Zo krijg je een houten snijplank schoon én onderhoud je hem

Een houten snijplank is een duurzame aankoop, mits je er met goede zorg mee omgaat. Als je hem regelmatig tot vaak gebruikt en hem goed onderhoudt, gaat deze onmisbare keukentool ruim een jaar lang mee. In dit artikel lees je hoe je jouw houten snijplank optimaal verzorgt en er zo lang mogelijk plezier mee hebt.
De voordelen van hout
Naarmate je de snijplank gebruikt, ontstaan er groeven in het hout. Bij een houten snijplank is het makkelijk om deze groeven goed te reinigen van bacteriën waardoor het langer mee gaat dan een plastic snijplank. Daarnaast doodt de tannine de bacteriën in het hout én gaat je snijmes langer mee dankzij het licht meegevende oppervlak.
Een beschermlaag
Als je extra lang van je houten snijplank wil genieten, is het aan te raden om je snijplank vóór het eerste gebruik te oliën. Gebruik hiervoor een olie die geen geur of smaak met zich meebrengt, zoals een speciale snijplankolie óf druivenpitolie. Deze olie vormt een natuurlijke beschermlaag voor het hout waardoor bacteriën zich niet kunnen nestelen én het hout minder snel uitdroogt.
Hoe doe je dat?
Om je snijplank te oliën heb je buiten een geur- en smaakloze olie ook zout, keukenpapier en een citroen óf witte azijn nodig.
Stap 1: Zorg dat je snijplank schoon én droog is voor je begint. Knijp het sap van de citroen uit op de plank of smeer de plank in met witte azijn. Verdeel dit met het keukenpapier en strooi er vervolgens nog een laag zout overheen.
Stap 2: Laat dit ongeveer vijftien minuten intrekken voordat je het onder de kraan afspoelt. Zorg dat je de snijplank goed afdroogt voordat je begint met oliën.
Stap 3: Wrijf de olie goed in met keukenpapier en laat dit rustig intrekken. Blijf dit proces herhalen totdat de snijplank geen olie meer opneemt.
Stap 4: Wanneer de plank na twee of drie maanden weer droog aanvoelt, kun je hem opnieuw oliën. Zo houd je de snijplank in topvorm en blijft het hout goed weerbaar tegen bacteriën.
Met de hand schoonmaken
Was je snijplank na gebruik altijd met de hand en droog deze erna goed af. Als je een houten plank laat weken in water kan de plank uitzetten of kromtrekken door het opgenomen vocht. Een houten plank in de vaatwasser doen is al helemaal af te raden: in de vaatwasser kan de plank namelijk splijten. Zet de plank na het afdrogen altijd rechtop zodat de nerf van het hout verticaal staat, zo trekt hij minder snel krom.
Vlekken of onfrisse geurtjes
Is er een geur of kleur in de snijplank getrokken wat er maar niet uit wil? Dan kun je de snijplank reinigen. Dit doe je weer met keukenpapier, zeezout en witte azijn of een citroen. Smeer eerst de citroen of azijn in met het keukenpapier, strooi er een laagje zout overheen en laat dit even intrekken voordat je het afspoelt met water. Na deze natuurlijke scrub is jouw snijplankje weer helemaal fris!
Tijd voor een nieuwe?
Je kunt een flinke poos genieten van jouw snijplank. Hoe lang dat precies is, hangt natuurlijk af van hoe vaak je de snijplank gebruikt en hoe goed je hem verzorgt. Toch kun je goed aan de snijplank zien wanneer hij aan vervanging toe is. Door al dat hakken en snijden verschijnen er na verloop van tijd groeven in het hout. In deze groeven kunnen bacteriën ophopen en dat betekent dat het tijd is om je oude snijplank te vervangen. Heb je een scheur in je snijplank? Dan is het écht tijd om afscheid te nemen van jouw vertrouwde keukenassistent.
Fotocredits
- Header: Sergii Gnatiuk