Koken met Hugo!

Lekkere borrelplank uit Singapore met saté en kerriepasteitjes

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Lekkere borrelplank uit Singapore met saté en kerriepasteitjes
RTL

Het is weer vrijdag en iedereen weet wat dat betekent: tijd voor een borrelplank! Zoals altijd weer in een interessant thema en dit keer is dat: Singapore! We starten met de kerriepasteitjes. Verderop lees je hoe je saté maakt met zelfgemaakte, chunky pindasaus.

Kerriepasteitjes (Curry puffs)

  • Borreplankgerecht: 10 stuks
  • Bereidingstijd: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. kruimige aardappels
  • 1 ui
  • neutrale olie
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gember
  • 2 eetlepels kerriepoeder, (hot) currypoeder óf garam masala
  • 50 gr. doperwten (diepvries)
  • zout en peper
  • 10 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 1 ei
  • 2 theelepels komijnzaad

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier
  • bakkwast

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd intussen de aardappels in blokjes van 1 bij 1 cm. Doe ze in een pan met ruim gezouten water en breng het aan de kook. Kook ze in circa 7 minuten gaar.

Stap 2: Giet de aardappels af en laat ze even uitdampen. Pel en snipper intussen de ui.

Stap 3: Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit hierin de ui tot hij zacht is en licht begint te verkleuren.

Stap 4: Pel en hak de knoflook fijn en voeg deze toe aan de pan. Rasp vervolgens de gember boven de pan.

Stap 5: Voeg de kerrie toe en bak deze 1 minuut mee. Meng dan de aardappels en doperwten erdoor. De aardappels mogen wat uit elkaar vallen. Je kunt ze eventueel ook pletten. Breng het op smaak met peper en zout.

Stap 6: Verdeel de vulling over het bladerdeeg en vouw deze dicht zodat er een driehoek ontstaat. Duw de randjes dicht met een vork.

Stap 7: Bestrijk de pasteitjes aan de bovenkant met ei, strooi er komijn overheen en bak 15-20 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Saté met chunky pindasaus

  • Borrelplankgerecht: 12 stuks
  • Bereidingstijd:
    • voorbereiding: circa 20 minuten
    • marineren: 1-24 uur

Ingrediënten:

  • 2 stengels citroengras
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 3 cm gember
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • zout
  • 50 ml neutrale olie
  • 500 gr. varkensfilet
  • 200 ml pindasaus (kant-en-klaar óf zie recept)

Extra benodigdheden:

  • satéstokjes
  • hakmolentje

Bereidingswijze:

Stap 1: Week de satéstokjes in water, zodat ze straks niet verbranden in de pan. Haal intussen de buitenste bladeren van het citroengras af en snijd het gras in grove stukken.

Stap 2: Pel de knoflook en de sjalot en hak beide grof. Schil de gember en snijd ook deze grof.

Stap 3: Maal met het hakmolentje het citroengras, de gember, knoflook, specerijen, zout en de olie door elkaar.

Stap 4: Snijd het vlees in kleine blokjes en meng het met de marinade. Marineer dit 1 tot 24 uur. Hoe langer, hoe beter.

Stap 5: Verwarm de oven voor op 220º C en verhit de grillpan. Rijg intussen het vlees aan de satéprikkers en gril het vlees gaar. Zet ze eventueel nog even in de oven om ze gaar te maken.

Stap 6: In plaats van stap 5 kan je ook de sateetjes 10 minuten in de hete oven roosteren en het grillen achterwege laten. Serveer de saté als laatst met de pindasaus (zie onderstaand recept).

Chunky pindasaus

  • Bereidingstijd: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 125 gr. gezouten pinda’s
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 3 cm gember
  • 1 rode peper
  • 50 ml neutrale olie
  • 1 eetlepel palmsuiker, kokosbloesemsuiker óf lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 limoen (voor limoenrasp en -sap)

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje

Bereidingswijze:

Stap 1: Maal de pinda’s in een hakmolentje of vijzel ze tot kleine stukjes. Pel en snijd dan de knoflook en sjalot grof.

Stap 2: Schil de gember en snijd deze én de rode peper grof. Maal in het hakmolentje de knoflook, sjalot, gember en rode peper met de olie door elkaar.

Stap 3: Verhit een wok- of koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de specerijenpasta ongeveer 10 minuten, tot alles zacht is en lekker ruikt.

Stap 4: Voeg de gemalen pinda’s, palmsuiker en 200 ml water toe. Roer dit om en laat het 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen.

Tip: Om te signaleren of je saus bijna klaar is moet je letten op wanneer hij gaat schiften. Wanneer je dus laagjes vet van de rest van de saus kan onderscheiden is het bijna zo ver!

Stap 5: Zet het vuur uit en voeg de ketjap manis toe. Breng het op smaak met limoenrasp en -sap en eventueel extra zout.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisFroukje de BothEigen Huis & Tuin Lekker LevenKokenVoedselInspiratie