De buitenkant van je huis winterklaar maken: hier moet je op letten
De winter komt eraan, dus het wordt weer tijd om je huis voor te bereiden op de weersomstandigheden die hiermee gepaard gaan. Van het dichten van tochtgaten tot het schoonmaken van dakgoten. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de buitenkant van je huis winterklaar te maken.
Voordat we kunnen genieten van de winter moeten we helaas nog een paar dingen doen rondom het huis. Dit voorkomt zo veel mogelijk schade die je liever wil vermijden.
Dakgoten
Het schoonmaken van je dakgoten is een vaak vergeten, maar erg belangrijke klus. Vuil zoals bladeren, takjes en mos kunnen de doorstroming belemmeren, wat kan leiden tot overstromingen of zelfs lekkages. Volgens Dakrenovatie expert wordt er aanbevolen om je dakgoten minstens één keer per jaar schoon te maken. Dit kun je het beste doen aan het einde van de herfst – als de meeste bladeren zijn gevallen – of het begin van de lente. Woon je in een omgeving met veel bomen of vogels, dan is het verstandig om dit vaker te doen.
Buitenmeubilair
Om in de lente en zomer zo lang mogelijk van je mooie tuinmeubels te genieten, is het belangrijk deze goed te onderhouden en wanneer mogelijk in de winter op te bergen op een droge plek. Aluminium frames kunnen bijvoorbeeld vocht vasthouden, wat kan bevriezen en schade kan veroorzaken. Controleer daarom regelmatig of er water in de frames zit en verwijder dit. Tuinmeubelen van kunststof vlechtdraad zijn ook erg gevoelig voor kou, dus sla ook deze droog en vorstvrij op.
Zijn jouw tuinmeubels bestand tegen de weersomstandigheden en kunnen ze het hele jaar buiten staan, en wil je ze nog extra beschermen met een hoes? Geen goed idee, volgens deze grote tuinmeubelgigant. Dit zou er namelijk voor zorgen dat het vocht juist vastgehouden wordt, wat schimmel kan veroorzaken. Voor parasols geldt dit niet, die kun je het wél het beste inclusief hoes binnen opbergen om vochtproblemen en verkleuring te voorkomen. Vergeet tot slot ook de kussens niet, deze moeten eveneens binnen worden opgeborgen.
Buitenkranen en leidingen
Hoe handig een buitenkraan ook is, het kan in de winter voor best wat problemen zorgen als je deze niet goed afsluit. Het water in de leiding kan bevriezen, waardoor de leiding kan barsten en lekkages kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, moet je de buitenkraan voordat de winter begint afsluiten door het bijbehorende kraantje in je woning dicht te draaien (meestal vlak na de aansluiting op het waterleidingnetwerk). Vergeet daarnaast niet om het water uit de leidingen te laten lopen door de kraan open te zetten, anders kan ook dit alsnog bevriezen!
"Het is aan te raden om je dak minstens één keer per jaar te inspecteren, en het liefst vóór de winter." – Fixmijnhuis
Buitenverlichting
De dagen worden korter en de zon gaat sneller onder, wat betekent dat het tijd is voor buitenverlichting! Of je nu sfeer wilt creëren met gezellige lichtslingers of de veiligheid rond je huis wilt verbeteren met functionele tuinlampen, verlichting speelt een cruciale rol in de herfst- en wintermaanden. Wil je de kosten laag houden? Overweeg dan LED- of solarverlichting. Deze lampjes laden zichzelf op en gaan automatisch aan zodra het donker wordt, met alleen een beetje zonneschijn als energiebron.
Tuin
Tot slot is het goed om je tuin een kleine winterbeurt te geven. Dit betekent niet dat je alles moet opruimen, maar wel de nodige klusjes om ervoor te zorgen dat je tuin in het voorjaar weer in volle bloei staat. Denk aan het beschermen van vorstgevoelige planten en het bijvoeren van vogels en andere dieren die in de wintermaanden extra hulp nodig hebben.