Verlatingsangst bij honden: dit kun je het beste doen volgens Dierenarts Piet Hellemans
Het is natuurlijk fijn om te weten dat je hond dolgelukkig is wanneer je in zijn buurt bent, maar blaffen zodra je weg gaat is natuurlijk niet de bedoeling. Vraag je je af waarom hij dat doet en hoe je dit kunt stoppen? Dierenarts Piet Hellemans vertelt waarom en geeft handige tips om hiermee om te gaan, zodat je hond zich weer helemaal op zijn gemak voelt.
Het onderwerp dat veel hondenbezitters bezighoudt is verlatingsangst. De meeste honden hebben hier namelijk last van, omdat ze van nature groepsdieren zijn. Alleen zijn kan voor hen daarom heel onnatuurlijk aanvoelen. Voor veel honden is het zelfs zo heftig dat ze gaan blaffen, huilen of je huis gaan slopen als ze alleen gelaten worden. Dit kan niet alleen vervelend zijn voor de hond, maar ook voor jou als baasje en je buren. Gelukkig zijn er manieren om met deze angst om te gaan en te oefenen, Dierenarts Piet Hellemans vertelt in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven hoe je dit moet aanpakken.
Kleine stapjes
Als baasje is het belangrijk om je hond in kleine stapjes te trainen tegen verlatingsangst. Begin met naar de voordeur te lopen, deze te openen, voor eventjes naar buiten te stappen en de deur te sluiten, waarna je even later weer naar binnen gaat. Dit helpt je hond te wennen aan alleen zijn. Vermijd te grote stappen, want dat kan stress veroorzaken waardoor hij gaat blaffen of slopen. Daarnaast kan het helpen om je hond goed uit te laten voordat je weggaat, zodat hij moe en tevreden is. Dit maakt de kans kleiner dat hij zich onrustig voelt als je hem alleen laat.
Mentaal en fysiek vermaken
Wat ook helpt is een anti-schrokbak, waarin brokjes tussen de vakjes vallen waardoor hij meer moeite moet doen om zijn eten te krijgen. Hierdoor wordt hij afgeleid en beziggehouden. Daarnaast heb je ook andere spelletjes, zoals een likmat. Hier kun je pindakaas op smeren met bijvoorbeeld wat brokjes, waardoor je hond zowel fysiek als mentaal uitgedaagd wordt. Dit helpt hem zijn energie kwijt te raken, zodat hij minder last heeft van verlatingsangst en zich beter kan concentreren.
Zoek hulp
Wat betreft verlatingsangst is het belangrijk om te beseffen dat als je er zelf niet uitkomt, je een gedragsdeskundige moet inschakelen. Soms heb je professionele begeleiding en extra ondersteuning nodig, vooral als je merkt dat het niet beter wordt. Het is cruciaal om te voorkomen dat het probleem erger wordt, zodat zowel jij als je hond gelukkig kunnen zijn.
Baasje gezocht!
In de uitzending bracht Piet Capone mee naar de boerderij. Capone is een jong hondje van ongeveer een jaar oud. Hij is lief en slim, maar vindt alles nog een beetje spannend. Capone is in Spanje gevonden met zijn broertjes en zusjes, maar zonder zijn moeder. Hij moet nog veel leren, vooral als het gaat om de omgang met andere honden en het respecteren van persoonlijke ruimte van mensen. Capone zoekt een stabiel baasje of gezin, bij voorkeur zonder kleine kinderen, en het liefst iemand met wat ervaring. Heb jij interesse in deze lieve en slimme hond én kun je Capone alle liefde en aandacht geven die hij nodig heeft? Kijk dan op zijn Verhuisdieren profielpagina voor meer informatie.