We zochten het uit!

Eten invriezen: de do’s en don'ts

Door Shanna Willard··Aangepast:
© Istock-QwartEten invriezen: de do’s en don'ts
RTL

De vriezer is natuurlijk ideaal als opslagplek voor ijsjes en diepvriesproducten, maar óók voor kliekjes of voedselproducten die je voor langere tijd wil bewaren. Je kunt ontzettend veel producten invriezen, maar er gaat toch ook geregeld (ongemerkt) iets mis. Wat je wel en wat je niet kunt invriezen en welke fouten je vooral niet moet maken zetten we op een rijtje.

Van restjes tot vlees en van cake tot pastasauzen. Deze producten zijn zoals je misschien wel weet perfect in te vriezen. Maar er zijn nog veel meer producten in dit lijstje op te nemen die je misschien veel meer verrassen én er zijn best wat producten die je juist beter niet kunt invriezen. Dit zijn de do’s en don'ts van het invriezen van je eten. 

Don'ts: dit kun je beter niet invriezen

Rauwe aardappelen

Rauwe aardappelen invriezen is geen goed idee, ze veranderen namelijk compleet van karakter. De grote hoeveelheid vocht in de aardappel vormen zich tot ijskristallen die de cellen kapot maken. Dit zorgt ervoor dat ze na het ontdooien papperig en waterig worden. En daar wordt niemand blij van! Ook de smaak gaat er vaak op achteruit. Wil je aardappelen zo lang mogelijk goed houden? Bewaar ze dan gewoon op een koele, droge plek. Maar let op, niet naast de uien! 

Wil je de aardappelen toch invriezen om bijvoorbeeld later zelf frietjes of gebakken aardappels te maken, dan kan dat evengoed volgens maaltijdboxbezorger HelloFresh. Blancheer ze in dat geval voordat ze de vriezer in gaan. Dit zorgt ervoor dat ze niet papperig of korrelig worden. Ze adviseren daarbij het volgende stappenplan: 

  1. Schil en snijd de aardappelen in de gewenste vorm, zoals frietjes, blokjes of schijfjes.
  2. Blancheren: Kook de aardappelen kort in water (ongeveer 3-5 minuten) tot ze net beginnen te garen, maar nog niet helemaal zacht zijn. Dit stopt het enzymproces dat de smaak en textuur kan beïnvloeden tijdens het invriezen.
  3. Afkoelen: Na het blancheren, laat je de aardappelen snel afkoelen door ze in een kom met ijswater te leggen. Dit voorkomt dat ze verder garen.
  4. Goed drogen: Droog de aardappelen goed af met een schone doek of keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen.
  5. Invriezen: Spreid de aardappelen uit op een bakplaat en zet ze een paar uur in de vriezer. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in een luchtdichte zak of vershoudbakje doen voor langdurige opslag.

Op deze manier kun je aardappelen invriezen en later gebruiken zonder dat ze hun smaak of textuur verliezen!

5 voedselproducten die je waarschijnlijk verkeerd bewaart
Lees ook

5 voedselproducten die je waarschijnlijk verkeerd bewaart

Sla en andere bladgroenten

Sla en bladgroenten kun je ook beter niet invriezen. Deze producten bevatten namelijk ook veel water, waardoor ze na het invriezen papperig en slijmerig worden. En dat is niet heel lekker als je een salade wil maken.

Sommige zuivelproducten

Zuivel is nog zo'n productengroep waarbij je lang niet alles zomaar kunt invriezen. Als je bijvoorbeeld melk, yoghurt of kaas invriest, kan de textuur flink veranderen en verliest het zijn gladde structuur, aldus Natuur en Milieu. Bij melk kunnen de vetten en het water uit elkaar vallen, waardoor het na het ontdooien kan schiften. Yoghurt wordt vaak een stuk korreliger, en kaas kan harder en kruimeliger worden. Toch kunnen sommige kazen wel degelijk ingevroren worden met minimale nadelige effecten. Omdat er een grote verscheidenheid zit in smaken, structuren, hardheid en vetgehalte van kazen kun je het beste specifiek per kaassoort raadplegen hoe (en of) je deze het beste kunt invriezen. Toppits, producent van onder andere vershoudzakjes, raadt per kaassoort verschillende bewaarmethodes aan. 

Boter kun je daarentegen weer wel makkelijk invriezen in z'n geheel of in blokjes in een vershoudzakje. 

Tip: Verse kazen, zoals hüttenkäse en roomkaas, kunnen ook gewoon in het vriesvak bewaard worden volgens Natuur en Milieu. Tot wel een maand lang!

Ongekookte eieren in de schaal

Als je een schone vriezer wilt houden, is het slim om ook ongekookte eieren niet met schaal en al in te vriezen. Eieren kunnen namelijk uitzetten als ze bevriezen, wat de schaal kan laten barsten. Als je ze toch wilt invriezen, kun je ze het beste uit de schaal halen, klutsen en dan invriezen. Of eventueel het eiwit en eigeel apart van elkaar invriezen in een bakje of zakje. 

Gebakken, gekookte of roerei kun je dan weer wel invriezen. Hoe je dat het beste aanpakt lees je hier

© iStock - Apriori1

Gefrituurd eten

Gefrituurd eten invriezen is ook geen goed idee. Hoewel het prima is om reeds gefrituurde snacks zoals kroketten of bitterballen in te vriezen voor later, komt dit de smaak en textuur na het ontdooien niet ten goede. De knapperige korst die we van een gefrituurde snack verwachten, kan na het ontdooien vaak erg zompig worden. Dit komt omdat het vet dat tijdens het frituren in het eten zit, zich anders gedraagt als het bevroren is. 

Als je gefrituurde hapjes overhoudt en je wil echt die heerlijke crunch behouden, dan kun je ze beter – bijvoorbeeld de volgende dag – nog even in de oven of airfryer opwarmen, zodat de buitenkant weer lekker knapperig wordt!

Mayonaise en andere op olie gebaseerde sauzen

Net zoals de zuivelproducten kunnen mayonaise en andere op olie gebaseerde sauzen ook slecht tegen de koude temperaturen. Deze kunnen na het invriezen gaan schiften en hun romige textuur verliezen. Zonde dus!

Fruit met hoog watergehalte

Fruit met een hoog watergehalte – zoals komkommer, meloen, en aardbeien – kan lastig zijn om in te vriezen. Het probleem is dat het water in het fruit uitzet als het bevriest, wat de cellen beschadigt. Na het ontdooien wordt het fruit vaak papperig en minder lekker om zo te eten.
 

Tip: Gebruik ingevroren fruit eens voor een smoothie! In dat geval merk je niks meer van de papperige structuur. 

Do’s: deze producten zijn perfect in te vriezen 

Het invriezen van verse groenten, vlees, vis, fruit en brood kan heel voordelig zijn en kan er ook voor zorgen dat we minder voedsel verspillen. Maar weet jij hoe je dit het beste kunt doen?

Om ervoor te zorgen dat je producten zo goed mogelijk weer uit de vriezer komen, is het belangrijk om te weten dat niet elk product dezelfde houdbaarheid heeft, aldus voedingsinformatiecentrum NICE. Zo hebben groenten weer een andere houdbaarheid dan je brood. Over het algemeen kun je de meeste producten ongeveer 3 maanden in je vriezer bewaren zonder dat de kwaliteit wordt beïnvloed. Toch zijn er een aantal uitzonderingen:

  • Brood: 1 maand
  • Maaltijdrestjes: 1 maand
  • Magere vis: 6 maanden
  • Rauw vlees: 12 maanden
  • IJs: 12 maanden

Om verse groenten te bewaren, is het belangrijk om ze eerst kort te blancheren, net als bij rauwe aardappelen. Hierdoor worden de enzymen die de smaak en kleur beïnvloeden even op pauze gezet en kun je ze daardoor dus langer bewaren.

  • Geblancheerde groenten en zacht fruit: 12 maanden

Wist je dat...

Twijfel je nu tussen verse of ingevroren groenten en fruit uit de supermarkt? Niet nodig, want voor de voedingswaarde maakt het niks uit of je voor verse of ingevroren groenten en fruit kiest. Deze blijven namelijk precies hetzelfde. Ingevroren voedselproducten zijn over het algemeen een stuk goedkoper en vaak al in handige voorgesneden porties verdeeld, terwijl verse producten in veel (maar lang niet alle) gevallen weer een lekkerdere structuur of meer smaak kunnen hebben. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: