Huisdieren

Dit is waarom jouw hond snurkt en dit kun je er tegen doen

Door Shanna Willard··Aangepast:
© iStock - NataRuna Dit is waarom jouw hond snurkt en dit kun je er tegen doen
RTL

Snurken is een veelvoorkomende ergernis. Lig je lekker te slapen, hoor je ineens een ronkend geluid... Blijkt het niet je partner, maar je hond te zijn! In Eigen Huis en Tuin: Lekker Leven bespreekt Dierenarts Piet de oorzaken van snurken bij honden en wat je er tegen kunt doen.

Snurken bij honden komt minder vaak voor dan bij mensen, maar dat het gebeurt is een feit. Maar wat is snurken precies? Snurken is eigenlijk het trillen van het slijmvlies in de keel, de tong, de wangen of het zachte verhemelte. Als er lucht door de luchtwegen beweegt, veroorzaakt het trillen een vibrerend geluid. Dit is het geluid dat we als snurken herkennen, en dat kan bij de één een stuk harder zijn dan bij de ander. 

Zoveel kost een hond gemiddeld per maand
Lees ook

Zoveel kost een hond gemiddeld per maand

Korte snuiten en overgewicht

Net zoals bij mensen, zijn er verschillende factoren die snurken bij honden veroorzaken. In veel gevallen zijn de oorzaken vergelijkbaar met die bij mensen, zoals de vorm van de luchtwegen, het hebben van overgewicht of gezondheidsproblemen.

Het is een feit dat honden met een korte snuit, zoals bulldogs, vaker snurken. Dit komt omdat er minder ruimte is in hun keelgebied, wat de luchtstroom bemoeilijkt. Deze kortsnuitige honden kunnen daarnaast ook andere ademhalingsproblemen hebben, waardoor ze sneller benauwd raken. Daarom wordt geadviseerd om hierop te letten als je een hond uitkiest. Deze honden hebben vaak meer gezondheidsproblemen door hun anatomie, wat natuurlijk superzielig is voor het beestje. Kies daarom een hond die geen korte snuit heeft. 

Daarnaast kan overgewicht ook snurken veroorzaken. Wanneer een hond te zwaar is, kan vet zich ophopen in het keelgebied, bijvoorbeeld in het verhemelte, de wangen en bij de tong. Dit maakt het nog moeilijker voor lucht om door de luchtwegen te stromen, wat leidt tot snurkgeluiden. Als baasje kun je dit voorkomen door ervoor te zorgen dat je hond een gezond gewicht behoudt en voldoende beweging krijgt.

De slaaphouding speelt ook een rol. Als een hond op zijn rug ligt te slapen, zakt de tong naar achteren, waardoor de luchtwegen nauwer worden en er minder ruimte is voor lucht. Dit kan ook leiden tot snurken.

Ten slotte kunnen ontstekingen in verschillende delen van het lichaam, zoals de oren, het gebit of de ogen, snurken veroorzaken. Als een hond verkouden is of een ontsteking heeft, raakt het keelgebied opgezet, waardoor de luchtwegen ook smaller worden. Dat kan het snurken verergeren. 

Snurkt jouw hond?

Extra tip van Piet: "Houd het snurkgedrag van je hond in de gaten. Dat van belang omdat het zou kunnen komen door andere symptomen. Denk aan een verstopte neus of problemen met eten. Raadpleeg een dierenarts als je denkt dat er meer aan de hand is."

Wanneer naar de dierenarts?

Al helemaal als je merkt dat je hond plotseling veel begint te snurken. Als dat normaal niet het geval is, kan het duiden op een probleem in het keelgebied. Er is dan mogelijk minder ruimte voor lucht, wat de oorzaak kan zijn van het snurken. In zo'n geval is het verstandig om je hond door een dierenarts te laten controleren.

Ook als je hond ernstige ademhalingsproblemen heeft, zoals apneu – waarbij hij momenten lang bijna geen lucht lijkt binnenkrijgt en wakker schrikt – is het belangrijk om actie te ondernemen. Het kan namelijk wijzen op een ernstiger onderliggend probleem. In sommige gevallen is er dan een ingreep nodig, zoals het inkorten van het verhemelte, wat vooral bij kortsnuitige rassen voorkomt. Dit is een heftige operatie, maar het kan de luchtstroom verbeteren en het snurken verminderen, waardoor je hond een stuk makkelijker kan ademen.

Reverse sneezing

Een ander geluidmakend fenomeen dat vaak voorkomt bij honden is reverse sneezing. Dat houdt in dat ze een inademingsgeluid maken dat lijkt op niezen. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat het zachte verhemelte tijdelijk in de luchtpijp gezogen wordt, wat een kort ademhalingsprobleem veroorzaakt. Het lijkt of klinkt misschien verontrustend, maar het is meestal ongevaarlijk en het stopt vaak vanzelf wanneer de hond slikt.

In principe hoeft reverse sneezing niet behandeld te worden, omdat het vaak tijdelijk is. Bij kortsnuitige rassen, zoals mopshonden of Franse bulldogs, kan het te maken hebben met een te klein keelgat of te lang verhemelte. In zulke gevallen kan een ingreep nodig zijn.

Om het tijdelijk te verhelpen, kun je de hond kalmeren, de keel zachtjes masseren of iets lekkers geven. Als reverse sneezing vaak voorkomt, is het wel goed om een dierenarts te raadplegen.

Adopteer Pipo!

In de aflevering had Piet Pipo meegenomen. Pipo is een enthousiaste, energieke hond van drie jaar oud, afkomstig uit Roemenië. Hij verblijft tijdelijk in Nederland bij een pleeggezin en zoekt nog een definitief baasje. Pipo is een echte knuffelaar die van mensen houdt en altijd op zoek is naar aandacht. Hij is nieuwsgierig, maar vindt nieuwe situaties ook soms spannend. Pipo moet nog leren om grenzen te herkennen en heeft zowel mentaal als fysiek veel aandacht nodig. Als je bereid bent om met hem te werken neem dan een kijkje op zijn verhuisdieren profielpagina

Dit is een artikel van