Kleurrijke planten

Plantentips van Tom: Alles over de flamingoplant en de purperplant

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
© iStock - Supersmario Plantentips van Tom: Alles over de flamingoplant en de purperplant
RTL

In het najaar kunnen we wel wat extra kleur in huis én tuin gebruiken. Tom bracht planten mee naar de boerderij van Eigen Huis & Tuin: Lekker leven die daar perfect voor zijn. Hij vertelt je dit keer alles over de flamingoplant (Anthurium) en de purperplant (Heuchera).

Flamingoplant

De Anthurium – beter bekend als de flamingoplant – lijkt op het eerste oog misschien op een mooie grote bloem, maar dat is het niet. Het gekleurde blad dat aan de plant zit is namelijk het schutblad. Het kolfje dat je aan de plant ziet zitten zit wel helemaal vol met kleine bloemetjes. 

Extra leuk aan deze plant is dat je 'm allerlei verschillende kleuren kunt krijgen. Van rood Zo heb je ze in het rood, roze, wit, maar bijvoorbeeld ook in bruintinten. Perfect voor de herfst dus. 

Verzorging

De verzorging van deze plant is niet moeilijk. Het is een sterke plant en heeft daardoor vrij weinig aandacht nodig. Zet de flamingoplant in een pot met verse potgrond en druk de zijkanten goed aan. 

Qua standplaats staat de plant het liefst op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Verder moet je ook oppassen met tocht of de hitte van de verwarming. In de zomer geef je 'm het best één à twee keer per week water en in de winter hoeft dit maar eens in de twee weken. 

In water 

Een andere manier om de plant te laten shinen in je huis is door 'm niet in een pot met aarde te zetten, maar in een vaas met water. Dit noem je hydroponie. Gebruik je handen en wat water om voorzichtig de grond tussen de wortels weg te halen en zet de plant met driekwart van de wortels in het water. Ververs het water vervolgens om de twee á drie dagen. 

© iStock - brytta

Weer laten bloeien

De flamingoplant groeit meestal het hele jaar door, maar heeft wel een bloeicyclus. Dat houdt in dat ze zo’n drie maanden bloeien, vervolgens gaan ze in rust en komen ze daarna weer in bloei. 

Bloeit je plant langer dan drie maanden niet? Dan kan je de plant weer laten bloeien door hem een beetje te 'pesten'. Dat doe je door de plant zes tot acht weken weinig water te geven. Daarna pak je de gewone watergift weer op en komen ze meestal weer in bloei. 

Purperklokje

De Heuchera – of in de volksmond purperklokje – is een perfecte buitenplant als je je tuin wat meer kleur wil geven, want deze is in veel verschillende kleuren en soorten te verkrijgen. De plant blijft in de winter overeind staan en is ook nog eens groenblijvend, wat betekent dat hij zijn bladeren het hele jaar door behoudt. 

Het purperklokje dankt zijn naam aan de bloemetjes die in de zomer verschijnen. Deze hebben namelijk wat weg hebben van een belletje. Je kunt de plant verder heel goed met andere planten in je tuin combineren, zoals bijvoorbeeld met varens. 

Verzorging

Het purperklokje kun je zowel in een pot als in de volle grond zetten. Qua standplaats is de plant niet zo moeilijk. Volle zon of schaduw, het maakt de plant niks uit. Snoeien is ook niet nodig, al kan de plant wel wat bruine bladeren krijgen. Maar die trek je er gewoon uit. Vind je de plant in omvang te groot worden. Dan kun je hem in het najaar uit de grond halen en vervolgens steek je de kluit door met je schep. 

Voordat je het purperklokje gaat planten is het verstandig om de plant eerst even in een bak met water te zetten. Zo kunnen de wortels zich goed volzuigen met water, waardoor het ook meteen makkelijker wordt om de plant uit de plastic pot te halen. 

© iStock - tc397
Dit is een artikel van
Lees meer over
Tom GrootBoer TomEigen Huis & Tuin Lekker Leven