Venkelstamppot met forel én broodpudding met framboos
Forel uit de pan in combinatie met een oerhollandse venkelstamppot: wat een gouden combinatie! Hugo laat je vandaag zien hoe je dit heerlijke en toch ook makkelijke recept bereidt. Als nagerecht maakt hij broodpudding met marmelade en framboos. Dat wordt smullen!
Het menu van vandaag bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de venkelstamppot en forel uit de pan en verderop lees je de bereidingswijze en benodigdheden van het dessert: de broodpudding met framboos.
Venkelstamppot met forel uit de pan
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 800 gr. (iets) kruimige aardappels
- Zout en peper
- 2 venkelknollen
- 1 ui
- 90 gr. roomboter
- Neutrale olie
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 2 regenboogforellen
- 3 eetlepels bloem
- 50 ml volle melk
- 1 citroen
Extra benodigdheden: een pureestamper
Bereidingswijze:
Stap 1: Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe de stukjes in een pan en zet ze net onder water. Voeg een snufje zout toe en breng de aardappelen aan de kook. Kook ze in circa 20 minuten gaar.
Stap 2: Snijd het groen los van de venkel en bewaar apart. Halveer de venkel en snijd de harde kern eruit. Snijd de venkel in dunne halve ringen.
Stap 3: Pel de ui en snipper fijn.
Stap 4: Verwarm 30 gram van de boter in een koekenpan of braadpan. Voeg daaraan de venkel, ui en mosterdzaad toe. Bak deze circa 15 minuten tot de ui en venkel zacht en gekarameliseerd zijn.
Stap 5: Rasp de citroenschil en hak het venkelgroen fijn. Kruid de forellen met zout en peper en de rasp van de citroen. Vul de forel vanbinnen met wat van het venkelgroen.
Stap 6: Wentel de forel door de bloem. Smelt 40 gram boter en een scheutje olie in een grote koekenpan en bak daarin de vissen 5 minuten per kant.
Stap 7: Giet de aardappels af en voeg de overige boter, melk, zout en peper eraan toe. Stamp de aardappelen tot een grove puree en schep daar de venkel door.
Stap 8: Verdeel de stamp over de borden en besprenkel wat venkelgroen eroverheen. Serveer met een forelfilet en een partje citroen.
Broodpudding met marmelade en framboos
- Nagerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten + 30 minuten oventijd
Ingrediënten:
- 40 gr. roomboter
- 300 ml slagroom
- 2 eieren
- 30 gr. poedersuiker + wat extra om te bestrooien
- 5 (oudbakken) broodjes en/of croissants, óf 6 boterhammen
- 4 eetlepels sinaasappelmarmelade
- ½ theelepel kaneelpoeder
- 200 gr. frambozen (vers of diepvries)
- 125 ml of crème fraîche of clotted cream
Extra benodigdheden: een garde en een ronde ovenschaal van 24 cm
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C (onder-bovenwarmte) en vet de ovenschaal in.
Stap 2: Breng in een middelgrote pan de room aan de kook. Haal de pan daarna van het vuur en zet opzij.
Stap 3: Klop ondertussen in een grote kom de eieren en 30 gram poedersuiker door elkaar.
Stap 4: Voeg al kloppend geleidelijk de warme room toe.
Stap 5: Scheur het brood in stukken. Meng het brood, de marmelade, kaneel en frambozen samen met het roommengsel.
Stap 6: Doe het mengsel in de ovenschaal en bak de broodpudding midden in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Stap 7: Bestrooi de broodpudding met poedersuiker en serveer met crème fraîche of clotted cream
TIP: Bewaar brood maximaal 4 dagen afgesloten in een zak, broodtrommel of keukenkastje. Daarna wordt het brood wat droger, maar kun je het nog prima roosteren of verwerken tot toast, crostini, tosti’s, croutons, paneermeel, broodsalade of een broodpudding.
Invriezen kan ook prima; probeer dat dan direct na aankoop te doen. Zo heb je alsnog vers brood wanneer je het ontdooit. Ontdooid brood moet wel zo snel mogelijk op worden gegeten, want het droogt sneller uit dan vers brood.