldieren zijn betekent dit dat ze het liefst met andere soortgenoten of mensen samen leven én het liefst ook samen slapen. Bij aanraking tussen hond en baas komt het stofje oxytocine vrij, wat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd. Dit verlaagt de hartslag en vermindert dus stress bij zowel mens als dier. Daarnaast geeft het een veilig gevoel, waardoor jullie beiden lekkerder slapen.
Ook versterkt het samen slapen jullie onderlinge band, zelfs als je hond aan het voeteneind slaapt. Dit zorgt voor een veilig gevoel waardoor het vertrouwensgehalte tussen hond en baas stijgt. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat vrouwen die hun hond in bed laten slapen eerder in slaap vallen én gelukkiger wakker worden.
Kortom: samen slapen is zeker vanuit mentaal oogpunt absoluut geen slecht idee.
De nadelen van slapen met je hond in bed
De grootste reden dat baasjes niet willen dat hun hond in bed slaapt heeft te maken met hygiëne, en ook daar is wat voor te zeggen. Bij de Ochtendshow van Veronica Inside adviseerde het RIVM om niet te slapen met je hond of kat. Het kan slecht zijn voor je gezondheid en zelfs gevaarlijk. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat honden poepbacterieen, zoönosen, wormeneitjes en ectoparasieten zoals teken en vlooien bij zich kunnen dragen en dus ook mee naar bed kunnen nemen. Oudere mensen, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen de grootste gezondheidsrisico’s en kunnen daarom beter niet met een huisdier in bed slapen.
Daarnaast is de kans groot dat je nachtrust regelmatig verstoord wordt met een hond in bed. Veel honden maken luide snurk- of smakgeluiden en grote honden nemen vaak veel plek in beslag. Hierdoor neem je soms een minder fijne houding aan om je hond niet te storen.
Hond wel in bed? Hier moet je op letten
Hondenbaasjes zijn waarschijnlijk wel gewend aan de vele haren die overal in huis liggen, ook al heb je nét nog schoongemaakt. Als je je hond in bed laat slapen zul je hier nog veel meer mee te maken krijgen. Daarom is het belangrijk om minstens elke week je bed te verschonen en je kamer regelmatig te stofzuigen.
Door je hond ook regelmatig te borstelen zal dit al een stuk minder haarverlies opleveren. Ook is het belangrijk om eens in de zoveel tijd je hond te ontwormen en ontvlooien. Daarnaast zijn er ook veel hondenrassen, zoals de Labradoodle of de Bedlington terriër, die niet of weinig verharen. Tot slot helpt het om je hond na het uitlaten af te drogen of schoon te maken, zodat ze minder viezigheid meenemen naar je bed.
Wil je je hond nou wel in de buurt hebben maar niet in bed? Dan kun je zijn mandje of slaapplek verplaatsen naar jouw kamer. Dit brengt wel veel voordelen met zich mee maar houdt jouw bed een stuk schoner!
Wat vinden de volgers van RTL Wonen?
Wij vroegen onze volgers op Instagram ook naar hun mening: wel of geen hond in bed? Dit is wat jullie vinden:
Het resultaat: 28% vindt het wel gezellig met een hond in bed maar de meerderheid, 72%, vindt het vies.
We kregen ook een hoop hele lieve foto's opgestuurd.