Koken met Hugo!

Bak een feestelijke appel-rabarbertaart én een rabarber-aardbeiencrumble

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Bak een feestelijke appel-rabarbertaart én een rabarber-aardbeiencrumble
RTL

Deze keer bereidt Hugo twee feestelijke lekkernijen voor. Omdat het rabarberseizoen in volle gang is, zal dit ingrediënt bij beide gebakjes zeker niet ontbreken. Hij maakt een appel-rabarbertaart én een rabarber-aardbeiencrumble. Lees het recept en bak lekker mee.

Hugo's feestmaal bestaat uit drie onderdelen: we beginnen met de appel-rabarbertaart, verderop vind je het recept voor de rabarber-aardbeiencrumble én het recept voor de benodigde aardbeienazijn.

Appel-rabarbertaart

  • Voor 8 tot 10 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten + 1/2 uur rusten en 1 uur oventijd

Ingrediënten:

  • 250 gr. roomboter + extra voor invetten
  • 350 gr. bloem + extra voor bestuiven
  • 1 ei
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 175 gr. witte basterdsuiker
  • zout

Vulling:

  • 3 appels (goudrenetten of jonagold)
  • 400 gr. rabarber
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • Geklopte slagroom voor erbij

Extra nodig:

  • springvorm 24 cm doorsnede
  • keukenmachine
  • deegroller

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de vorm in met boter en bestuif met bloem.

Stap 2: Klop het ei los in een kommetje en snijd de boter in blokjes.

Stap 3: Draai in de keukenmachine (of meng met de hand de bloem) het bakpoeder, zout, de basterdsuiker, de helft van het ei en de boter tot een samenhangend deeg.

Stap 4: Vorm een bal van het deeg en druk het plat. Dek het af en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 5: Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd in blokjes. Was de rabarber en snijd in stukken van 3 cm lang.

Stap 6: Meng in een kom de appel, rabarber, kaneel, basterdsuiker, custardpoeder en een snufje zout.

Stap 7: Rol driekwart van het deeg uit tot een dikte van circa 4 mm en bekleed de springvorm ermee. Verdeel het paneermeel over de bodem.

Stap 8: Doe de vulling in de vorm en druk het goed aan.

Stap 9: Rol het overige deeg uit en snijd er repen van. Maak er een raster van over de taart.

Stap 10: Bestrijk het deeg met het overige ei en zet circa 60 minuten in de oven. Zet de laatste 10 minuten de functie onderwarmte aan.

Stap 11: Laat de taart afkoelen en verwijder de springvorm.

Stap 12: Snijd de taart in punten en geef er eventueel wat geklopte slagroom bij.

Rabarber-aardbeiencrumble

  • Voor 6 tot 8 personen
  • Bereiding circa 15 minuten + 30 min oven

Ingrediënten:

Vulling:

  • 400 gr. rabarber
  • 250 gr. aardbeien
  • 1 citroen
  • 75 gr. witte basterdsuiker

Deeg:

  • 100 gr. roomboter, op kamertemperatuur
  • 125 gr. bloem
  • 30 gr. grove havervlokken
  • 50 gr. witte basterdsuiker
  • zout
  • 1 theelepel anijszaad
  • 125 ml crème fraîche extra voor serveren, of eventueel vanille-ijs

Extra nodig:

  • lage braadpan of ronde ovenschaal van 24 cm
  • keukenmachine

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 190°C.

Stap 2: Snijd de rabarber in stukken. Snijd de kroontjes van de aardbeien en halveer ze. Rasp de citroen.

Stap 3: Doe de rabarber, aardbeien, citroenrasp mét 75 gr. suiker in een pan en verwarm tot de rabarber uit elkaar begint te vallen.

Stap 4: Maal in de keukenmachine de boter, bloem, havervlokken, 50 gr. suiker, anijszaad én een snuf zout tot kruim. Maak met de hand de kruimels iets grover.

Stap 5: Doe het rabarbermengsel in de ovenschaal. Bestrooi met de deegkruimels en bak voor ongeveer 30 minuten.

Stap 6: Serveer warm met een lepel crème fraîche of eventueel vanille-ijs.

Aardbeienazijn

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 100 gr. bovenkant (en kronen) van aardbeien, of aardbeien die erg zacht zijn
  • 200 ml natuurazijn
  • 1 theelepel suiker

Extra nodig:

  • steriele pot

Bereidingswijze:

Stap 1: Doe de bovenkant van de aardbeien in een schone pot samen met de suiker

Stap 2: Giet de azijn erover.

Stap 3: Laat minstens 10 dagen staan.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven