Koken met Sandra!

Spaghetti met andijviesalade & panna cotta met aardbeien en chocoladesaus

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Spaghetti met andijviesalade & panna cotta met aardbeien en chocoladesaus
RTL

Sandra gaat vandaag op de Italiaanse toer en maakt spaghetti, andijviesalade en panna cotta. We starten met de spaghetti, en het leuke is: die bestaat uit slechts drie ingrediënten. Verderop lees je hoe je de andijviesalade en de panna cotta kunt maken. Succes!

Spaghetti met zwarte peper (Cacio e pepe)

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 2 theelepels hele zwarte peperkorrels
  • 350 gr. spaghettii of linguine
  • zout
  • olijfolie extra vergine
  • 200 gr. Pecorino Romano

Extra benodigdheden:

  • vijzel
  • rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng een pan water aan de kook. Rooster in de tussentijd de peperkorrels voor ongeveer 5 minuten in een droge hapjes- of koekenpan tot ze beginnen te geuren.

Stap 2: Vijzel de peperkorrels tot ze lijken op grove peper uit de molen.

Stap 3: Voeg zout toe aan het kokende water en kook er de pasta beetgaar in (al dente). Giet daarna de pasta af en bewaar het kookvocht.

Stap 4: Doe de peperkorrels terug in de pan en voeg er een eetlepel olijfolie aan toe. Rasp dan ongeveer een derde van de kaas boven de pan en voeg een scheut kookvocht van de pasta toe. Roer het met een garde door elkaar.

Stap 5: Zet de pan met het mengsel op het vuur en voeg de pasta, overige kaas en eventueel meer kookvocht toe. Even roeren tot de pasta mooi romig wordt. Kruid het daarna eventueel met zout en serveer het direct.

Romeinse andijviesalade (Puntarelle alla Romana)

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 teen knoflook
  • 150 ml olijfolie
  • 50 gr. ansjovis
  • 80 ml rode wijnazijn
  • peper
  • 1 winterpeen
  • ½ krop andijvie (bij voorkeur met veel ‘jong’ gelig blad) of frisee
  • 100 gr. rucola

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje of staafmixer

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel de knoflook en snijd deze grof. Mix vervolgens de knoflook met olijfolie, ansjovis en rode wijnazijn in een hakmolentje of met de staafmixer tot een dressing. Breng deze op smaak met peper.

Stap 2: Snijd de wortel in dunne reepjes of gebruik een julienne dunschiller en voeg deze toe aan de kom met dressing.

Stap 3: Scheur of snijd de andijvie in stukjes. Meng de andijvie, wortel en de dressing door elkaar en laat het 10 minuten staan. Meng dan de rucola erdoor.

Panna cotta met warme chocoladesaus

  • Nagerecht voor 6 personen
  • Bereidingstijd:
    • voorbereiden: circa 20 minuten
    • opstijven: 4 uur

Ingrediënten:

Panna cotta:

  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 300 ml melk
  • 75 gr. suiker
  • 300 ml slagroom

Saus:

  • 100 ml slagroom
  • 80 gr. pure chocolade
  • 250 gr. aardbeien

Extra benodigdheden:

  • 6 metalen timbaalvormpjes (inhoud 150 ml)

Bereidingswijze:

Stap 1: Week de gelatine in koud water. Halveer vervolgens het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.

Stap 2: Doe het stokje met het merg en de melk in een pan en laat het circa 10 minuten zachtjes trekken. Zorg dat de melk niet gaat koken.

Stap 3: Verwijder het vanillestokje en laat de suiker oplossen in de hete melk. Knijp de gelatine uit en laat ook deze oplossen in de melk.

Stap 4: Roer de room door de melk en schenk het mengsel in de vormpjes. Laat ze minstens 4 uur opstijven in de koelkast.

Stap 5: Hak de chocolade in stukken. Verwarm de slagroom en laat hierin de chocolade oplossen.

Stap 6: Houd de vormpjes in heet water en stort de panna cotta op de borden. Lepel de warme saus eroverheen en serveer er aardbeien bij.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Froukje de BothSandra YsbrandyEigen Huis & Tuin Lekker LevenKokenInspiratie