Deze materialen kun je beter niet branden in je haard of houtkachel
De meest verantwoorde manier om een houtkachel of haard aan te steken is met zo min mogelijk rookontwikkeling. Het is daarom belangrijk om de juiste materialen en methode te gebruiken om te stoken, voor je eigen gezondheid en voor het milieu. Wij zetten de materialen die je beter niet kan branden op een rij.
Kranten
De inkt die wordt gebruikt om kranten en tijdschriften mee te bedrukken kunnen ervoor zorgen dat er giftige stoffen vrijkomen wanneer je het in contact komt met vuur. Dit is niet gezond om in te ademen en is daarnaast ook slecht voor het milieu. Daarbij brandt papier zodanig snel, dat het zelfs door de schoorsteen omhoog kan stijgen en schade kan aanbrengen aan het dak of de tuin rondom het huis.
Bepaalde houtsoorten
Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te branden. Gebruik het liefst alleen onbehandeld, droog hout in de houtkachel of open haard. Bij geverfd, gebeitst, gelijmd of geïmpregneerd hout komen schadelijke stoffen vrij. Voorbeelden daarvan zijn spaanplaat of multiplex.
In een open haard is het af te raden om hout te branden dat veel hars bevat, aangezien dit vonken en brandplekken geeft die je rookkanaal kunnen vervuilen. Naaldbomen zijn daar een voorbeeld van. Kies in plaats daarvan liever droog hout van een Essen, Beuk, Haagbeuk of Eik.
Tip:
Gebruik haardhout met een FSC- of PEFC-keurmerk om er zeker van te zijn dat het hout uit een verantwoord beheerd bos komt.
Vochtig hout
Wanneer hout te vochtig is zorgt dit er niet alleen voor dat het hout onvolledig brandt. Het heeft ook een schadelijk effect op de natuur. Er ontstaan namelijk teer- en roetresten die in de haard en in de schoorsteen blijven hangen. Het gevolg hiervan is dat de open haard ook niet de warmte zal geven waar hij voor bedoeld is. Controleer of meet daarom het vochtigheidspercentage van het hout, idealiter ligt deze onder de 20 procent. Bij vers gekapt hout zal het zo’n twee à drie jaar duren voordat het hout droog genoeg is, afhankelijk van het soort hout.
Vlambare vloeistoffen
Aanmaakvloeistoffen voor houtskool of bio-haarden zorgen ervoor dat het vuur versnelt, maar ook dat het vuur zodanig heet wordt dat het zelfs schade kan veroorzaken aan de schoorsteen. Daarnaast is het een risico omdat het onverwacht grote vlammen kan maken.
Plastic
Voor sommige is het misschien vanzelfsprekend, maar plastic is natuurlijk een ontzettend toxische stof wanneer je dit verbrandt. Gebruik je open haard of houtkachel daarom niet als een manier om je afval weg te werken, maar gooi het gewoon bij het plastic afval. Zo kan het ook nog gerecycled worden!
Fotocredits
- Headerfoto: Bogdan Kurylo
- Foto 1: Rasulovs