Hondensnack

Zo maak je zelf hondenkoekjes

Door RTL Wonen··Aangepast:
© iStock - LumiNolaZo maak je zelf hondenkoekjes
RTL

Zin om je hond even extra te verwennen met Dierendag, op z’n verjaardag of gewoon omdat ie zo’n braverik is? En vind je het zelf ook nog eens leuk om in de keuken te staan? Dan is zelf hondenkoekjes maken de ideale manier om je hond te trakteren en je eigen bakkunsten te vertonen. We delen een simpel recept dat absoluut in de smaak zal vallen!

Onlangs deelden we al wat tips van Dierenarts Piet over wat je je hond kunt geven als je hem eens écht lekker (en verantwoord) wil verwennen. Er is veel mogelijk wat dat betreft: van kleine snacks tot een ultiem feestmaal van runderhart. Maar net als bij menig mens, blijven koekjes ook bij honden een favoriet tussendoortje. Ze zijn ideaal om te geven als beloning of traktatie én ze zijn lekker lang houdbaar, mits je ze in een luchtdichte verpakking bewaart.

We delen een makkelijk basisrecept van Rutger Bakt dat onmogelijk kan mislukken. Je kunt hier eventueel nog mee variëren, mits de ingrediënten geschikt zijn voor honden. Zo vind je hier bij Zooplus nog allerlei variaties met onder andere tonijn, kwark, banaan en kaas. 

Deze voedselproducten mag je jouw hond absoluut niet voeren
Lees ook

Deze voedselproducten mag je jouw hond absoluut niet voeren

Hondenkoekjes maken

  • Bereidingstijd: 20 minuten bereiden + 35 minuten bakken 
  • Aantal: circa 50 tot 60 koekjes, afhankelijk van de grootte van de stekertjes

Ingrediënten

  • 150 gr bloem
  • 150 gr fijne havermout
  • 100 gr pindakaas (zonder toevoegingen, 100 % pinda's)
  • 1 ei
  • 100 ml water

Extra benodigdheden: koekstekertjes (bijvoorbeeld in de vorm van een bot), bloem om te bestuiven, deegroller, bakplaat en bakpapier 

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Stap 2: Doe alle ingrediënten (150 gr. bloem, 150 gr. havermout, 100 gr. pindakaas, 1 ei en 100 ml water) in een kom en kneed dit met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Voelt het deeg nog erg stug en droog, dan kun je eventueel nog één á twee eetlepels water toevoegen. 

Stap 3: Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het deeg hierop uit met een deegroller, tot het deeg een dikte van 5 à 6 mm heeft. 

Stap 4: Steek – of snijd handmatig – de vormpjes uit het deeg en leg de koekjes met voldoende ruimte tussen de overige koekjes op de bakplaat. Het deeg dat je daarna overhoudt kun je opnieuw tot een bal kneden en weer uitrollen voor de volgende batch koekjes. 

Stap 5: Bak de hondenkoekjes in 30-40 minuten gaar en laat ze na het bakken op een rooster afkoelen en uitharden. Houd ze goed in de gaten, want als de koekjes groter, kleiner, dunner of dikker zijn uitgevallen kan de bereidingstijd variëren. 

Let op: het kan zijn dat ze nog niet direct krokant zijn, dit gebeurt vaak na het afkoelen. 

Tip: Bewaar de hondenkoekjes luchtdicht in een zakje of een afgesloten bakje. Hierdoor blijven ze krokant en kun je ze weken bewaren. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
HondHuisdierenDierendag