Dit is de meest gemaakte fout tijdens het dweilen

Wat doe jij in je sopje als je gaat dweilen? Waarschijnlijk niet veel meer dan water en een schoonmaakmiddel. Maar wat voor temperatuur is het water? Juist daar gaat het namelijk vaak mis, met strepen en een plakkerige vloer als gevolg.
Dweilen met warm water? Niet doen!
Het lijkt zo logisch: dweilen hoort toch met warm water? Net als dat je vele andere schoonmaakklusjes ook met warm water hoort te doen, omdat dat nou eenmaal een stuk effectiever is. Toch blijkt het tegendeel waar te zijn als het om dweilen gaat. Dat kun je namelijk beter met koud water doen.
“De meest gemaakte fout tijdens het schoonmaken, is het dweilen met warm water”, vertelt Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice ‘Maid at Home’. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer komen en de vloer gaat plakken.”
Dweilen met koud water
Hoe het dan wel moet? Dweil ten eerste met koud water, om te voorkomen dat het te snel verdampt. In dat water voeg je slechts een klein beetje schoonmaakmiddel toe, het liefst allesreiniger. Zo wordt het evengoed schoon, maar dan zonder dat er zeepresten op de vloer blijven plakken.
Nog meer tips voor en streeploze vloer
Ook essentieel voor het streeploos dweilen van je vloer: van tevoren stofzuigen. En grondig ook, anders dweil je de stofplukken mee, die vervolgens weer voor extra strepen kunnen zorgen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je sop regelmatig vervangt en het liefst zelfs met twee emmers water dweilt: eentje om je vieze dweil in uit te spoelen, en eentje met een schoon sopje. Dweil je je hele huis (of de hele verdieping) met één sopje, dan blijft een deel van de vloer eigenlijk net zo vies, of misschien zelfs wel viezer.