Plantentips van Tom: Alles over de jasmijn en de laurierplant
Tom vertelt alles over jasmijn, die bekendstaat om de heerlijke geur én over de smaakvolle laurierplant. Hij bracht ze mee naar de Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven boerderij en laat zien hoe je ze het beste kunt verzorgen.
Jasmijn
Jasmijn is een van de meest geurende bloemetjes ter wereld. Deze plant wordt vaak in bruidsboeketten gebruikt, vanwege zijn witte bloemetjes en omdat de plant heel lekker ruikt. De geur wordt niet voor niets ook vaak in cosmetica en huisparfums verwerkt. Je kunt de jasmijn gebruiken als klimplant in de tuin, als slingerplant, hangplant of zelfs als kamerplant. De plant komt oorspronkelijk uit Madagaskar en kan gemakkelijk vijf meter hoog worden. Bij de kweek wordt hij vaak in een boog of piramide opgekweekt, zodat hij iets voller lijkt.
In de onderstaande video laat Tom zien hoe je de planten kunt verzorgen en vertelt hij alles wat je van de planten moet weten.
Verzorging
De bloemetjes hebben een bloeicyclus, wat betekent dat ze niet het hele jaar door groeien. Als de plant in bloei staat, heeft hij wat meer water nodig en heeft hij ook baat bij wat extra plantenvoeding.
In de rustperiode van de jasmijn kun je iets minder water geven. Je hoeft de plant niet te snoeien, maar als je hem te lang vindt worden, kan dat wel heel gemakkelijk. De plant verlangt naar een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Gebruik je 'm als kamerplant, verplaats 'm dan niet te vaak in huis en laat hem zoveel mogelijk op één plek staan.
Laurierplant
De laurierplant – niet te verwarren met de Portugese laurierstruik die je als haag kunt planten – is een buitenplant die ook goed van pas komt in de keuken. De heester heeft namelijk bladeren die als heerlijke smaakmakers bekendstaan, in stoofgerechten maar ook in laurierdrop!
Je hebt de plant in allerlei verschillende vormen. Zo kun je hem kopen als een boompje met een stam, maar je kunt hem ook kopen in bijvoorbeeld een piramidevorm. De laurierplant kan zo’n 100 jaar oud worden als je 'm goed verzorgt.
Verzorging
Zet hem op een beschutte plek, gedeeltelijk in de zon. De plant kan vorst prima verdragen tot zo’n -8 °C. Hij heeft niet veel water nodig, maar geef 'm ook zeker niet te weinig. Je kunt heel makkelijk aan de bladeren zien of de plant meer of minder water nodig heeft. Als het blad slap is, heeft de plant meer water nodig, en als het blad geel kleurt heeft hij minder water nodig. In het voorjaar moet je de plant wat voeding geven, zodat hij uitgroeit tot een sterke plant.