Zó controleer je het gebit van je hond

Wist je dat het controleren van het gebit van je hond heel belangrijk is? Door een regelmatige controle uit te voeren, voorkom je ernstiger leed en nare klachten. Dierenarts Piet Hellemans vertelt in 'Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven' hoe je dit het beste doet.
Het controleren van het gebit van je trouwe viervoeter is heel belangrijk. Zo speur je ontstekingen zo snel mogelijk op en ben je er vroeg bij om verder leed te voorkomen. Piet vertelt waarom dat zo belangrijk is: "Er kunnen ontstekingen ontstaan, waardoor een hond op een gegeven moment stopt met kauwen. Daardoor verdwijnt de mechanische reiniging van het kauwen en gaat het van kwaad tot erger."
Als een hond te lang met een ontsteking rondloopt, komen kiezen of tanden los te zitten, gaan ze rotten en dat doet pijn. "Die pijn vinden ze natuurlijk vervelend. Maar door de rotting wordt het ook nog eens lastiger voor ze om te ruiken", vertelt de dierenarts in het tv-programma.
Hoe controleer je het gebit van je hond?
Ruiken, kijken en voelen is het devies als het aankomt op de controle van je hond zijn gebit. "Gebruik je zintuigen", benadrukt Piet dan ook. Hij legt uit: "Zit de hond naast je in de auto en moet je je hoofd wegdraaien als-ie gaat hijgen? Dan is er iets mis." Ga in dat geval altijd direct naar een specialist.
Wat betreft kijken geldt: is het tandvlees mooi roze en sluit het aan op de tanden? Dan is het goed. "De tanden moeten redelijk wit zijn, maar een klein beetje geel is niet erg. Het belangrijkste is dat er geen tandsteen zit. Bij een ontstoken gebit is het tandvlees rood, teruggetrokken en is er dus wel tandsteen."
Ook kun je erop letten of je trouwe viervoeter met beide kanten kauwt. Als er een rotting aan een kant zit, kauwt-ie op z'n brokken "alsof hij op een hete bitterbal kauwt", aldus de dierenarts. Het kan ook zijn dat je helemaal geen kauwgeluiden hoort: "Als ze het in een keer doorslikken en je geen kauwgeluiden hoort, dan is er iets mis met het gebit."
Wat betreft het voelen, moet je vooral de lymfeklieren in de gaten houden. "De lymfeklieren zitten in de kaaktakken, daar waar de kaak een hoek maakt. Die voel je normaal niet, maar als er een ontsteking in het kopgebied zit, kunnen deze flink dik worden.".
Vervelend voor de hond?
De hond zal het controleren van z'n gebit de eerste keer spannend vinden. Het advies is dan ook: geleidelijk opbouwen. "Je kunt het ook goed inbouwen in een knuffelsessie. Het draait allemaal om gewenning en vooral ook het vermijden van druk." Bouw het dus rustig op en geef daarna een beloning: "Dat kan een wandeling zijn, een uitje naar het parkje of bos, wat lekkers; zo lang ze een positieve associatie krijgen bij de controle is het goed."
Tips van Piet
De dierenarts geeft nog een belangrijke tip: "Honden vinden het niet fijn als je hun snuit van boven vast pakt. Dat is een nogal dominante houding. Maar als je het heel rustig doet en een beetje aankondigt wat je gaat doen, kom je al een heel eind." Daarna nog even bedanken, een beloning en de kans ontstaat dat je trouwe viervoeter jou de volgende keer herinnert aan de controle van z'n gebit