RTL Wonen

Wit uitgeslagen chocolade: wat is de oorzaak en kun je het nog eten? 

Door Nieke Kuperus··Aangepast:
© iStockWit uitgeslagen chocolade: wat is de oorzaak en kun je het nog eten? 
RTL

Chocoladeliefhebbers hebben het allemaal wel eens meegemaakt: bij het openmaken van de verpakking tref je opeens een witte waas aan op de chocolade. Het lijkt misschien een beetje op schimmel, maar dat is het (gelukkig!) niet. Maar wat is het dan wel? En is het schadelijk? We leggen het uit!

Witte waas: ‘bloom’

De witte uitslag wordt ook wel ‘bloom’ genoemd en ontstaat als chocolade te warm wordt, waardoor de cacaoboter die erin verwerkt zit smelt. Wanneer het vervolgens weer afkoelt stolt en kristalliseert de cacaoboter, waardoor er een witte waas ontstaat. Dit wordt vetbloom genoemd.

Ook kan de witte waas ontstaan als chocolade bij een te hoge vochtigheidstemperatuur wordt bewaard. Aan het oppervlak condenseert er water, waardoor de suiker oplost. Hierdoor ontstaan er suikerkristallen die een witte waas afgeven, wat ook wel 'suikerbloom' wordt genoemd.

Is wit uitgeslagen chocolade schadelijk?

Chocolade met vetbloom of suikerbloom kun je gerust eten en is gelukkig niet schadelijk. Het enige wat verandert is de structuur. Het wordt een beetje korrelig, waardoor de smaaksensatie ook wat minder wordt.

Bewaaradvies

Om te voorkomen dat jouw heerlijke stukje chocolade minder lekker wordt moet je het op de juiste manier bewaren. Het blijft het lekkerst als je het bewaart op kamertemperatuur tussen de 15 en 20 graden. En dan eigenlijk nog het liefst in het donker, aangezien ook zonlicht voor een temperatuurschommeling kan zorgen waardoor het alsnog minder lekker wordt.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Chocolade