Aardappelen met uitlopers: wel of niet eten?
Je kent het vast wel. Je let even niet op, of er zitten alweer uitlopers aan de aardappelen. Kan je deze dan nog eten? Wij zochten het uit én vertellen je hoe je dit kan voorkomen.
Uitlopers
Allereerst is het belangrijk om te weten waardoor uitlopers ontstaan. Wanneer de aardappelen er al een tijdje liggen en/of in een te warme omgeving worden bewaard, verschijnen de kleine worteltjes uit de aardappelen.
Wel of niet eten?
De uitlopers zelf kun je beter niet opeten. In de uitlopers zit namelijk het giftige stofje solanine, waarmee de aardappel beschermd wordt tegen schimmels en insecten. Maar geen nood, als je ze er goed afsnijdt is er niks aan de hand.
Van dit stofje kun je overigens flink buikpijn, diarree of koorts krijgen. Maar... dan moet je er wel kilo’s van eten per dag. Mocht je een keer een kleine hoeveelheid binnen hebben gekregen dan is dus er niks aan de hand.
Weetje: Aardappels met uitlopers zijn vaak wel taaier en bevatten minder vitamines. Je kunt daarom nog altijd beter voorkomen dat er überhaupt uitlopers ontstaan.
Voorkomen is beter dan genezen
Wanneer je de aardappels goed bewaart, zul je zien dat er bijna nooit uitlopers op zullen ontstaan. De beste plek om ze te bewaren? Op een koele, droge en donkere plek. Denk bijvoorbeeld aan een kelder of berging.
Kweken
Wil je de aardappelen met uitlopers liever niet meer eten, dan kun je ze ook nog altijd planten in bijvoorbeeld een lege potgrondzak. Hieruit zal vervolgens een aardappelplant met nieuwe aardappels ontstaan.
Fotocredits
Headerfoto: Nednapa