Koken met Sandra!

Zeeuwse borrelplank met Hollandse garnalen, oesters en kokkels

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Zeeuwse borrelplank met Hollandse garnalen, oesters en kokkels
RTL

Sandra gaat vandaag aan de slag met een Zeeuwse borrelplank. Een plank vol lekkers zoals toast met Hollandse garnalen en grapefruit, Zeeuwse kokkels en oesters met framboos en zeekraal. Kortom een heerlijke plank bomvol met schaaldieren en zeevruchten.

De borrelplank bestaat uit drie gerechten: toast met Hollandse garnalen, oesters met frambozen en Zeeuwse kokkels. We beginnen met de Hollandse garnalen en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de oesters en kokkels.

Toast met Hollandse garnalen en grapefruit

  • Borrelplankgerecht voor 6 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels neutrale olie
  • 1 grapefruit
  • 1 eetlepel mayonaise
  • snufje cayennepeper
  • 1 theelepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel sherry (medium dry)
  • zout en peper
  • 250 gr. Hollandse garnalen

Extra benodigdheden:

  • bakkwast
  • bakplaat met bakpapier
  • kom

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven op 180°C.

Stap 2: Snijd het brood in rechthoekige toastjes. Bestrijk het brood aan beide kanten lichtjes met olie. Leg op de bakplaat en bak 10-12 minuten in de oven.

Stap 3: Snijd de grapefruit op de volgende manier: Snijd de bovenkant en onderkant van de grapefruit af. Snijd vervolgens de zijkanten eraf, volg de bolling van de grapefruit. Snijd daarna de partjes tussen de vliesjes eruit. Snijd dan de partjes iets kleiner.

Stap 4: Meng de mayonaise, cayennepeper, ketchup en de sherry in een kom.

Stap 5: Meng de garnalen erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 6: Haal de toast uit de oven en laat iets afkoelen. Beleg met de Hollandse garnalen en grapefruit.

Oesters met framboos en zeekraal

  • Borrelplankgerecht voor 6 personen
  • Bereidingstijd: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 12 oesters (Zeeuwse creuse)
  • 100 gr. frambozen
  • 50 ml frambozenazijn
  • paar takjes zeekraal
  • versgemalen peper

Extra benodigdheden:

  • ijs of andere ondergrond voor de oesters
  • oestermes
  • theedoek

Bereidingswijze:

Stap 1: Open de oesters en maak ze los van de schelp.

Stap 2: Maak de frambozen wat los met je vingers door ze wat te kneuzen en leg ze in de frambozenazijn. 

Stap 3: Leg de oesters eventueel op ijs, leg de framboosjes op de oester en maak af met een beetje versgemalen peper en een takje zeekraal.

Zeeuwse kokkels

  • borrelplankgerecht voor 6 personen
  • bereidingstijd: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kilo kokkels
  • 1 teen knoflook
  • 1 bosje verse dille
  • ½ prei
  • 1 wortel
  • 2 theelepels scherpe mosterd
  • 30 gr. roomboter
  • 150 ml droge witte wijn

Extra benodigdheden: mosselpan

Bereidingswijze:

Stap 1: Was en controleer de kokkels. Verwijder kapotte exemplaren.

Stap 2: Pel en snijd de knoflook fijn. Hak de dille fijn. Snijd de prei in dunne halve ringen en snijd blokjes van de wortel.

Stap 3: Verwarm de boter in de mosselpan. Bak de knoflook, prei, wortel en dille 2-3 minuten.

Stap 4: Voeg de kokkels, de mosterd en de wijn toe en kook circa 3 minuten.

Stap 5: Schud de kokkels een paar keer om. Als alle kokkels openstaan is het gerecht klaar.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisSandra YsbrandyEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken