Tafeldekken voor een speciale gelegenheid, zo doe je dat!
Of je nu een etentje voor vrienden organiseert, een romantisch diner hebt of een feestelijke gelegenheid viert, een mooi gedekte tafel maakt alles net wat specialer. Hoe zorg je ervoor dat je tafel er niet alleen mooi uitziet, maar ook functioneel is voor je gasten? Geen zorgen, wij hebben tips.
Of je nu heel creatief bent of niet, tijdens speciale gelegenheden is het leuk om helemaal uit te pakken. En dat hoeft écht niet heel ingewikkeld te zijn.
1. Thema of kleurenpalet
Voordat je begint met het versieren van de tafel, is het handig om een thema of kleurenpalet te kiezen. Dit zorgt ervoor dat alles mooi bij elkaar past. Of je nu gaat voor een minimalistische stijl met zwart-wit, een natuurthema met aardetinten, of een kleurrijk palet; het kiezen van een kleurenschema helpt je bij het bepalen van servies, linnen en decoraties. Kijk eens op Instagram of Pinterest voor inspiratie.
2. Placemat of tafellaken
Een mooi tafellaken of chique placemats vormen de basis van je tafelsetting. Kies voor een tafelkleed dat past bij je stijl. Voor een elegante uitstraling kun je gaan voor een effen, witte of ivoorkleurige stof, terwijl je bij een informele setting ook voor een speels patroon kunt kiezen. Volgens Foodies in Heels moet je ervoor zorgen dat het laken niet meer dan 20 cm over de rand van de tafel hangt. Zo voorkom je dat het bij je gasten op schoot hangt. Als je geen tafelkleed wilt of hebt, kun je ook mooie placemats neerleggen. Deze zijn praktisch, geven structuur aan de tafel en zorgen voor een nette uitstraling.
3. Service
De borden zijn de blikvangers op je tafel, dus kies iets dat past bij je gekozen thema. Hoe het heurt? Plaats het onderbord ter hoogte van het midden van de stoel en zorg ervoor dat het goed in verhouding staat tot de rest van je tafel. Zet dit bord ongeveer twee centimeter van de tafelrand af, aldus Westwing. Zet daar een bord voor het hoofdgerecht op en daarboven een soepkom of bordje voor het voorgerecht. Als je het echt goed wil aanpakken, kun je ervoor kiezen om linksboven nog een extra bordje te plaatsen, met een broodmes.
Bestek wordt vaak gezien als lastig, maar het is eenvoudiger dan je denkt:
- Vorken gaan aan de linkerzijde van het bord.
- Messen en lepels aan de rechterkant van het bord, met de snijkant van het mes naar het bord gericht.
- Dessertbestek kan boven het bord of aan de zijkant worden gelegd.
Als je soep serveert, leg je de soeplepel aan de rechterkant van het bord, naast het mes. En vergeet niet: altijd bestek van buiten naar binnen gebruiken.
4. Glazen
Ook voor hoe de glazen staan, bestaat een etiquette. Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan zet je het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn. Een handig ezelsbruggtetje van Albert Heijn: ‘Rood doen we in groot’. Dus: het rodewijnglas is voor de hoofdgerechten, wit voor vis. Een glaasje bubbels vooraf? Het champagneglas mag in het midden boven het bord worden gezet. Officieel mogen er maximaal vier glazen per persoon op tafel staan.
5. Servetten
Servetten geven je tafel net dat beetje extra flair! Je kunt ze op verschillende manieren neerleggen, aangezien er geen vaste regel voor is. Zo kun je ze op het bovenste bord leggen, of links naast de vorken. Daarnaast kun je ook creatief zijn met je servetten. Kies bijvoorbeeld voor servetringen, vouw ze op een leuke manier, of leg ze gewoon netjes neer. Servetten zijn zowel functioneel als decoratief, dus kies een kleur en vouwtechniek die past bij je thema.
6. Decoratie, de kers op de taart
De decoratie op tafel is wat je tafel echt uniek maakt. Dit kan van alles zijn; van een eenvoudig bloemstuk tot een kunstig arrangement van kaarsen en fruit. Daarnaast kun je je tafel leuk aankleden met kandelaars, naambordjes, lampjes en je kunt bijvoorbeeld een menu maken. Dat hoeft echt niet uitgebreid, gewoon een kort overzicht van wat je gasten kunnen verwachten, is al voldoende. Extra leuk als je er een leuke quote of persoonlijke boodschap aan toevoegt.
Tip: Gebruik elektrische kaarsen zodat niets per ongeluk in brand vliegt.