De moeite waard?

Twijfels? Dít zijn de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar

Door Emma van Wichen··Aangepast:
© iStock: sturtiTwijfels? Dít zijn de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar
RTL

Ga je een huis te kopen, maar twijfel je of je een aankoopmakelaar moet inschakelen? Of je nu een ervaren huizenjager bent of voor het eerst de woningmarkt betreedt, een aankoopmakelaar kán een waardevolle gids zijn – maar er zitten ook haken en ogen aan. In dit artikel duiken we in de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar, zodat je weet of het verstandig is om je zoektocht uit te besteden of toch zelf de touwtjes in handen te nemen.

Taken van een aankoopmakelaar

Voordat we alle afwegingen nagaan, zetten we eerst op een rij wat een aankoopmakelaar precies doet. Een aankoopmakelaar helpt je in principe bij het vinden en kopen van een nieuwe woning: zo is hij of zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de woningmarkt en weet diegene precies wat er te koop staat in welke buurt. Ook weet de aankoopmakelaar al welke huizen er te koop worden aangeboden, voordat ze op Funda staan. Op de huidige overspannen woningmarkt kan het volgens 'Vereniging Eigen Huis' daarom slim zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. De kans op een succesvolle aankoop is volgens hen namelijk een stuk groter mét wat hulp van een expert.

Dit doet een aankoopmakelaar stap voor stap:

  1. De juiste zoektocht: Je stelt je wensen op, geeft locaties door en je spreekt een budget af. Op basis daarvan zal de aankoopmakelaar zoeken naar passende woningen die helemaal bij jouw wensenlijst horen.
  2. Advies tijdens bezichtigen: Als de makelaar een geschikt huis heeft gevonden, regelt hij een bezichtiging en geeft hij adviezen tijdens het bezichtigen. Dat is handig als je géén idee hebt waar je op zo'n moment op moet letten.
  3. Bieden: Ook helpt hij je bij het onderhandelen over de prijs van de woning. Een ervaren aankoopmakelaar weet net iets beter hoe je moet onderhandelen en hoe je eventueel een gunstigere prijs kunt bieden. 
  4. Controle: Als je klaar bent om de handtekening te zetten, helpt hij je extra bij het controleren van het koopcontract. Je kunt alles maar beter dubbelchecken. 
Makelaar Alex van Keulen gaat emigreren en neemt met ‘pijn in het hart’ afscheid van familie
Lees ook

Makelaar Alex van Keulen gaat emigreren en neemt met ‘pijn in het hart’ afscheid van familie

"Ik vind het zelf bizar dat mensen binnen een half uur - zonder kennis - een beslissing kunnen nemen van een paar ton."

'Overspannen markt'

Van het begin tot het eind geholpen worden tijdens je huizenjacht: dat klinkt heerlijk. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Volgens Funda vragen aankoopmakelaars gemiddeld zo'n 1% tot 2,5% van het aankoopbedrag als tarief, en dat kan flink oplopen. "Mensen hebben vanwege de prijs vaak hun twijfels", vertelt aankoopmakelaar Rutger Spiering van PUUR* makelaars. "Maar het bedenken van de juiste koopsom en de stress die dit met zich meebrengt, is gigantisch. Als je dat kunt uitbesteden, is dat ook heel veel waard."

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het hele proces zelf te doorlopen, net als het overgrote deel van potentiële huizenkopers in Nederland doet. En als je goed voorbereid bent en de markt kent, is het inschakelen van een makelaar mogelijk niet noodzakelijk. "Maar zorg ervoor dat je veel tijd steekt in onderzoek naar de woning", gaat Spiering verder. "Als je ergens geen verstand van hebt, is het handig als je kennis kunt inkopen. Ik vind het zelf bizar dat mensen binnen een half uur - zonder kennis - een beslissing  kunnen nemen van een paar ton."

Als je dan die aankoopmakelaar inschakelt, is het belangrijk om volledig vertrouwen te hebben in die persoon. Sommige kopers kunnen het gevoel krijgen dat ze de controle over het aankoopproces uit handen geven, wat niet voor iedereen prettig is. Daarom is het belangrijk een makelaar in te schakelen die bij je past en je een goed gevoel geeft. 

Droomhuis gemist

Mensen schakelen vooral een aankoopmakelaar in, omdat ze zelf geen tijd hebben voor een succesvolle zoektocht naar een huis, zo valt Spiering op. "Mensen die aan de bel trekken, zijn vaak al heel lang aan het zoeken naar een geschikt huis. Vooral in de huidige overspannen woningmarkt is volle focus op de huizenjacht belangrijk. Wij zien zoveel huizen, de hele dag door, als je dit nog naast je werk moet doen, is dat haast niet te doen."

Ondanks de overspannen woningmarkt heeft de aankoopmakelaar niet het idee dat er meer aanvragen zijn. Dat komt volgens hem omdat er altijd wel vraag is, of het nu een drukke markt is of niet. "Wij zitten in Haarlem, waar de woningmarkt al een hele lange tijd booming is. De drukte komt altijd in vlagen. Is de markt overspannen? Dan wil men vaker een aankoopmakelaar omdat ze bang zijn dat ze hun droomhuis missen. Is het een rustigere markt? Dan willen ze dat het onderste uit de kan wordt gehaald."

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
MakelaarWoningmarkt