Bak een feestelijke appel-rabarbertaart én een rabarber-aardbeiencrumble
Deze keer bereidt Hugo twee feestelijke lekkernijen voor. Omdat het rabarberseizoen in volle gang is, zal dit ingrediënt bij beide gebakjes zeker niet ontbreken. Hij maakt een appel-rabarbertaart én een rabarber-aardbeiencrumble. Lees het recept en bak lekker mee.
Hugo's feestmaal bestaat uit drie onderdelen: we beginnen met de appel-rabarbertaart, verderop vind je het recept voor de rabarber-aardbeiencrumble én het recept voor de benodigde aardbeienazijn.
Appel-rabarbertaart
- Voor 8 tot 10 personen
- Bereiding: circa 30 minuten + 1/2 uur rusten en 1 uur oventijd
Ingrediënten:
- 250 gr. roomboter + extra voor invetten
- 350 gr. bloem + extra voor bestuiven
- 1 ei
- 2 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 175 gr. witte basterdsuiker
- zout
Vulling:
- 3 appels (goudrenetten of jonagold)
- 400 gr. rabarber
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 theelepel kaneel
- 4 eetlepels witte basterdsuiker
- 2 eetlepels custardpoeder
- Geklopte slagroom voor erbij
Extra nodig:
- springvorm 24 cm doorsnede
- keukenmachine
- deegroller
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de vorm in met boter en bestuif met bloem.
Stap 2: Klop het ei los in een kommetje en snijd de boter in blokjes.
Stap 3: Draai in de keukenmachine (of meng met de hand de bloem) het bakpoeder, zout, de basterdsuiker, de helft van het ei en de boter tot een samenhangend deeg.
Stap 4: Vorm een bal van het deeg en druk het plat. Dek het af en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 5: Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd in blokjes. Was de rabarber en snijd in stukken van 3 cm lang.
Stap 6: Meng in een kom de appel, rabarber, kaneel, basterdsuiker, custardpoeder en een snufje zout.
Stap 7: Rol driekwart van het deeg uit tot een dikte van circa 4 mm en bekleed de springvorm ermee. Verdeel het paneermeel over de bodem.
Stap 8: Doe de vulling in de vorm en druk het goed aan.
Stap 9: Rol het overige deeg uit en snijd er repen van. Maak er een raster van over de taart.
Stap 10: Bestrijk het deeg met het overige ei en zet circa 60 minuten in de oven. Zet de laatste 10 minuten de functie onderwarmte aan.
Stap 11: Laat de taart afkoelen en verwijder de springvorm.
Stap 12: Snijd de taart in punten en geef er eventueel wat geklopte slagroom bij.
Rabarber-aardbeiencrumble
- Voor 6 tot 8 personen
- Bereiding circa 15 minuten + 30 min oven
Ingrediënten:
Vulling:
- 400 gr. rabarber
- 250 gr. aardbeien
- 1 citroen
- 75 gr. witte basterdsuiker
Deeg:
- 100 gr. roomboter, op kamertemperatuur
- 125 gr. bloem
- 30 gr. grove havervlokken
- 50 gr. witte basterdsuiker
- zout
- 1 theelepel anijszaad
- 125 ml crème fraîche extra voor serveren, of eventueel vanille-ijs
Extra nodig:
- lage braadpan of ronde ovenschaal van 24 cm
- keukenmachine
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 190°C.
Stap 2: Snijd de rabarber in stukken. Snijd de kroontjes van de aardbeien en halveer ze. Rasp de citroen.
Stap 3: Doe de rabarber, aardbeien, citroenrasp mét 75 gr. suiker in een pan en verwarm tot de rabarber uit elkaar begint te vallen.
Stap 4: Maal in de keukenmachine de boter, bloem, havervlokken, 50 gr. suiker, anijszaad én een snuf zout tot kruim. Maak met de hand de kruimels iets grover.
Stap 5: Doe het rabarbermengsel in de ovenschaal. Bestrooi met de deegkruimels en bak voor ongeveer 30 minuten.
Stap 6: Serveer warm met een lepel crème fraîche of eventueel vanille-ijs.
Aardbeienazijn
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 100 gr. bovenkant (en kronen) van aardbeien, of aardbeien die erg zacht zijn
- 200 ml natuurazijn
- 1 theelepel suiker
Extra nodig:
- steriele pot
Bereidingswijze:
Stap 1: Doe de bovenkant van de aardbeien in een schone pot samen met de suiker
Stap 2: Giet de azijn erover.
Stap 3: Laat minstens 10 dagen staan.