Klein maar fijn (en beperkt)

Wonen in een tiny house? Dit moet je weten!

Door Shanna Willard··Aangepast:
© iStock - onurdongelWonen in een tiny house? Dit moet je weten!
RTL

De afgelopen jaren zijn tiny houses steeds meer in trek geworden. Wonen op kleine en duurzame voet, waar je maar wilt: in het bos of midden in de stad. Het heeft voor velen iets romantisch. Toch zijn er naast veel voordelen ook aardig wat nadelen te noemen. Ben je nieuwsgierig naar deze leefstijl of overweeg je het zelfs? Dan is het goed om eerst even alles op een rijtje te zetten.

De voordelen van wonen in een tiny house

Wonen in een kleinere ruimte klinkt voor veel mensen zo slecht nog niet. Het heeft dan ook best veel fijne voordelen: 

1. Betaalbaar en meer financiële vrijheid

Een tiny house is een stuk betaalbaarder dan een starterswoning. Zo betaal je gemiddeld €50.000 voor een kant-en-klare tiny house, volgens Tinyhouse store. Dit is misschien alsnog een flinke som, maar zeker wel een stuk goedkoper dan de prijzen voor een standaardwoning in deze tijd. 

Naast dat het een stuk goedkoper is in aanschaf, heb je ook meer financiële vrijheid. Zo houd je meer geld over doordat de onderhouds- en energiekosten een stuk lager liggen door de kleinere ruimte. Uiteindelijk houd je dus meer geld over om uit te geven aan andere dingen, doordat het wonen op zich ook een stuk goedkoper is.

2. Op één plek of niet

Of je nou op één plek wilt wonen of af en toe van woonomgeving wil veranderen, een tiny house is ideaal als je houdt van woonvrijheid. Zo zijn er twee soorten tiny houses: verplaatsbaar (op wielen) of niet-verplaatsbaar. Hier zitten wel regels aan verbonden rondom het aantal vierkante meter dat je woning mag zijn. Tiny houses op wielen hebben een maximale woonoppervlakte van 35 vierkante meter, en de niet-verplaatsbare huizen mogen maximaal 50 vierkante meter zijn.

3. Milieuvriendelijker en minder schoonmaakwerk

Als je kiest voor een tiny house, kies je ook voor het milieu. Ze dragen een duurzaam steentje bij omdat je automatisch minder gas, water en elektriciteit verbruikt dan in een normale woning. Dit komt simpelweg omdat de woning niet zo groot is en dus niet veel nodig heeft. Daarnaast kiezen tiny house bewoners er vaak ook nog voor zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. 

En ben je geen fan van schoonmaken? Ook dan is een tiny house wellicht aantrekkelijker voor jou. Minder spullen en ruimte betekent ook minder opruimen en schoonmaken.

Wonen in een tiny house: 7 belangrijke overwegingen voor je de stap maakt
Lees ook

Wonen in een tiny house: 7 belangrijke overwegingen voor je de stap maakt

De nadelen van wonen in een tiny house

Elk voordeel kent zijn nadeel, en dat geldt ook voor wonen in een tiny house. 

1. Beperkte ruimte

Een groot nadeel waar je niet omheen kunt, is de beperkte ruimte. Dit maakt het uitdagender om spullen op te bergen, gasten te ontvangen of samen te wonen. Het kan voor veel mensen snel claustrofobisch aanvoelen, vooral als je met anderen woont. In de zomermaanden is dit misschien minder een probleem, omdat je vaker buiten bent, maar in de winter zijn we sneller aan de binnenruimte toegewezen. 

Klein voordeel van dit nadeel: je leert elkaar in ieder geval heel goed kennen!

2. Wet- en regelgeving

Een ander nadeel van wonen in een tiny house is de wet- en regelgeving. In veel landen en gemeenten zijn er strikte regels over waar en hoe je deze kleine, mobiele woningen neer mag zetten. Zo is er vaak een bouwvergunning nodig en het kan zijn dat je huis niet voldoet aan de eisen voor permanente bewoning. Ook kan het zijn dat het op bepaalde grond niet geoorloofd is hier te wonen. Dit maakt het soms lastig om een tiny house op een gewenste plek te zetten, zeker als het gaat om het verkrijgen van een geschikte kavel of het aansluiten op voorzieningen zoals water en elektriciteit. 

Het vinden van de juiste plek om met je tiny house neer te strijken is vandaag de dag dan ook een veel grotere uitdaging dan het vinden van een tiny house op zichzelf. 

3. Toch iets sneller smerig

Hoewel je zeker minder vierkante meters hoeft schoon te maken dan in een normale woning, moet je dit waarschijnlijk wel iets vaker doen. Elke vierkante meter wordt dubbel en dwars gebruikt. Zo kun je je afwas niet een paar dagen laten staan, want dan heb je gewoon geen werkruimte meer in de keuken. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: