Koken met Hugo!

Klassieke hamburgers met zelfgemaakte tomatenketchup

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Klassieke hamburgers met zelfgemaakte tomatenketchup
RTL

Hugo bereidt een maaltijd die perfect past bij ieder feestje of comfort food avond: een klassieke hamburger. Maar dan helemaal from scratch, dus met vers zelf gedraaid rundergehakt én zelfgemaakte tomatenketchup.

Het gerecht van Hugo bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met het zelfgedraaide rundergehakt, vervolgens lees je hoe je zelf ketchup maakt en tot slot vind je onderaan dit artikel het recept van de klassieke hamburgers. 

Zelfgedraaid rundergehakt

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 min + 30 minuten in de vriezer

Ingrediënten:

  • 300 gr. vang of bavet
  • 200 gr. doorregen klaprib of runderezel (liesstuk)
  • Peper

Extra benodigdheden: een gehaktmolen

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd het vlees in stukken en leg vóór het malen een half uur tot een uur in de vriezer.

Stap 2: Installeer een grove maalschijf op de molen.

Stap 3: Snijd het vlees in blokjes van circa 2x2 cm

Stap 4: Zet een kom onder de gehaktmolen en voeg het vlees stuk voor stuk toe aan de mond van de gehaktmolen.

Stap 5: Voeg tenslotte wat versgemalen peper toe aan het gehakt.

Tomatenketchup

  • Bereiding: circa 30 minuten + afkoelen

Ingrediënten:

  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • Neutrale olie
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • Snufje gemalen piment
  • 2-3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Scheutje rode wijnazijn

Extra benodigdheden: een fijne rasp, grove zeef en een schone fles/pot

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel de sjalot en de knoflook en snijd fijn.

Stap 2: Snijd ook de bleekselderij en gember fijn.

Stap 3: Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit de sjalot, knoflook en bleekselderij 5 minuten.

Stap 4: Voeg de specerijen en de suiker toe.

Stap 5: Voeg als de suiker is opgelost de tomaten mét sap erbij. Breng op smaak met zout en peper en laat 15 minuten inkoken.

Stap 6: Pureer, breng op smaak met azijn en kook nog 5 minuten tot het mengsel de dikte van ketchup heeft.

Stap 7 (optioneel): Zeef de ketchup.

Stap 8: Schenk de ketchup in een fles of pot, sluit af en laat helemaal afkoelen. 

Klassieke hamburgers

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 4 hamburgerbroodjes (het liefst brioche)
  • 1 grote vleestomaat
  • 4 augurken
  • ½ kropsla
  • 500 gr. rundergehakt
  • Neutrale olie
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels tomatenketchup

Extra benodigdheden: een spatel (het liefst niet van plastic)

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de hamburgerbroodjes open en de tomaat en augurk in plakken. Trek de bladeren van de krop sla los.

Stap 2: Smeer de onder- en bovenkant van de hamburgerbroodjes in met mayonaise. Verhit een koekenpan en rooster als de pan goed warm is de broodjes tot de mayonaise gekarameliseerd is.

Stap 3: Verdeel het gehakt in vieren en maak er losse bollen van, druk niet te veel aan. Kruid met zout en peper. 

Stap 4: Verhit een koekenpan en voeg een scheut neutrale olie toe. Leg de bollen gehakt in de pan en druk ze stevig aan met een spatel. Keer na 2 minuten en bak nog 2 minuten.

Stap 5: Maak de hamburgers: doe wat ketchup op de onderkant van het broodje. Leg de hamburger er bovenop. Top met een plakje tomaat, slablaadje en augurk en dek af met de andere helft van het broodje.

TIP: kleed je hamburger evt. nog aan met een plakje kaas, gebakken bacon en ui.

Eet smakelijk! 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin: Lekker LevenKokenRecept