Hoe zit dat?

Brandblusser in huis en auto: welke heb je nodig en hoelang zijn ze houdbaar?

Door Shanna Willard··Aangepast:
© iStockBrandblusser in huis en auto: welke heb je nodig en hoelang zijn ze houdbaar?
RTL

Natuurlijk hoop je 'm nooit te gebruiken, maar toch is het voor veel mensen een geruststellende gedachte dat ze een brandblusser in huis hebben. Maar weet je eigenlijk wel hoe die werkt, hoe lang ze houdbaar zijn en in welke gevallen je ze beter wel en niet kunt gebruiken?

Brandblussers op bepaalde momenten zeker goed van pas komen, maar zeker niet bij iedere brand. Zo zijn er verschillende soorten brandblussers met bijbehorende nodige onderhoud én houdbaarheidsdatum. 

Verplicht of niet?

Hoewel rookmelders per 1 juli 2022 verplicht zijn in ieder huishouden, is dat bij brandblussers vooralsnog niet het geval. Wel zijn bedrijven volgens Ansul wettelijk verplicht om passende maatregelen te nemen voor brandveiligheid, waaronder dus brandblussers. Al kunnen de maatregelen per organisatie sterk verschillen door onder andere de grootte en aard van het bedrijf. 

Bij privéwoningen is dit momenteel dus niet wettelijk verplicht, al kan het zeker verschil maken bij het voorkomen van verdere verspreiding van een brand. 

Ook is het in Nederland niet verplicht om een brandblusser in je auto te hebben, maar ga je de grens over dan kan dit zomaar anders zijn. Zo hebben volgens het Arbocentrum steeds meer landen een brandblusser verplichting ingevoerd voor autobestuurders, waaronder België, Polen, Turkije en Griekenland. Zelfs als je alleen het land doorkruis kun je dus een boete krijgen als je geen blusser in de auto hebt liggen. 

Om deze redenen kan een rookmelder afgaan zonder dat er brand is
Lees ook

Om deze redenen kan een rookmelder afgaan zonder dat er brand is

De juiste brandblusser voor de juiste ruimte

In een woning zijn de wasdroger en de keuken de meest risicovolle plekken waar brand uit kan breken. Volgens Brandbeveiligingshop bestaat de helft van alle woningbranden in de keuken. Hier is het belangrijk dat je een brandblusser kiest die deze keukenbranden het beste kan blussen. Hiervoor kun je het beste kiezen voor een schuim-vetbrandblusser. Deze variant blust niet alleen klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, maar kunnen ook vetbranden blussen. Ideaal voor in de keuken dus.

Een schuimbrandblusser is daarentegen het beste voor de overige delen van je woning. Dit komt doordat deze blusser – die werkt op basis van water en schuim – veel minder nevenschade veroorzaken dan poederbrandblussers. Daarnaast is schuim veel makkelijker op te ruimen dan poeder, aangezien je bij poeder een industriële stofzuiger nodig hebt door de minuscule zoutdeeltjes in deze blussers. 

Voor in de auto is het volgens Brandpreventiewinkel aan te raden om een schuimblusser te gebruiken van minstens 2 kg. Dit komt doordat deze blusser geschikt zijn voor branden van categorie A (vaste, niet smeltende stoffen) en B (vloeistoffen en smeltende vaste stoffen). Ook kan een poederblusser categorie C (gassen) aan kunnen, maar deze komen in een auto niet voor. 

Kijk vooral goed naar de specificaties van een brandpreventiemiddel om te bepalen of deze geschikt is voor de categorie die je wil kunnen blussen. 

Onderhoud 

Om ervoor te zorgen dat brandblussers blijven werken zoals dat hoort, horen ze eigenlijk gekeurd worden. Zakelijk is dit verplicht, maar particulier niet. Toch is het wel degelijk verstandig dit te doen. Zo zegt Arbocentrum dat ruim twintig procent van de brandblussers afgekeurd worden na zo'n keuring. Vaak komt dit doordat blusser sterk verouderd zijn, technische mankementen hebben, inwendige- en/of uitwendige roest vertonen of door weersinvloeden.

Deze keuring mag alleen uitgevoerd worden door een professionele, REOB gecertificeerde monteur of keurmeester en moet in zakelijke gevallen om de twee jaar gebeuren. Ook voor particuliere brandblusserbezitters is het verstandig dit te doen. 

Houdbaarheid

De houdbaarheid van een brandblusser is maximaal 20 jaar wanneer deze goed wordt onderhouden en correct wordt opgehangen of opgeslagen zegt het Arbocentrum. Dit geldt echter vanaf de productiedatum en niet de verkoopdatum. Let dus ook hier goed op. 

Hoe werkt het?

Tot slot is het natuurlijk essentieel dat je wel weet hoe de brandblusser in kwestie werkt als je deze ooit moet gebruiken. Lees dan ook na aankoop aandachtig de handleiding, zoek er online filmpjes van op en laat dit ook aan je huisgenoten zien. En herhaal deze handelingen bijvoorbeeld jaarlijks om je geheugen weer even op te frissen. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
BrandenVeiligheid