Geldzaken

Overstappen naar een vast energiecontract: wel of niet doen?

·Aangepast:
Overstappen naar een vast energiecontract: wel of niet doen?
RTL

Nu het volop zomer is denk je er misschien niet meteen aan: het afsluiten van een vast energiecontract. Maar sinds een maand is het bij steeds meer leveranciers mogelijk om toch weer een vast contract af te sluiten. Is het handig om dat nu te doen? Of kun je beter wachten tot de koude dagen weer aanbreken?

Energiecrisis

Het lijkt alweer even geleden dat de oorlog in de Oekraïne uitbrak. Een van de gevolgen van deze oorlog voor ons in het Westen was een ware energiecrisis. Dit leidde tot een flinke stijging van de energiekosten, maar ook tot het vervallen van vaste energiecontracten. Vanwege de grote onstabiliteit van de prijzen durfden leveranciers geen prijzen meer vast te zetten voor langere tijd. Langzaamaan komt daar verandering in en kun je momenteel weer voor 6 maanden of een jaar een contract afsluiten. Maar is dat verstandig?

Wel of niet doen?

Na de hoge energierekening van afgelopen winter is het een aantrekkelijk idee om te weten waar je aan toe bent. Maar is het wel slim om nu meteen gebruik te maken van een vast contract? Dat ligt vooral aan je persoonlijke situatie. Het voordeel van een vast contract is dat je meer zekerheid hebt. Daarnaast bieden leveranciers vaak een korting aan als je een vast contract afsluit. Met een vast contract kom je niet voor verrassingen te staan, ook niet als het een strenge winter wordt.

Houd je van meer flexibiliteit? Dan is een contract met variabele prijzen een beter optie. Om van de beste prijs te profiteren moet je wel de energiemarkt goed in de gaten houden. Bij stijgende prijzen kun je meer gaan betalen dan met een vast contract, maar in goede periodes betaal je juist weer minder. Het is dus vooral ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Let op de lengte van het contract

Het is nu zomer en we komen uit een relatief zachte winter. Dat betekent dat er voldoende energievoorraden zijn. Daarnaast wordt er minder gas verbruikt, omdat we in deze maanden de verwarming niet aanzetten. De prijzen zijn hierdoor lager. Gunstig voor een vast contract, maar let wel even op de duur van het contract. Ga je een contract aan voor 6 maanden dat stopt deze precies voordat het winter wordt en de prijzen waarschijnlijk zullen stijgen. Hoewel een contract voor 6 maanden vaak goedkoper is, kan dit op de langere termijn juist duurder uitpakken als de prijzen stijgen.

Wil je een contract afsluiten voor 12 maanden? Dan verleng je de gunstige prijzen van het prijsplafond. De steun vanuit de overheid stopt na 31 december van dit jaar, dus als je contract langer doorloopt maak je langer gebruik van een gunstigere prijs.

Welke keuze het meest aantrekkelijk is verschilt per huishouden. Het is in ieder geval verstandig om beide opties te onderzoeken en de prijzen te controleren bij verschillende aanbieders. Er kan best een groot prijsverschil in de contracten zitten. 

Met deze simpele tips bespaar je meer energie in de zomer!
Lees ook

Met deze simpele tips bespaar je meer energie in de zomer!

Foto credits

Header: Arthur Lambillotte

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Energierekening