Griekse kipspiezen met bietentzatziki en courgettesalade
Het is vandaag Griekse avond! Sandra bereidt overheerlijke kipspiezen, ook wel Souvlaki genoemd. Daarbij serveert ze bietentzatziki en een frisse courgette salade met groene asperges. Dit wordt weer smullen!
Het recept bestaat uit drie onderdelen: Griekse kipspiezen, bietentzatziki en courgettesalade. We beginnen met de kipspiezen en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de tzatziki en de salade.
Griekse kipspiezen - Souvlaki
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 50 minuten
Ingrediënten:
- 400 gr. kippendijfilet
- neutrale olijfolie
- 1 knoflookteen
- 1 citroen
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- zout en peper
- flatbread voor erbij
Extra benodigdheden:
- satéprikkers
- grillpan
Bereidingswijze:
Stap 1: Leg de satéprikkers in water. Snijd daarna de kip in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm.
Stap 2: Meng de kip met 4 eetlepels olijfolie in een kom. Pel en rasp de knoflook boven de kom. Rasp en pers de citroen boven de kom.
Stap 3: Voeg de oregano toe en breng op smaak met zout en peper.
Stap 4: Dek de kip af en zet een half uur in de koelkast.
Weetje: Souvla is spies in het Grieks en Souvlaki betekent kleine spies.
Stap 5: Rijg de kip aan de geweekte satéprikkers.
Stap 6: Verwarm de grillpan op hoog vuur en gril de kip in 8-10 minuten, keer regelmatig.
Bietentzatziki
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 500 gr. gekookte bieten
- ½ knoflookteen
- handje verse dille
- 100 ml volle Griekse yoghurt
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 2 theelepels extra vierge olijfolie
Extra benodigdheden:
- zeef
- blokrasp
- fijne rasp
Bereidingswijze:
Stap 1: Rasp de bieten en laat uitlekken in een zeef. Druk of knijp met je handen het vocht eruit.
Tip: Heb je ongekookte bieten? Geen probleem. Kook ze dan 30 minuten voor.
Weetje: Er bestaan twee soorten bieten: zomerbieten en winterbieten. De zomerbieten zijn kleiner en worden in bosjes met groen loof eraan verkocht. De winterbieten zijn groter en hebben geen loof.
Stap 2: Pel en rasp de knoflook boven een kom. Snijd de dille fijn.
Stap 3: Meng in de kom de knoflook, dille, yoghurt en wijnazijn. Breng op smaak met zout en peper. Meng vervolgens de biet erdoor.
Stap 4: Schep in een kom en besprenkel met olijfolie.
Courgettesalade met groene asperges
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 2 courgettes
- 200 gr. groene (of paarse) asperges
- 1 citroen
- extra vierge olijfolie
- 75 gr. feta
- paar takjes munt
- 3 eetlepels pompoenpitten
Extra benodigdheden:
- dunschiller
- fijne rasp
Bereidingswijze:
Stap 1: Schaaf lange linten van de courgettes met een dunschiller. Laat de zaadlijst over.
Stap 2: Haal eventueel de houterige onderkant van de groene asperges eraf. Schaaf dan ook linten van de groene asperges.
Weetje: De witte asperge is de zus van de groene asperge. Alleen de witte groeien onder de grond en de groene groeien boven de grond. Hierdoor hebben ze beide een andere kleur én andere smaak.
Stap 3: Doe de extra vierge olijfolie in een kom. Rasp en pers dan de citroen erboven.
Stap 4: Meng de groente door de dressing.
Stap 5: Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
Stap 6: Snijd de munt fijn.
Stap 7: Brokkel de feta over de salade. Voeg de munt toe en maak af met de pompoenpitten en wat gemalen peper.