Lekker kleurrijk

Plantentips van Tom: alles over de koraalbes en de Cyclaam

Door Shanna Willard··Aangepast:
© iStock - tc397Plantentips van Tom: alles over de koraalbes en de Cyclaam
RTL

Planten die je huis en tuin opvrolijken: we houden ervan. Deze week heeft Tom twee toppers mee naar de boerderij van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. De eerste is de Cyclaam, een kleurrijke winterbloeier die je tuin in de koudere maanden een fleurige uitstraling geeft. Nummer twee is de Aditya Crenata, oftewel de koraalbes, een opvallende plant die met zijn felgekleurde bessen een feestelijke sfeer brengt.

Beide planten zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook makkelijk te verzorgen als je ze de juiste plek en zorg biedt. Voor binnen of buiten, het kan allebei!

De Aditya Crenata - Koraalbes 

De Aditya Crenata, oftewel de koraalbes, is een plant die je niet snel over het hoofd ziet. Vooral in de winter, wanneer zijn felgekleurde besjes in de trossen verschijnen, is het een echte blikvanger. Deze besjes beginnen groen, maar rijpen naar mooie tinten van rood en zelfs roze – perfect om wat extra kleur en sfeer aan je huis toe te voegen tijdens de grauwe winter. De donkergroene, stevige bladeren geven de plant een robuuste uitstraling. Let op: de bessen zijn puur voor de sier en dus niet eetbaar. 

Verzorging van de Koraalbes

De koraalbes is best een diva als het gaat om verzorging. Als je ‘m goed verzorgt doe je er lang mee, maar hij heeft wel een gebruiksaanwijzing. Zo houdt-ie niet van natte voeten; belangrijk dus om ervoor te zorgen dat-ie z’n water goed kwijt kan. Het toevoegen van hydrokorrels kan hierbij helpen. Meng de potgrond met een beetje lichtzure grond om de ideale groeiomstandigheden te creëren. Dan het licht: de plant houdt van veel indirect zonlicht. In de winter is je vensterbank een perfecte plek, in de zomer kan-ie ook lekker buiten staan, mits-ie niet in de volle zon staat (we zeiden toch, een diva). 

Het is belangrijk goed op je plant te letten, want de signalen van wat-ie nodig heeft zijn subtiel. Als de bladpunten bruin worden, is de kans groot dat de temperatuur te hoog is of dat de lucht te droog is. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 12 en 20 graden ligt en verhoog de luchtvochtigheid door de bladeren af en toe te besproeien. Hangende bladeren? Tijd om water te geven!

De koraalbes heeft geen intensieve snoei nodig, maar af en toe een beetje terugsnoeien kan geen kwaad. Hij groeit graag weelderig, dus laat hem lekker zijn gang gaan voor een mooie, volle plant die het hele jaar door charme toevoegt aan je interieur.

© iStock - igaguri_1

Cyclaam

De cyclaam is een echte wintertopper die je tuin in de koudere maanden opvrolijkt. De plant bloeit vrolijk door, zelfs wanneer de winter zijn intrede doet. Er zijn verschillende soorten cyclamen, maar de twee bekendste zijn: cyclamen hederifolium en cyclamen coum. De hederifolium bloeit in de late nazomer en herfst, terwijl de cyclamen coum zijn bloemen in het voorjaar laat zien. Beide soorten zijn lekker winterhard en kunnen temperaturen tot wel -30°C aan.

De cyclamen persicum, een andere variant die vaak als binnenplant wordt gekweekt, is wat gevoeliger voor kou. Deze plant kan wel een paar graden vorst verdragen, maar als het extreem koud wordt, staat-ie liever binnen. Afdekken om schade te voorkomen kan natuurlijk ook. 

Verzorging van Cyclaam

Je herkent de cyclaam aan z’n hartvormige, donkergroene bladeren die vaak een prachtige bladtekening vertonen. De bloemen komen in verschillende kleuren, van hagelwit tot felrood, paars en roze. Er is altijd wel een kleur die past bij jouw tuin. Deze plant houdt van humusrijke, goed doorlatende grond die voldoende voedingsstoffen bevat. Vergeet niet om elk jaar wat compost toe te voegen, zodat de plant genoeg voeding krijgt. Ook is het belangrijk af en toe wat kalk rondom de plant te gooien. 

De ideale plek voor je cyclaam is een beschutte plek, uit de wind en in de halfschaduw. Te veel direct zonlicht is niet goed voor de plant – let hier vooral in de zomer op. Zet hem bijvoorbeeld op een plek waar hij wat schaduw krijgt, maar niet volledig uit de zon. Cyclaam heeft ook goede drainage nodig, dus zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen. Een beetje extra compost in de grond helpt hierbij!

© iStock - nattapatt
Dit is een artikel van
Lees meer over
Tom Groot