Egyptische borrelplank met gevulde flatbreads en streetfoodsnacks
Het is vrijdag en vaak betekent dit dat Hugo weer een heerlijke borrelplank op tafel zet! Dit keer met een Egyptische insteek. Zo maakt Hugo onder andere de traditionele Hawawshi, oftewel dit zijn heerlijke flatbreads gevuld met gekruid gehakt. Daarbij maakt hij Egyptische tuinbonenkoekjes en de typisch Midden-Oosterse Dukkah kan natuurlijk ook niet ontbreken. Let’s go!
De borrelplank van vandaag bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de Egyptische tuinbonenkoekjes, daarna vind je het recept voor de flatbreads met gehakt en onderaan het artikel lees je hoe je Dukkah kunt maken.
Egyptische tuinbonenkoekjes (streetfoodsnack) - taameya
- Borrelplankgerecht voor 4-6 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 250 gr. tuinbonen (vers of diepvries)
- 1 rode ui
- 3 lente-uien
- 3 tenen knoflook
- 1 bos koriander
- 1 bos dille
- Zout en peper
- 1 theelepel bakpoeder
- 4 eetlepels sesamzaad
- Neutrale olie
Extra benodigdheden: keukenpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Blancheer de tuinbonen 3 minuten in een pan met kokend water en giet daarna af. Dop vervolgens de helft van de tuinbonen dubbel.
Stap 2: Pel de rode ui en de knoflook en snijd vervolgens de rode ui, knoflook en lente-ui grof. Maal een keertje in de keukenmachine.
Stap 3: Voeg de tuinbonen, verse kruiden, bakpoeder en zout toe en maal tot een soort deeg.
Stap 4: Verhit de olie in een grote koekenpan. Neem 2 eetlepels van het deeg en vorm er in de handpalmen een bal van. Druk de bal voorzichtig plat tot een schijf van ongeveer 5 cm breed en 1 cm dik. Maak ongeveer 15 ballen.
Stap 5: Doe het sesamzaad in een bakje en wentel de schijven erdoorheen.
Stap 6: Verwarm wat neutrale olie in een hapjespan.
Stap 7: Bak de de koeken 2-3 minuten per kant en laat uitlekken op keukenpapier.
Pita’s gevuld met gehakt - Hawawshi
- Borrelplankgerecht voor 4-6 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + 15 minuten oventijd
Ingrediënten:
- 1 lente-ui
- 2 tenen knoflook
- ½ bos bladpeterselie
- 250 gr. rundergehakt
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2-3 theelepels baharat (specerijenmengsel)
- Zout en peper
- 6 pitabroodjes
- Neutrale olijfolie
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2: Snijd de lente-ui in dunne ringen. Pel de knoflook en snijd fijn. Hak ook de peterselie fijn.
Stap 3: Meng in een kom het gehakt met de ui, knoflook, peterselie en tomatenpuree.
Stap 4: Kruid met de specerijen, zout en peper.
Stap 5: Snijd de pita’s open en vul met gehakt.
Stap 6: Bestrijk het brood met olie.
Stap 7: Leg de pita’s op een met bakpapier beklede bakplaat en circa 15 minuten in de oven.
Dukkah
- Dip voor 4-6 personen
- Bereiding circa 5 minuten
Ingrediënten:
- 100 gr. hazelnoten
- 25 gr. blanke amandelen
- 2 eetlepels komijnzaad
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1½ theelepel wit sesamzaad
- Extra vierge olijfolie
- Zout en peper
- Brood
Extra benodigdheden: vijzel of hakmolen
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm een koekenpan, rooster de hazelnoten, amandelen, komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad en sesamzaad in een droge pan. Roer regelmatig tot het goudbruin gekleurd is.
Stap 2: Stamp de ingrediënten met een vijzel samen tot een grof notenmengsel.
Stap 3: Schenk wat olijfolie in een schaaltje. Voeg de dukkah toe. Serveer met brood.
Eet smakelijk!