Verspillingsvrije borrelplank met broodpudding, aardappelschillenchips én gazpacho

Het is vrijdag en dat betekent weer: borrelplankdag! Vandaag duikt Hugo daarvoor de Spaanse keuken in. Zo maakt hij hartige broodpuddinkjes met kaas en vleeswaren, gebakken aardappelscrips en gazpacho. Allemaal gerechten waarin je de laatste restjes uit je koelkast kan gebruiken, om verspilling te voorkomen. Laat het zonnige weekend maar beginnen met deze heerlijke plank!
Het recept voor de borrelplank bestaat uit drie onderdelen: hartige broodpuddinkjes, aardappelschillenchips en gazpacho. Onderaan het artikel zijn een aantal tips te vinden om verspilling in je koelkast tegen te gaan, waarbij je het verschil leert tussen THT en TGT. Laten we beginnen!
Hartige broodpuddinkjes
- Borrelplankgerecht: 12 stuks
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten:
- Boter of olie om in te vetten
- 6-7 lichtbruine boterhammen
- 100 gr. kaas (bv Parmezaan, Goudse, witschimmel, blauwader)
- 50 gr. vleeswaren (bv ham, chorizo, salami, Zeeuws spek)
- Paar takjes peterselie, bieslook of 2 bosuien
- 2 eieren
- 150 ml melk
- 150 ml slagroom
- 1/2 eetlepel (grove) mosterd
- Zout en peper
Extra benodigdheden: een muffinvorm

Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 185°C en vet de vorm in met boter of olie.
Stap 2: Snijd de boterhammen in hapklare blokjes. Rasp de kaas en snijd de vleeswaren fijn. Snijd tenslotte ook de kruiden of bosui fijn.
Stap 3: Meng in een kom de eieren met de melk, room en mosterd. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 4: Voeg alle overige ingrediënten toe aan de kom en meng samen. Verdeel het mengsel over de muffinvorm en druk goed aan. Bestrooi de broodpuddinkjes eventueel met geraspte kaas.
Stap 5: Bak de broodpuddinkjes 20-25 minuten in de oven, tot ze gaar en lichtbruin gebakken zijn.
TIP: Check je koelkast en vul je broodpuddinkjes nog met bijvoorbeeld olijven, gedroogde tomaten, kappertjes of artisjok. Of gebruik pesto of tapenade als smaakmaker in plaats van mosterd.
Aardappelschillenchips
- Borrelplankgerecht: 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten:
Chips
- 150 gr. aardappelschillen
- 3 takjes rozemarijn
- 1 theelepel grof zeezout
- 2 eetlepels neutrale olie
Dip
- 1 knoflookteen
- 3 eetlepels yoghurt
- ½ bosje peterselie
- 1 citroen
- Zout en peper
Extra benodigdheden: een vijzel en keukenpapier

Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 190°C.
Stap 2: Was de aardappelschillen met water en dep ze vervolgens grondig droog.
Stap 3: Leg de schillen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Stap 4: Ris de rozemarijn en maal deze, samen met het zout, fijn in de vijzel.
Stap 5: Voeg de olie toe aan de schillen en hussel ze goed door elkaar.
Stap 6: Strooi een deel van het rozemarijnzout over de aardappelschillen.
Stap 7: Plaats de bakplaat in de oven en bak 10 minuten.
Stap 8: Hussel de schillen nogmaals door elkaar en bak nog 5 tot 10 minuten, totdat de schillen krokant zijn.
Stap 9: Pel en rasp de knoflook en voeg dit toe aan de yoghurt.
Stap 10: Hak de peterselie heel fijn en rasp de citroen. Voeg de peterselie en de citroen toe aan het yoghurtmengsel. Breng deze tenslotte op smaak met citroensap, zout en peper.
Gazpacho
- Soep voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 500 gr. tomaten
- 1 komkommer
- 1 paprika
- 3 selderijstengels
- 500 ml water
- 1-2 eetlepels sherryazijn
- Extra vierge olijfolie
- Zout en peper
- 2 sneeën oudbakken brood
- Paar blaadjes basilicum
Extra benodigdheden: een blender

Bereidingswijze
Stap 1: Schil de komkommer en snijd deze, samen met de tomaten, in grove stukken. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en de lange draden van de selderijstengels. Snijd de paprika en selderijstengels in stukken.
Stap 2: Maal de groenten met het water, azijn, een scheutje olijfolie, zout en peper in de blender fijn.
Stap 3: Snijd of scheur het brood in kleine blokjes en besprenkel met olie. Rooster de blokjes in een droge koekenpan krokant en breng op smaak met zout.
Stap 4: Schenk de soep in glazen of kommen.
Stap 5: Voeg een kleine scheut olijfolie aan de soep. Garneer met een paar gescheurde blaadjes basilicum en de croutons.
TIP: Voeg eventueel verse vijg, rijpe perzik of een stuk watermeloen toe aan de gazpacho.
Tips tegen verspilling
Wist je dat producten met daarop 'tenminste houdbaar tot' (THT) vaak nog ver na de datum op de verpakking houdbaar zijn? En dat je de datum van producten waarop staat 'te gebruiken tot' (TGT) het beste strikt op kan volgen? Om ervoor te zorgen dat je niet regelmatig eten weg hoeft te gooien omdat je denkt dat de houdbaarheidsdatum is verstreken, zijn hier een paar tips van Hugo om THT en TGT uit elkaar te houden en makkelijker te bepalen of het product nog te nuttigen is:
- Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je 'tenminste houdbaar tot: 16/06/2021' ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
- Als de THT datum de maand en het jaar aangeeft kan je het product nog gebruiken tot 18 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je op het product leest ‘Ten minste houdbaar tot: 06/2020’ dan kan je het best opeten voor december 2021, oftewel 18 maanden na de aangegeven datum.
- Als bij de THT datum enkel het jaar aangegeven is, dan blijft het product zelfs nog goed tot meer dan 18 maanden na datum! Dus als er staat ‘Ten minste houdbaar tot: 2020’ dan kan je het product zonder zorgen nog consumeren in 2022.
Wel is het bij bovenstaande tips altijd verstandig om ook je zintuigen te gebruiken door te kijken, ruiken en proeven of het product nog te nuttigen is.