Koken met Hugo!

Maak een heerlijke Hollandse radijzenstampot met karbonades én zoetzure rabarber

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Maak een heerlijke Hollandse radijzenstampot met karbonades én zoetzure rabarber
RTL

Hugo start de week vandaag met een makkelijk Hollands lentegerecht: een frisse stampot mét radijzen. Hier komen karbonades bij én een zoetzure rabarber. Een complete maaltijd met aardappel, groente en vlees dat in een handomdraai geserveerd kan worden. Klinkt goed he? Lees hier het recept en kook mee!

Het recept voor vandaag bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de stampot, daarna vind je de bereidingswijze voor de karbonades en daarop volgen de instructies voor de zoetzure rabarber.

Radijzenstamppot

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 800 gr. iets kruimige aardappels
  • zout en peper
  • 1 bos radijzen met blad
  • neutrale olie
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • een halve theelepel chilivlokken
  • 30 gr. roomboter
  • 50 ml volle melk
  • 2 theelepels grove mosterd

Extra nodig:

  • bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Zet net onder water, voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Kook de aardappels voor ongeveer 20 minuten.

Stap 3: Snijd het blad van de radijzen en spoel af met water.

Stap 4: Maak de radijzen schoon en halveer ze, snijd hele grote stukken eventueel in kwarten.

Stap 5: Leg de radijzen op een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg een scheut olie toe. Vijzel het venkelzaad fijn en strooi samen met de chilivlokken over de radijs. Schuif in de oven en rooster circa 20 minuten.

Stap 6: Giet de aardappels af en stamp met de boter, melk, mosterd, zout en peper tot een grove puree.

Stap 7: Hak het groen van de radijzen grof en schep door de puree.

Stap 8: Verdeel de stamppot met de geroosterde radijzen over borden.

Karbonades

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 4 ribkarbonades of schouderkarbonades
  • 1 ui
  • neutrale olie
  • 30 gr. roomboter
  • zout en peper
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker

Bereidingswijze:

Stap 1: Laat de karbonades 15 minuten op kamertemperatuur komen.

Stap 2: Pel en snipper de ui.

Stap 3: Kruid de karbonades met zout en peper.

Stap 4: Verwarm een pan met een scheut olie en bak de karbonades rondom bruin.

Stap 5: Zet het vuur laag. Voeg de roomboter toe en bak de karbonades nog een paar minuten.

Stap 6: Haal het vlees uit de pan en laat even rusten. Fruit in dezelfde pan de ui tot hij zacht is.

Stap 7: Zet het vuur iets hoger en blus af met de bouillon. Voeg de suiker toe en laat inkoken tot een jus.

Stap 8: Voeg de karbonades weer toe aan de pan en verwarm in de jus.

Stap 9: Snijd karbonades in plakken en serveer met ingelegde rabarber.

Zoetzuur van rabarber

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten + minimaal 4 uur laten intrekken

Ingrediënten:

  • 500 gr. rabarber
  • 1 rode ui
  • 400 ml natuurazijn
  • 200 gr. suiker
  • zout
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 steranijs

Extra nodig:

  • schone, afsluitbare pot met 500 ml inhoud

Bereidingswijze:

Stap 1: Maak de rabarber schoon en snijd in stukken. Pel de ui en snijd in dunne, kwart ringen.

Stap 2: Breng de azijn met de suiker, een snuf zout en de korianderzaad en steranijs aan de kook en verwarm tot de suiker is opgelost.

Stap 3: Doe met de smaakmakers in een pot en schenk het hete azijnmengsel erop.

Stap 4: Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisRecept