Moeite met groente eten? Diëtist Adriëtte deelt een aantal handige tips

250 gram groenten per dag: dat is de minimale hoeveelheid die je nodig hebt om je dagelijks te voeden met de juiste vitamines en mineralen. Volgens diëtist Adriëtte Topper zou je zelfs idealiter 400 gram groenten per dag binnen moeten krijgen. Maar misschien vraag je je af: 'Hoe krijg ik in hemelsnaam zoveel groenten naar binnen zonder dat ik het gevoel heb de hele dag aan salade te zitten?' We geven je enkele handige tips om je groente-inname te boosten zonder in herhaling te vallen.
Betere spijsvertering
Het is algemeen bekend dat je dagelijks veel groenten moet eten, maar wat is ook alweer de reden? Volgens orthomoleculair diëtist Adriëtte Topper is het simpel: "Groenten zijn rijk aan voedingsvezels, die bijdragen aan een betere spijsvertering en een gezonde ontlasting. Daarnaast leveren groenten een breed scala aan vitamines en mineralen die essentieel zijn voor je gezondheid."
De hoeveelheid groenten die je dagelijks zou moeten eten, wordt bepaald door de Gezondheidsraad. Daar komt de gegeven 250 gram ook vandaan. "Deze raad stelt voedingsnormen vast en evalueert regelmatig of de richtlijnen voor een gezond eetpatroon aangepast moeten worden op basis van nieuwe inzichten", gaat Adriëtte verder. "Al vind ik de aangegeven hoeveelheid nog te weinig."
Tips om meer groente te eten
Veel Nederlanders eten volgens Adriëtte 'schrikbarend' weinig groenten. En mocht je daar ook veel moeite mee hebben, dan heeft de diëtist nog een aantal handige tips voor je. "Verspreid je groente-inname over de dag, dan is die 400 gram veel makkelijker te behappen. Denk bijvoorbeeld aan een groente smoothie in de ochtend of een soepje in de middag."
Er zijn Aziatische landen waar in de ochtend al veel groenten wordt gegeten, zoals in soep. "Dat zijn we niet gewend in Nederland, met onze boterham met pindakaas of yoghurt. Daarom raad ik het aan om vooral in de middag te starten met het eten van groenten en kies voor snoepgroenten als tussendoortje."
Vitamine C uit paprika en kalium uit spinazie
Naast de hoeveelheid groenten die je eet, is variatie essentieel. "Iedere groente heeft zijn eigen unieke samenstelling van vitamines, mineralen en vezels - of het nu gaat om de vitamine C in paprika, de kalium in spinazie of de antioxidanten in boerenkool. Er zijn ook verschillen in de soorten vezels: sommige groenten bevatten oplosbare vezels die helpen bij het verlagen van je cholesterol, terwijl andere juist onoplosbare vezels bieden die goed zijn voor je spijsvertering."
Door dagelijks te variëren in je groenten, vul je je lichaam met een breed scala aan nutriënten die je anders misschien zou missen. En ook niet onbelangrijk: deze variatie zorgt ervoor dat je maaltijden interessant blijven en je elke dag weer kunt genieten van nieuwe smaken en texturen.
Bereiden van groenten
Daarnaast zijn de opties om groenten te bereiden eindeloos: grillen, koken, stomen, (roer)bakken. Maar wat voor jou het beste werkt, hangt af van je lichaam en hoe het de voedingsvezels verwerkt. Volgens de diëtist hebben de meeste mensen echter de neiging om gekookte of gestoomde groenten het beste te verteren.
Toch heeft Adriëtte een duidelijke voorkeur als het gaat om de beste bereidingswijze: "Stomen is de ideale keuze. Bij koken giet je het water af, maar daarin bevinden zich vaak veel vitamines en mineralen die je dan verloren laat gaan. Zonde, want die voedingsstoffen wil je natuurlijk behouden."
Uit de diepvries of vers?
Groenten kunnen tegenwoordig wel een flinke uitgave zijn, waardoor de verleiding om voor goedkopere, minder gezonde opties te kiezen groot is. Gelukkig is er een slimme oplossing: diepvriesgroenten. Deze zijn vaak net zo voedzaam als verse groenten, omdat ze direct na de oogst in de fabriek worden ingevroren. "Diepvriesgroenten zijn een uitstekende vervanger voor verse groenten," legt Adriëtte uit. Ze behouden hun vitamines en mineralen, omdat ze meteen na het oogsten worden verwerkt. Maar let op! Kies wel voor de puurste variant - zonder toegevoegde room of sauzen - om de gezonde voordelen te behouden.