RTL Wonen

Luistert je hond niet naar je? Dit is waarom!

Door Tosca Walstock··Aangepast:
Luistert je hond niet naar je? Dit is waarom!
RTL

Het is geen geheim dat honden en mensen goed met elkaar kunnen opschieten. De hond is al duizenden jaren lang een trouwe bondgenoot van de mens en meestal leven ze samen in harmonie. Toch komt het ook weleens voor dat een hond maar niet naar zijn baasje wil luisteren. In dit artikel lees je waar dat opstandige gedrag vandaan kan komen.

Structuur en regelmaat

Als een hond niet naar jouw commando’s luistert, doet hij dit niet per se om met je te sollen. Bij het aanleren van commando’s is het ontzettend belangrijk om dit met structuur én regelmaat te doen. Honden generaliseren niet zo goed als mensen en daardoor raken ze ook makkelijk verward. Een hond verbindt commando’s vaak aan de mensen die met hem of haar oefenen óf aan de locatie waar de oefening wordt gedaan. Als je dus altijd op dezelfde plek oefent, zal een hond de instructies ergens anders misschien niet zo goed opvolgen. Oefen daarom met regelmaat én op verschillende plekken, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten.

Een kwestie van communicatie

De commando’s die je je hond aanleert, zijn altijd kort en krachtig. In de meeste gevallen bestaan de commando’s zelfs uit één woord. Het dier herkent echter niet de woorden maar de klanken. Toch denken mensen vaak onterecht (en onbewust) dat een hond die losse commando’s kan begrijpen als je er een zin van maakt. In realiteit kan een hond de klanken van de commando in een zin lastig onderscheiden. Het is een hele prestatie als jouw hond dit wel kan, maar hij moet er wel harder bij nadenken én er een beetje bij gokken.

De klank

Zoals hierboven al staat uitgelegd, herkent een hond de klanken van een commando. Voor ons is het verschil tussen de woorden ‘zit’ en ‘lig’ heel duidelijk, terwijl dit voor een hond veel op elkaar lijkt. Het is daarom fijn voor de hond om de commando ‘lig’ te vervangen voor ‘af’, zodat hij beter kan begrijpen wat je bedoelt.

Wees ook niet te streng voor je hond. Honden zijn erg goed in het herkennen van emoties en een strenge of negatieve toon kan stress opleveren. Probeer het dus altijd bij vriendelijke verzoekjes te houden, ook al raak je gefrustreerd. Een bijkomend voordeel van die zachte toon is dat, als hij eens niet reageert op die zachte toon, de inzet van een diepere stem vaak al ruim voldoende is om de hond te laten luisteren.

Afgeleid

Je hond trainen doe je in een rustige omgeving, zonder te veel prikkels. Als je ergens naartoe gaat met je hond waar veel afleidingen zijn, kan het lastig worden voor jouw viervoeter om te luisteren. De training van een hond stopt dus ook niet als hij thuis de commando’s goed opvolgt. Het is juist belangrijk om, wanneer je hond de commando’s begrijpt, te oefenen op een locatie met prikkels. Denk aan een park waar meerdere honden zijn of een speeltuin waar kinderen rondrennen. De kans is namelijk groot dat jouw hond thuis heel goed luistert maar de prikkels in een andere omgeving voor te veel afleiding zorgen.

Rebellengedrag

Helaas zitten er ook honden tussen die ervoor kiezen om niet naar je te luisteren. Dit kan komen omdat de hond jouw autoriteit niet erkent óf misschien heb je gewoon een ras met eigenaardige trekjes. Niet ieder hondenras is even makkelijk om op te voeden en sommige honden kun je dus ook beter niet aanschaffen als je nog weinig ervaring hebt in het trainen. Honden zijn roedeldieren en dus gewend aan rangordes. Het is belangrijk dat jij de roedelleider bent en de hond onderaan de rang staat om gedragsproblemen te voorkomen.

Zo laat jij jouw nieuwe hond zich zo snel mogelijk thuis voelen
Lees ook

Zo laat jij jouw nieuwe hond zich zo snel mogelijk thuis voelen

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:

Fotocredits

Lees meer over
Hond