Plantentips van Tom: alles over de kerstster en de winterbes
Ook deze week heeft Tom weer twee prachtige planten meegenomen naar de boerderij van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Voor een plant die past bij de sfeer van het seizoen, heeft hij een kerstster meegenomen. Daarnaast staat ook de winterbes klaar om uitgelicht te worden als prachtige buitenplant. Twee planten die niet mogen ontbreken, zowel binnen als buiten je huis!
Kerstster (poinsettia)
Bijna iedereen heeft ‘m rond kerst wel in z’n huis staan: de kerstster. Deze plant, officieel de poinsettia, is een echte klassieker met z’n oorsprong in Mexico. Hij werd geïntroduceerd door de Amerikaanse ambassadeur Joel Poinsett en daar heeft-ie dan ook z’n naam aan te danken. In Amerika is er zelfs een nationale feestdag voor de kerstster: 12 december. Op deze dag geven mensen elkaar deze plant cadeau, omdat de stervormige bloemen passen bij Kerstmis.
De traditionele kleuren van de kerstster zijn rood en wit, maar tegenwoordig zijn er ook variaties in roze, zalm, limegroen en andere tinten. De plant komt in verschillende vormen: van hoge exemplaren op stam tot lagere struikachtige varianten, en zelfs kleinere versies die perfect passen op een schaal voor extra sfeer op tafel.
Verzorging van de kerstster
De kerstster heeft specifieke verzorging nodig om zijn pracht te behouden. Kleine varianten van deze plant hebben vaker water nodig dan de grotere exemplaren, dus geef ze elke twee à drie dagen wat water, of zet ze een tijdje in een laagje water, zodat de wortels voldoende vocht kunnen opnemen. Voor grotere planten is het belangrijk om de grond licht vochtig te houden; twee keer per week wat water en één keer per week plantenvoeding zorgen ervoor dat de plant sterk blijft. Dit is belangrijk, aangezien de kerstster veel energie verbruikt door de bloei en het behoud van de kleurrijke schutbladeren.
Zet deze plant niet op de vensterbank in direct zonlicht. Hij houdt meer van een iets donkerdere plek. In zijn natuurlijke omgeving in Mexico is hij gewend aan de warme temperaturen, dus zorg ervoor dat je hem op een warm plekje (en dus niet op de tocht) zet, zodat je er enkele maanden van kunt genieten.
Wanneer de kerstster is uitgebloeid en de kleur van de schutbladeren is verdwenen (rond eind januari of februari), kun je proberen hem opnieuw in bloei te krijgen voor de volgende kerst. Dit doe je door de plant een tijdje op een koele, donkere plek te zetten met heel weinig water. Na een paar maanden kun je de plant verplaatsen naar het licht, waar hij tien uur licht en veertien uur donkerte per dag nodig heeft. Geef af en toe een beetje water en houd dit proces een à twee maanden vol. Je zult zien dat hij tijdens de volgende kerst weer in volle bloei staat.
De winterbes
De winterbes is een klassieke struik die behoort tot de hulstfamilie, met de wetenschappelijke naam Ilex verticillata. Deze plant heeft wel 400 verschillende soorten. De struik heeft lang, ovaal blad, maar in december is het moeilijk voor te stellen dat er ooit bladeren aan zaten, want die zijn er dan allemaal afgevallen.
De winterbes staat vooral bekend om zijn rode besjes, die in de winter verschijnen. Deze besjes zijn ideaal voor vogels en insecten, die ze graag als voedsel gebruiken. Voor mensen zijn de bessen echter giftig. De struik zelf heeft veel blad en is groen van kleur, met kleine bloemetjes die later veranderen in de kenmerkende besjes.
Om de besjes te laten groeien, heb je zowel een mannelijke als een vrouwelijke plant nodig. De vrouwelijke plant produceert namelijk pas besjes na bestuiving door de mannelijke variant. Door z’n de besjes, zorgt deze plant in de winter voor kleur en leven in de tuin, én biedt-ie voedsel voor dieren in de koude maanden.
Verzorging van de winterbes
De winterbes kan zowel in een tuinborder als in een pot worden geplant, en ook op je balkon of terras voelt hij zich prima op zijn plek. Zorg ervoor dat de plant in de zon of halfschaduw staat, want hoe meer licht hij krijgt, hoe meer bloemetjes en besjes je kunt verwachten. Bij het planten in een pot is het belangrijk om regelmatig water te geven, vooral in de eerste groeijaren. Eenmaal goed geworteld, kan de plant zichzelf goed onderhouden. De winterbes houdt van iets zuurdere grond, dus het is een goed idee om afgevallen bladeren rond de wortelkluit te verzamelen. Je kunt ook hortensiagrond gebruiken bij het aanplanten, omdat deze van nature wat zuurder is.
Snoeien is essentieel om de plant gezond te houden. Door regelmatig te snoeien, verjong je de winterbes en stimuleer je krachtige groei, zodat hij blijft bloeien. Verwijder dode takken, of knip de plant kort af als je hem voor een kerststuk wil gebruiken. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken; hij komt altijd weer terug.