Koken met Hugo!

Hugo bakt: Nectarinecake en bramentaart

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Hugo bakt: Nectarinecake en bramentaart
RTL

Vandaag staat in het teken van zoete verleidingen waarbij het laatste nazomerfruit nog even in het zonnetje worden gezet! Hugo tovert zijn bakmagie tevoorschijn en trakteert ons op een overheerlijke nectarinecake, met als kers op de taart een verrukkelijke bramentaart. Dat belooft een smakelijk feest te worden!

Nectarinecake

  • 8 personen
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten + 35 minuten baktijd

Ingrediënten

  • 125 gr. roomboter op kamertemperatuur 
  • 160 gr. suiker  
  • 2 eieren 
  • 125 gr. Griekse yoghurt 
  • 220 gr. zelfrijzend bakmeel 
  • 1 theelepel anijszaad 
  • Zout 
  • 4 nectarines  
  • 2-3 eetlepels abrikozenjam of nectarinejam 

Extra nodig: ronde vorm 24 cm bekleed met bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de vorm met bakpapier.  

Stap 2: Mix de boter met de suiker licht en romig. 

Stap 3: Mix één voor één de eieren erdoor.  

Stap 4: Mix de yoghurt, het zelfrijzend bakmeel, de anijs en een snuf zout erdoor. 

Stap 5: Doe het beslag in de vorm.  

Stap 6: Was en halveer de nectarines. Snijd ze in partjes en beleg het beslag ermee.  

Stap 7: Bak circa 1 uur in de oven. 

Stap 8: Bestrijk de warme cake na het bakken met jam en laat afkoelen. 

TIP: serveer er eventueel Griekse yoghurt of crème fraîche bij. Extra lekker is het om daar nog wat geraspte citroenschil doorheen te roeren.  

Bramentaart

  • 8 - 10 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten + 1 uur bakken

Ingrediënten

Vulling

  • 300 gr. bramen  
  • 1 zoetzure appel  
  • ½ citroen  
  • 75-100 gr. suiker 
  • ½ theelepel gemalen kaneel 
  • 1 eetlepel maiszetmeel 
  • 4 eetlepels paneermeel 

Deeg

  • 1 ei  
  • 200 gr. koude roomboter + extra om in te vetten  
  • 250 gr. bloem + extra om te bestuiven  
  • 50 gr. amandelmeel 
  • 100 gr. suiker 
  • ½ theelepel zout 

Extra nodig: keukenmachine, vershoudfolie, deegroller, ronde bakvorm/quichevorm met losse bodem van 24 cm, kleine ronde of hartvormige steker en een bakkwast 

Bereidingswijze

Stap 1: Klop het ei los in een kommetje. Snijd de boter in blokjes.  

Stap 2: Draai met een keukenmachine een deeg van de bloem, het amandelmeel, suiker, zout, boter en helft van het ei.  

Stap 3: Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten.  

Stap 4: Maak intussen de vulling: Schil en snijd de appel in blokjes.  

Stap 5: Doe de bramen met de appel, het citroensap, suiker en kaneel in een pan en kook een paar minuten.  

Stap 6: Roer het maiszetmeel los met een scheutje water en bind de bramen met het vocht. Laat afkoelen. 

Stap 7: Verwarm de oven voor op 180ºC. 

Stap 8: Vet de vorm in.  

Sap 9: Verdeel het deeg in 2 ongelijke stukken (1/3 en 2/3).  

Stap 10: Rol het grootste stuk deeg uit tot 28 cm en bekleed de vorm hiermee.   

Stap 11: Bestrooi de bodem met paneermeel. Schep de vulling in de vorm. 

Stap 12: Rol het overige deeg uit. Steek met de steker een cirkel, hartje of een andere vorm uit in het midden.  

Stap 13: Dek de taart af met het deeg. Druk goed aan bij de randen. Bestrijk het deeg met ei en bestrooi met suiker. 

Stap 14: Bak de taart in de oven in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen. 

Tip: Rol het deeg eventueel uit tussen twee vellen bakpapier of bestuif je werkblad met bloem.  

Tip: Serveer er eventueel crème fraîche bij. Extra lekker om daar nog wat geraspte citroenschil doorheen te roeren.  

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKokenRecept