Planten

Plantentips van Tom: Alles over de Vingersboom en de Parelbes

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
© iStockPlantentips van Tom: Alles over de Vingersboom en de Parelbes
RTL

Op zoek naar wat meer kleur in en rondom je huis nu de dagen korter, donkerder en grauwer worden? Dan heeft tuinman Tom nog wel wat plantentips voor je. Dit keer bracht hij namelijk weer twee prachtige planten mee naar de boerderij van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven, die zowel he huis als tuin mooi opfleuren: de Schefflera (de Vingersboom) en de Pernettya (de Parelbes).

Schefflera (Vingersboom)

De Schefflera, ook wel de Vingersboom genoemd, heeft zijn naam te danken aan de takken en bladeren die veel weg hebben van een hand met vingers. Toch heeft de plant meestal meer blaadjes dan dat wij vingers hebben. Ook moet je 'm niet verwarren met de Fatsia, die ook wel bekend staat als de Vingerplant.

De plant wordt veelal gebruikt als binnenboom en is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, met variaties in hoogte, bladvorm en kleuren. Er bestaan immers ook bontgekleurde varianten. Sommige zijn volledig groen, terwijl anderen een vleugje geel op de blaadjes kunnen hebben. Bovendien is de Vingersboom een goede indicator voor de luchtvochtigheid in je huis; als de blaadjes bruine randen krijgen, is de luchtvochtigheid te laag. Deze plant houdt namelijk van een normale tot hoge luchtvochtigheid, wat tot op zekere hoogte ook gunstig is voor jouw eigen welzijn. Een lage luchtvochtigheid kan namelijk hoofdpijn veroorzaken.

Tip: Zet een bakje met water op je vloerverwarming, zodat het water verdampt en de luchtvochtigheid toeneemt. Let er wel op dat je dit bakje water regelmatig ververst, om schimmels te voorkomen. 

© iStock

Je kunt de Vingersboom op verschillende manieren opkweken. Zo kun je de stam laten vlechten of recht houden. 

Ondergrond

Zorg daarnaast ook voor een goede ondergrond door hydrokorrels onder in de pot te gebruiken. Hierdoor houd je het vochtpeil beter onder controle, aangezien overtollig water wordt opgenomen door de korrels en wortelrot voorkomt. Dit water kan vervolgens later weer opgenomen worden door de plant als hij dit nodig heeft. 

Verzorging

Deze plant staat graag op een lichte plek, maar niet meer dan drie tot vijf uur per dag in het directe zonlicht. Dit biedt de mogelijkheid om hem op verschillende plaatsen in huis te zetten. Zorg daarnaast dat de grond licht vochtig blijft. Controleer dit gemakkelijk door met je vinger twee kootjes diep in de aarde te voelen. Is het na vijf dagen nog steeds vochtig, dan weet je dat je wat minder water kunt geven, en anders iets meer. In de wintermaanden hoef je deze boom slechts één keer in de tien dagen water te geven, waarbij het ook niet erg is als dit een keer wat langer duurt. In de zomermaanden is één keer per week water geven nodig. Daarnaast is het belangrijk om de bladeren elke week te sproeien met water. Zo houd je hem vitaal, fris en spoel je direct het stof van de bladeren af waardoor ze beter licht kunnen opnemen. 

Ook hebben ze van het voorjaar tot het najaar baat bij wat extra plantenvoeding. Geef dit regelmatig in verdunde vorm om ze extra vitaal te houden. 

Verder heeft deze plant niet veel nodig. Je kunt er eventueel voor kiezen om 'm te snoeien, maar dat zou vooral voor de vorm zijn. Snoei in dat geval de uitlopers bij de kruin weg zodat je een mooie volle bos behoudt. Doe dit bij voorkeur in het najaar zodat er net nog wat meer licht bij de kroon komt en hij beter zijn best blijft doen. Door regelmatig te snoeien wordt hij uiteindelijk ook voller. 

Pernettya (Parelbes)

De Pernettya, ook wel de Parelbes genoemd, heeft zijn naam te danken aan zijn witte, roze, lila, of rode besjes die veel weg hebben van parels. Deze buitenplant is een groenblijvende heester met kleine, donkergroene glanzende bladeren. In het voorjaar staat deze plant volop in bloei, met kleine klokvormige bloemetjes die later veranderen in besjes. In de volle grond wordt hij maximaal 75 cm, maar zet je 'm in een pot dan blijft hij een stuk kleiner. 

Deze parelbes voegt op prachtige wijze kleur toe aan je tuin, zelfs als hij volledig is uitgebloeid. Daarnaast vinden vogels de besjes vaak lekker, vooral in de winter, wanneer er minder voeding in de natuur te vinden is. Maar let op: voor mensen zijn de besjes wel giftig.

© iStock

Verzorging

Deze plant staat graag op een plek met halfschaduw en zeker niet in de middagzon. Ochtend- en avondzon vindt hij daarentegen wel prettig. 

Bij het aanplanten van deze plant is voldoende water cruciaal, dus zet 'm het liefst op een plek waar de grond van zichzelf al redelijk vochtig is. Zet je 'm in een pot, dan is het extra belangrijk dat je 'm regelmatig water blijft geven. Let in dat geval wel goed op of er ontwatering gaatjes aanwezig zijn, zodat hij niet verdrinkt. Ook in dit geval zouden hydrokorrels een goeie toevoeging zijn aan de grond, zodat hij altijd genoeg (en nooit te veel) vocht heeft. Qua grondtype kun je het beste kiezen voor een zuurhoudende grond, dit is perfect voor de Parelbes. 

Snoeien bij de Parelbes is ook vooral voor de vorm. In het voorjaar kun je de uitlopers wegknippen om de plant mooi in model te houden.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Tom GrootBoer TomPlant