Klussen

Streeploos schilderen: het ultieme stappenplan voor een schilderklus

Door Shanna Willard··Aangepast:
© iStockStreeploos schilderen: het ultieme stappenplan voor een schilderklus
RTL

Of je nu net verhuisd bent en je hele huis moet aanpakken, of gewoon zomaar eens toe bent aan een nieuw kleurtje op de muur, schilderen is een terugkerende klus die iedereen makkelijk zelf kan uitvoeren. Uiteraard is de nodige voorbereiding vereist en moet je niet klakkeloos beginnen, want dit is altijd terug te zien aan het resultaat. We geven je het ultieme stappenplan, essentiële tips én vertellen je wat je vooral niet moet vergeten.

Mits je je goed voorbereidt én je de juiste instructies volgt, is schilderen een klus die je makkelijk zelf kunt doen. Om geld te besparen, omdat je het leuk vindt om te doen of omdat dingen gewoon graag zelf doet of wil leren.Toch komt het nog wel eens voor dat er naderhand strepen in de verf te zien zijn, dat er verf zit op plekken waar dit niet hoort of dat het er gewoon niet helemaal strak uitziet. Hoe je dit voorkomt leggen we je uit in dit stappenplan. 

Oriënteren

Het klinkt voor de hand liggend, maar toch benoemen we het omdat het nou eenmaal heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat de schilderklus goed en soepel verloopt. De eerste stap van een schilderklus opnemen is goed bekijken naar wat er gedaan moet worden. Je kijkt hier naar wat er geschilderd moet worden (de ondergrond) en hoeveel vierkante meter dit is. Dus: is de ondergrond hout, beton, net gestuukt of totaal iets anders en hoeveel moet ik hiervan schilderen? En hoeveel lagen dan? Daarnaast is het ook goed om na te gaan of er eventueel beschadigingen zijn die opgevuld moeten worden. Als je dit op een rijtje hebt kun je beginnen met je schilderklus.

Zelf een muur glad maken is makkelijker dan je denkt
Lees ook

Zelf een muur glad maken is makkelijker dan je denkt

Materialen

Elke klus is anders, dus moet er altijd goed gekeken worden naar wat er precies nodig is. Hieronder vind je een stappenplan dat eigenlijk voor elke schilderklus gebruikt kan worden, maar denk eraan om wel materialen te kiezen die horen bij jouw schilderklus. Dus schilder je plafonds? Gebruik muur- en plafondverf. Schilder je iets buiten? Gebruik verf die geschikt is voor buiten. Schilder je iets binnen? Gebruik verf die geschikt is voor binnen. Ook is het belangrijk dat je goede kwasten en rollers gebruikt die passen bij jou klus. Laat je vooral helpen door de medewerkers van de bouwwinkel om problemen te voorkomen! Ze zijn er niet voor niets. 

Tip: kies liever niet voor de goedkoopste kwasten, zelfs als je van plan bent ze daarna weg te gooien. De haren kunnen bijvoorbeeld vaak sneller loslaten, die je later terugvindt in je verf. En dat wil je niet! 

Bonustip: Gebruik je een nieuwe verfroller? Verwijder dan eerst met tape of een kledingroller de losse pluisjes, zodat je deze niet in de verf achterlaat. 

© iStock

Stappenplan

1. Dek alles af of zet alles weg waar geen verf op mag komen. Dit is vooral belangrijk bij het schilderen van een plafond, dan heb je namelijk de zwaartekracht niet mee en vallen er geheid druppels op de vloer. 

2. De vervolgstap die nog wel eens genegeerd wordt: schuren. Dit geldt bij zowel lak als muurverf. Schuur alles zo veel mogelijk vlak en verwijder afbladderende verf. Zo voorkom je dat je nieuwe verflaag hetzelfde gaat doen. 

Tip: Je hoeft niet tot de ondergrond kaal te schuren, tenzij de verf loslaat.

3. Heb je een nieuw gestuukte muur, waar nog niet eerder verf op is aangebracht, dan dien je de gehele muur eerst te behandelen met voorstrijkmiddel. Vers stucwerk heeft namelijk een enorm zuigende kracht, dus als je hier verf op aanbrengt wordt al de verf direct opgezogen waardoor je veel meer verf verbruikt dan eigenlijk nodig is. Gebruik je geen voorstrijkmiddel, dan kun je wel zes lagen verf aanbrengen voor je het gewenste resultaat krijgt. Gebruik je wel voorstrijkmiddel, dan ben je met twee lagen verf al klaar. Daarnaast helpt voorstrijkmiddel ook kleurverschil en vlekken op je muur zo veel mogelijk te voorkomen.  

4. Plamuur alle oneffenheden weg. Doe dit met een geschikt plamuurmiddel voor de ondergrond.

5. Schuur alles nog een keer met een fijne korrel. Doe dit bijvoorbeeld met een p.200 om alles zo glad mogelijk te maken zonder krassen.

Tip: Controleren of het al glad genoeg is? Doe je ogen dicht en voel met je hand of er nog oneffenheden aanwezig zijn

6. Nog een stap die vaak vergeten wordt, maar erg belangrijk is: haal het stof weg. Om ervoor te zorgen dat je verf goed hecht en er geen troep in je verf komt is het van belang dat al het stof weg is. Je kan het stof verwijderen met een stoffer en eventueel een doek lichtvochtig maken met water.

7. Als je merkt dat er nog vet aanwezig is kan je ervoor kiezen om daarna te ontvetten. Hiervoor kun je ammoniak gebruiken. Doe hiervoor 1 liter ammoniak met 10 liter water.

Tip: Gebruik een oude dweil om zo makkelijk je muren te ontvetten.

8. Als dit goed is opgedroogd is het tijd om af te plakken. Doe dit met de tape die voor de ondergrond geschikt is waar je de tape op plakt. Gebruik gele tape voor strakke lijnen en paarse tape voor gevoelige ondergronden zoals behang.

9. Nu is het tijd om eventueel te gaan kitten.

Tip: Wil je een strakke lijn op een structuur muur? Kit hiervoor langs de tape, strijk dit glad, laat dit niet te veel opdrogen, schilder eroverheen en verwijder de tape. Zorg ervoor dat de kit nog nat is voordat de tape eraf gaat voordat je de kit mee trekt.

10. Ga je hout, metaal of kunststof schilderen, dan is het nu tijd om te gronden. Deze stap zou je kunnen overslaan als er bijvoorbeeld nog oude verflagen op zitten die niet loslaten en waar je de ondergrond niet doorheen kunt zien. Zorg er dan wel voor dat de nieuwe kleur binnen twee lagen moet dekken. Muren hebben in principe geen grondverf nodig, maar ga je van een donkere naar een lichte kleur, dan heb je waarschijnlijk nog een derde laag nodig. Ook wordt er wel eens voor gekozen om eerst een laag licht/zilvergrijze verf op de donkere muur aan te brengen (dit dekt beter dan wit) om daarna de gewenste lichte kleur aan te brengen. 

  • 10a. Begin met de randen van de muur te schilderen met een kwast en rol dit met een kleine roller uit. Zorg ervoor dat er geen dikke verfstrepen zichtbaar blijven omdat je dit zal blijven zien als dit opdroogt. 
  • 10b. Als de randen zijn geschilderd pak je een grote roller met stok of lang handvat. Dit is belangrijk zodat je hele banen kan maken en zo minder kans krijgt op lijnen op je muur. Zorg ervoor dat de roller goed is ingerold met verf voordat je hem op de muur aanbrengt. Overal moet verf zitten.
  • 10c. Nu de roller goed doordrenkt is met verf en niet lekt begin je links op de muur en werk je naar rechts, doe dit in banen. Breng je roller in het midden van je baan aan en rol de verf van boven naar beneden uit. Het is hier heel belangrijk dat je geen dikke strepen verf laat zitten. Als het moet wijk je baan een beetje uit naar links of rechts, maar blijf rollen van boven naar beneden!
  • 10d. Vervolg deze stappen per baan totdat je hele muur is geschilderd. Denk je dat je een stukje niet goed hebt geraakt? Ga niet meer terug als je al 2 banen verder bent. Het kan namelijk zijn dat hij al aan het opdrogen is.

11. Na het gronden kan je ervoor kiezen om nog extra te plamuren als dit nodig is. Schuur dit dan ook licht op met een fijne korrel en haal het stof weg. Nu hoef je niet meer te ontvetten. 

Tip: Heb je een kleur die niet goed dekt? Meng een klein beetje verf door je plamuur zodat de plamuur plekken minder zichtbaar zijn.

12. Nu is het tijd om je muur af te maken met de gewenste muurkleur. Volg hiervoor exact dezelfde stappen als 10a tot 10d met je uitgekozen verf totdat er twee lagen op je muur zitten of totdat hij dekt.

Tip: Ben je van plan je schilderklus niet in één dag af te maken? Gooi je rollers dan niet weg maar stop ze in de verfpot of verfemmer. Zo zijn ze al gelijk klaar om gebruikt te worden de volgende keer. De kwasten kun je beter meteen uitspoelen.

Als je deze stappen volgt kan het eigenlijk niet mis gaan. Zorg dus goed voor de juiste voorbereiding en rol de verf goed uit om strepen en oneffenheden te voorkomen. Want dat willen we niet.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
KlussenVerbouwen