Argentijnse saucijzenbroodjes met gegrilde groentesalade én dulce de leche-ijs
Speciaal in het teken van Race Across The World, het programma waar Hugo aan deelnam, kookt Hugo vandaag een gerecht uit de Argentijnse keuken. Hij maakt saucijzenbroodjes met rundergehakt – een soort empanadas dus – en als bijgerecht een gegrilde groentesalade met een smaakvolle dressing. We sluiten af met een dulce de leche-ijs. Het is supereenvoudig om te maken, kook je mee?
Hugo's recept bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de Argentijnse saucijzenbroodjes, erna volgt de bereidingswijze voor de gegrilde groentesalade én daarna zie je het recept voor het Dulce de leche-ijs .
Argentijnse saucijzenbroodjes - empanadas
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten + circa 20 minuten oven
Ingrediënten:
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg (uit de diepvries)
- 8 groene olijven
- 1 ei
- een halve theelepel komijnzaad + extra voor bestrooien
- 225 gr. rundergehakt
- circa 25 gr. paneermeel of broodkruim
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- zout en chilipoeder
Extra nodig:
- vijzel
- bakkwast
- bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Laat het deeg ontdooien.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 220°C.
Stap 3: Snijd de olijven in kleine stukjes.
Stap 4: Maal een halve theelepel komijnzaad met de vijzel.
Stap 5: Doe het gehakt in een mengkom. Voeg het paneermeel, de olijven, specerijen, zout en een halve theelepel chilipoeder toe.
Stap 6: Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke delen en rol er 4 rolletjes van.
Stap 7: Leg op elk plakje bladerdeeg een gehaktrolletje.
Stap 8: Vouw het deeg eroverheen en druk vast met een vork. Laat de uiteinden open.
Stap 9: Klop het ei los in een kommetje.
Stap 10: Bestrijk de bovenkant van de saucijzenbroodjes in met het losgeklopte ei. Bestrooi met komijnzaad.
Stap 11: Bak de saucijzenbroodjes in 18 tot 20 minuten goudbruin en gaar.
Gegrilde groenten met chilidressing
- Salade voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 2 courgettes
- 2 paprika’s
- neutrale olijfolie
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- zout en peper
- 1 teen knoflook
- 2 tot 3 eetlepels rode wijnazijn
- 100 ml olijfolie extra vergine
- één derde bosje bladpeterselie
- 1 tomaat
- 1 groene chilipeper
Extra nodig:
- bakplaat met papier
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 230°C.
Stap 2: Verwijder de zaadlijsten en stelen van de paprika’s. Snijd de paprika’s en courgette in gelijke stukken.
Stap 3: Meng in een grote kom 2 eetlepels neutrale olijfolie met de komijn, gerookt paprikapoeder, zout en peper.
Stap 4: Hussel de groenten door de specerijenolie en doe over op de bakplaat.
Stap 5: Rooster de groenten circa 20 minuten in de hete oven. Schep tussendoor een keer om.
Stap 7: Pel en rasp de knoflook boven de kom. Voeg de azijn en al kloppend 100 ml olie erbij.
Stap 8: Hak de peterselie fijn en meng door de dressing. Snijd de tomaat in kleine blokjes en meng door de dressing. Hak de chilipeper fijn en meng erdoor.
Stap 9: Maak de geroosterde groenten aan met de dressing.
Dulce de leche-ijs
- IJs/parfait voor 6 personen
- Bereiding ongeveer 10 minuten + 4 uur vriezen
Ingrediënten:
- 200 gr. dulce de leche (karamelpasta)+ 25 gr. voor topping
- 400 ml slagroom
- snuf zoutvlokken
- 6 ijshoorntjes
Extra nodig:
- mixer
- diepvriesbestendige bak met deksel (1 liter inhoud)
- ijsschep
Bereidingswijze:
Stap 1: Roer 200 gr. dulce de leche met een scheutje room los in een kom. Voeg de overige room toe en mix lobbig.
Stap 2: Voeg een snuf zoutvlokken toe en doe het mengsel over in een diepvriesbak.
Stap 3: Lepel de overige dulce de leche erover. Schep iets door, zodat je een marmereffect krijgt en laat in 2 tot 4 uur bevriezen.
Stap 4: Schep het ijs in de hoorntjes.