In de koelkast of niet?

5 voedselproducten die je waarschijnlijk verkeerd bewaart

Door Shanna Willard··Aangepast:
© iStock - FotoDuets5 voedselproducten die je waarschijnlijk verkeerd bewaart
RTL

We maken allemaal wel eens mee dat bepaalde voedselproducten sneller bederven dan je zou willen. Maar soms bewaren we producten simpelweg op de verkeerde manier, zonder dat we er bij stilstaan. Wist je bijvoorbeeld dat je uien en aardappelen eigenlijk apart moeten bewaren? We hebben een aantal producten op een rij gezet die we vaak verkeerd bewaard worden, en geven handige tips om nog langer van je eten te genieten.

De datum op de verpakking van een voedselproduct zegt al heel veel over de houdbaarheid van je product, mits je het verder ook op de juiste manier bewaart. Maar is het je ooit opgevallen dat er verschillende datums op een verpakking kunnen staan? Zo wordt de TGT-datum én de THT-datum gehanteerd en vaak ook nog de productiedatum. Maar wat betekenen die TGT- en THT-datum dan precies?

TGT- en de THT-datum

Volgens Voedingscentrum staat de TGT-datum voor ‘te gebruiken tot’. Deze datum staat op producten die je niet heel lang kunt bewaren. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis, voorgesneden groenten of versgeperste vruchtensappen. Deze datum is dan ook de laatste datum waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Hierna kunnen er namelijk ziekteverwekkers en bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden. Helaas kun je dit niet altijd zien en is het dus verstandig om je aan deze datum te houden. Dit kun je echter wél verlengen als je het product invriest. 

De THT-datum staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Deze datum staat vaak op producten die minder snel bederven. Wat belangrijk is aan deze datum is dat de fabrikant tot deze datum een smaakvol product garandeert, maar dat het na deze datum vaak ook nog prima te eten is. Zo kan de smaak, geur of kleur wel achteruit zijn gegaan en kun je door te ruiken, proeven en te kijken bepalen of het nog te eten is. 

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een paprika en dit betekent de kleur
Lees ook

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een paprika en dit betekent de kleur

Om ervoor te zorgen dat deze producten zo lang mogelijk nog goed blijven, is het alleen wel noodzaak om ze op de juiste manier te bewaren. Bij de onderstaande producten gaat dat alleen geregeld mis, omdat niet iedereen er bij stilstaat dat ze op de verkeerde manier bewaard worden. 

1. Brood 

Vers brood blijft het lekkerst als je het op kamertemperatuur bewaart, maar het moet wel goed worden verpakt om uitdrogen te voorkomen. Bewaar het brood in een brooddoos of een papieren zak. Een brooddoos zorgt voor een goede luchtcirculatie, terwijl een papieren zak vocht uit het brood absorbeert en voorkomt dat het te snel beschimmelt. Zo blijft brood ook langer vers als je het uit de plastic zak haalt. Plastic houdt namelijk vocht vast waardoor er sneller schimmel ontstaat in je brood, en dat wil je natuurlijk niet! 

Ben je geen grote broodeter of houd je graag een voorraad achter de hand, dan kun je altijd nog je brood invriezen. Heb je dan eens trek in een boterham, dan hoef je de sneetjes alleen even vijf á tien minuutjes te laten te ontdooien en je brood is weer 'vers' ondanks dat het al weken of maanden in de vriezer heeft gelegen. 

2 + 3. Aardappelen en uien

Ook uien en aardappels worden door de meeste mensen verkeerd bewaard. De meeste mensen weten namelijk wel dat ze op een donkere, droge en goed geventileerde plek bewaard moeten worden. Maar dat ze beter niet bij elkaar kunnen liggen is niet bij iedereen bekend. Volgens 24Kitchen stoten uien namelijk veel ethyleengas af wat het rijpingsproces van de aardappel versnelt. Hierdoor kiemen je aardappelen veel sneller en kun je ze minder lang gebruiken. Daarnaast nemen uien snel vocht uit de aardappelen op, waardoor de uien zelf dus ook extra snel gaat rotten. Slechte combinatie dus!

Tip: Bewaar eens een appel bij je aardappelen om ze langer houdbaar te maken!

4. Verse kruiden

Net een verse bosje basilicum, koriander, peterselie of andere kruiden gekocht? Let dan ook even goed op hoe je deze zo lang mogelijk bewaart. Het komt namelijk vaak voor dat je maar een paar takjes gebruikt, waarna de rest van het bosje na een paar dagen alweer vochtig wordt en gaat stinken. 

Het beste kun je de verse kruiden in een vochtig keukenpapiertje (of theedoek) wikkelen en in de koelkast bewaren. Hierdoor blijven je kruiden langer houdbaar en kun je er makkelijk nog een paar dagen van genieten. Je kunt er ook voor kiezen om het bosje verse kruiden in een glas met water te stoppen. Dit heeft hetzelfde effect. Maar vooral belangrijk: haal het in ieder geval uit de plastic verpakking!

© iStock - NatashaBreen

5. Sla

Losse sla blijft in een dichte verpakking aardig lang goed, maar als je het zakje eenmaal openmaakt kan het erg hard gaan. Soms is het de volgende dag al vochtig, verlept of zelfs bruin. Om dit tegen te gaan bestaat er een heel simpel trucje. Leg een stuk keukenpapier bij voorkeur in een plastic bewaarbak, of anders in een afsluitbare zak. Leg daarna de sla erbovenop en vouw er keukenpapier omheen. Dit houdt de sla langer knapperig en zorgt dat het niet verlept of gaat stinken.

Hoe dit werkt? Het keukenpapier absorbeert het overtollige vocht wat er normaal gesproken voor zorgt dat je sla verwelkt of laat schimmelen.

Binnen of buiten de koelkast?

Volgens Voedingscentrum zijn er verschillende manieren om groente en fruit te bewaren. Zo kun je ze in de koelkast leggen, maar ook erbuiten. Om de houdbaarheid van je groenten en fruit zo lang mogelijk te houden is het slim om te kijken waar ze je ze moet bewaren. Zo kun je vruchtgroenten als courgettes, aubergine, tomaat, paprika en komkommer beter buiten de koelkast bewaren. Dit omdat ze in de koelkast juist sneller zouden bederven.

Dit geldt ook voor fruit. Appels, peren en kiwi’s kun je het beste in de koelkast bewaren en sinaasappels, mandarijnen en avocado’s erbuiten.

Twijfel je nog wat je waar moet bewaren? Check dan de bewaarwijzer

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
VoedselverspillingVoedsel