7 dingen die niét in de GFT-container mogen
De gft-container, groene bak, groencontainer, biobak of die ene stinkbak die je het liefst zo ver mogelijk bij je huis vandaan wil hebben. We hebben er allemaal zo onze eigen benamingen voor. In de meeste gevallen weten we precies wat erin mag, maar soms – zonder dat we het doorhebben – ook niet. We zetten 7 dingen op een rij die regelmatig in de GFT-bak belanden, maar daar eigenlijk niet thuishoren.
Van composteerbare producten tot haren en nagels. Weet jij wat er in de GFT-bak hoort? Of kom je er na het zien van onderstaand lijstje achter dat je al die tijd dingen in de groenbak hebt gegooid terwijl dat niet mocht?
1. Composteerbare producten
Je zou denken dat composteerbare producten zoals composteerbaar wegwerpbestek of biologisch afbreekbare verpakkingen juist wél in de gft-bak horen, maar dat is niet zo. Volgens Milieucentraal mag composteerbaar plastic (met het Kiemplantlogo of OK Compostlogo) niet in de GFT-bak. Het breekt vaak te langzaam af in de composteerinstallaties en hoort dus thuis bij het restafval. Alleen GFT-zakjes met zo’n logo mogen wel in de GFT-bak, omdat ze helpen bij het scheiden van groente- en fruitafval.
Verpakkingen met woorden zoals "composteerbaar" of "biologisch afbreekbaar" zonder het juiste keurmerk moeten ook bij het restafval. Dit is beter voor het milieu dan wanneer het in de PMD-bak terechtkomt.
2. Kattenbakkorrels
Kattenbakkorrels – ook wel kattengrit of kattengrind genoemd – horen ook niet thuis in de gft-bak. Dit komt doordat deze korrels vaak niet afbreekbaar zijn en dus niets toevoegen aan de composthoop. Ook mag de kattenpoep niet in deze bak. En dat terwijl er een regel geldt dat het mest van kleine huisdieren wel in de gft-bak mag, met uitzondering van honden-, katten- en paardenmest. Dit hoort namelijk bij het restafval. Dit komt door het risico van het overdragen van dierziektes via de compost. Gooi het daarom bij het restafval.
3. Frituurvet en (bak)olie
Twijfel je waar je het gebruikte frituurvet of bakolie moet laten? In ieder geval niet in de gft-bak. Al het frituurvet en (bak)olie kun je het beste inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Doe dit door de olie op te slaan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plasticfles. Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt, dan kun je het ook wegbrengen naar de milieustraat.
4. Kauwgom
Ook kauwgom hoort niet in deze bak thuis, omdat het gemaakt is van onder andere synthetische materialen en plastics. Het breekt niet af in de GFT-bak en kan zelfs het composteerproces van andere producten verstoren. Daarom moet kauwgom bij het restafval worden gegooid.
5. Kaaskorst
Een kaaskorst hoort in de meeste gevallen niet in de gft-bak. Dit komt doordat er een waslaag en plastic aan de buitenkant van een kaas zit, om ervoor te zorgen dat de kaas van binnen beschermd blijft. Hierdoor moet deze kaaskorst in de restafvalbak. Heeft je kaas nou een natuurlijke korst zonder was of plastic? Dan kan hij natuurlijk wel in de gft-bak.
6. Haren, nagels en pluizen (uit de wasdroger of van textiel)
Hoewel mensen vaak denken dat nagels of haren snel afbreken, is dat juist niet waar. Producten van dierlijke oorsprong, zoals haren en nagels, en producten zoals kunststoffen, zoals pluis uit de wasdroger horen juist niet in de gft-bak omdat ze juist heel slecht afbreken. Waar dan wel? Bij het restafval.
7. As en kool van asbak, open haard, (hout)kachel en barbecue
Barbecue, houtkachel of sigaret gedoofd? Tijd om het as en de overgebleven kolen of restanten hout weg te gooien! Maar waar dan? In ieder geval niet in de gft-bak! Hoewel het as van de natuurlijke producten komt, kunnen er schadelijke stoffen in zitten die het composteerproces verstoren. De as kun je daarom beter bij het restafval gooien of in kleine hoeveelheden gebruiken als bemesting in de tuin. Maar let goed op dat je niet te veel gebruikt, want dit kan de bodem verstoren.
Een theezakjes dan?
Veel mensen staan hier niet bij stil, maar theezakjes mogen dan wel weer in de GFT-bak. Inclusief label en touwtje! Wel geldt hierbij dat de theezakjes met nietjes of een plastic coating uitgesloten zijn. Deze moeten dus gewoon bij het restafval.
Nog steeds twijfels over wat in welke bak moet? Check de afvalscheidingswijzer!