Dierenarts Piet

Dit moet je volgens Dierenarts Piet weten als je een hond en kat samenbrengt

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
© iStockDit moet je volgens Dierenarts Piet weten als je een hond en kat samenbrengt
RTL

Honden en katten spreken een andere taal. Wanneer je een hond en een kat samenbrengt in één huis, dan is het heel belangrijk dat je zorgt dat ze elkaar goed gaan begrijpen. De een moet de taal van de ander leren om samen door één deur te gaan. Hoe je dat het beste aanpakt en waar je op moet letten vertelt Dierenarts Piet Hellemans.

Verschillen in communicatie

Doordat beide dieren een andere (lichaams)taal spreken kan er in de communicatie tussen die twee veel misgaan. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer een hond op zijn rug gaat liggen, dit betekent dat hij zich volledig overgeeft? Hij stelt zich dan kwetsbaar op in de ruimte. Wanneer een kat op zijn rug gaat liggen betekent het juist dat hij zich in het nauw gedreven voelt. De kat beschermt zijn rug en houdt zijn poten en bek in de aanslag. Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe verschillend de dieren communiceren en er dus ook grote misverstanden kunnen ontstaan.

Een ander voorbeeld van een duidelijk verschil in lichaamstaal is wanneer een kat bang is: dan rent hij namelijk weg. Wanneer een hond een beest ziet wegrennen dan is zijn reactie hierop juist vaak: erachteraan! Een kat wordt hier nog banger van, terwijl de hond juist heel opgewekt raakt. Ook deze situatie kan voor misverstanden zorgen.

Hond en kat samen in huis
Hond en kat samen in huis

Zo breng je een hond en een kat samen in huis

Het samenwonen van een hond en een kat moet je als baasje dus heel goed begeleiden. Het is soms lastig, maar zeker niet onmogelijk! Het leerproces is het makkelijks als een hond nog jong is wanneer hij zijn medebewoner ontmoet. Je moet de beesten met beleid aan elkaar introduceren. Zorg ervoor dat er op de ontmoetingsplek genoeg mogelijkheden zijn voor beide dieren om weg te komen. Gaan ze elkaar pakkend aanstaren? Onderbreek de ontmoeting dan even en probeer het op een later moment nog een keer. Ga het vooral niet forceren en geef de dieren de tijd om aan elkaar te wennen.

Laatste tip: een kat is meer gehecht aan zijn eigen territorium, honden begeven zich makkelijker op een onbekende plek. Dus laat de kat tijdens de ontmoeting op zijn vertrouwde eigen locatie zijn.

Wil jij meer weten over de opvoeding van een hond of kat? Of het samenbrengen van deze dieren in één huishouden? Voor alle katten en hondenvrienden is er op 11 en 12 november een leuk event. Lees er hier meer over.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Piet HellemansEigen Huis & Tuin: Lekker LevenDierenHuisdieren